Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Μαϊ-2019 18:30

  Ποιες εταιρείες χάνουν και ποιες κερδίζουν από τον πόλεμο Τραμπ - Huawei

  Ποιες εταιρείες χάνουν και ποιες κερδίζουν από τον πόλεμο Τραμπ - Huawei
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Simon Rockman

  Ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε τον πόλεμο στην Huawei και, όπως σε οποιαδήποτε μεγάλη σύγκρουση, υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Σαφώς η Huawei εντάσσεται στους χαμένους, εκτός εάν θεωρήσει κανείς ότι κερδίζει ως προς την αναγνωρισιμότητα του brand της και την ξαφνική ικανότητα όλων να προφέρουν σωστά το όνομα της κινεζικής εταιρείας ως νίκη. Οι συνέπειες του ζητήματος, ωστόσο είναι ευρύτερες.

  Ας δούμε όμως ποιες εταιρείες εμφανίζονται κερδισμένες από τις τελευταίες εξελίξεις και ποιες "χάνουν".

  Κερδισμένοι

  Ericsson
  Nokia
  MediaTek
  Samsung
  Cisco

  Χαμένοι 

  Qualcomm
  Google
  Apple
  Vodafone

  Πιο αναλυτικά:

  Νικητές

  Ericsson

  Ο κλάδος των υποδομών κινητής τηλεφωνίας είναι σχεδόν αποκλειστικά κούρσα δύο αλόγων. Με έναν από τους δρομείς αποκλεισμένους, η Ericsson μπορεί να πανηγυρίζει έξαλλα, πράγμα απολύτως λογικό. Έχουμε δει το 5G να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε κανείς και η ζήτηση θα ξεπεράσει κατά πολύ την παραγωγή των εργοστασίων της Ericsson στην Κίνα. Η Ericsson, επίσης, δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για την ανταγωνιστικότητα των τιμών της σε σχέση με εκείνες της Huawei.

  Nokia

  Το τρίτο άλογο της κούρσας, αν και βρίσκεται πίσω από τους δύο ηγέτες. Η Nokia δεν θα επωφεληθεί απλώς από το κενό που θα αφήσει η Huawei, αλλά θα αυξήσει τις πωλήσεις της και σε πελάτες της Ericsson που θέλουν μια δεύτερη πηγή. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούσαν την Ericsson έναντι της Huawei και τανάπαλιν προκειμένου να διαπραγματεύονται, θα χρησιμοποιούν πλέον το όνομα της Nokia σε συναντήσεις με την Ericsson. Τα κινητά τηλέφωνα της Nokia δεν αποτελούν ενιαία εταιρεία με τις υποδομές Nokia, ωστόσο η επιχείρηση πίσω από τα κινητά τηλέφωνα, η HMD, μπορεί επίσης να περιμένει καλύτερες πωλήσεις, ιδιαίτερα στην Ινδία, όπου η Nokia εξακολουθεί να είναι μια πολύ αγαπημένη μάρκα.

  MediaTek

  Η εταιρεία Νο 2 στην κατασκευή μικροτσίπ για smartphone στον κόσμο, MediaTek, πούλησε 1,5 δισ. δολάρια μικροτσίπ το 2018. Είναι ο κατασκευαστής που χρησιμοποιούν οι εταιρείες όταν δεν αγοράζουν από την Qualcomm. Για τηλέφωνα όπως το εμβληματικό P30, η Huawei χρησιμοποιεί το δικό της επεξεργαστή Kirin 980, ωστόσο υπάρχουν πολλά τηλέφωνά της στα οποία γίνεται χρήση των μικροτσίπ της Qualcomm. Δεδομένα ότι τα τελευταία θα απομακρυνθούν, ο καλύτερα πλασαρισμένος ανταγωνιστής της εταιρείας είναι η εδρεύουσα στην Ταϊβάν MediaTek.

  Samsung

  Η Huawei είναι η δεύτερη σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων εταιρεία στον κόσμο, με Νο1 την Samsung. Είναι λογικό εάν η Huawei απομακρυνθεί από το οικοσύστημα του λειτουργικού συστήματος Android, πολλοί άνθρωποι οι οποίοι θα αγόραζαν ένα τηλέφωνο Huawei να κινηθούν πλέον προς την αγορά ενός Samsung. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις συσκευές 5G, όπου οι εναλλακτικές επιλογές θα είναι στην αρχή πολύ περιορισμένες.

  Cisco

  Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο BBC World Service, ένας Αμερικανός συνεντευξιαζόμενος, υπερασπιζόμενος τη θέση των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η απαγόρευση της Huawei δεν αφορά την εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα, καθώς δεν υπάρχουν Αμερικανοί ανταγωνιστές της Huawei. Όπως ισχύει με πολλούς ειδικούς, δεν ήξερε καν για τι πράγμα μιλούσε. Με τη μετάβαση σε μη ιδιόκτητο υλικό στο δίκτυο, μεγάλο μέρος του κιτ προμηθευτών δικτύου αντικαθίσταται από τον εξοπλισμό της Dell και της Hewlett Packard. Ωστόσο ο Αμερικανός ανταγωνιστής ο οποίος θα επωφεληθεί περισσότερο από την εξαφάνιση της Huawei είναι η Cisco. Οι εμπειρογνώμονες δικτύωσης κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς προς την τεχνολογία του 5G, με ένα θεαματικό πρόγραμμα - "ναυαρχίδα" που ονομάζεται 5G Rural First, ένα σύστημα DCMS που υποστηρίζει ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας σε ορισμένες γεωγραφικά πολύ "δύσκολες" περιοχές, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως το TV Whitespace και την πρώτη ανάπτυξη του φάσματος των 700 MHz για το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχουν Αμερικανοί  ανταγωνιστές; Αν είναι δυνατόν!

  Οι χαμένοι

  Qualcomm

  Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ smartphone και υποδομής στον κόσμο δεν έχει χάσει μόνο τον μεγαλύτερο προμηθευτή του κλάδου των υποδομών, αλλά μπορεί επίσης να αναμένει σύντομα την απαγόρευση της πώλησης εκ μέρους του μικροτσίπ στην κινεζική εταιρεία υποδομής ZTE, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις ασιατικές αγορές. 

  Η Qualcomm δεν έχει δημοσιοποιήσει ποτέ τιμές για τις συσκευές της, ωστόσο εξετάζοντας τι χρεώνουν οι ανταγωνιστές της, ένας επεξεργαστής τηλεφώνου υψηλού επιπέδου κινείται πια χαμηλότερα από τα 100 δολάρια, όταν πρόκειται για μαζική πώληση. Τα τσιπ που χρησιμοποιούνται σε σταθμούς βάσης πωλούνται για περίπου 10.000 δολάρια. Φυσικά, οι όγκοι είναι πολύ διαφορετικοί, αλλά και τα δύο προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων. Οι μετοχές της Qualcomm ενισχύθηκαν μετά τη συμφωνία στην Apple, ωστόσο σημείωσαν μικρή πτώση μετά τα νέα για το εμπάργκο.

  Google

  Το Android είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο η Google ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να πωλεί ενημερώσεις στην Huawei. Ο κινεζικός κολοσσός θα πρέπει να αναπτύξει το δικό του λειτουργικό σύστημα. Οι δεξιότητες για να γίνει κάτι τέτοιο βρίσκονται εντός των δυνατοτήτων της Huawei, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι το "οικοσύστημα". Όπως ανακάλυψε η Microsoft, μπορεί κανείς να έχει ένα καλύτερο λειτουργικό σύστημα από εκείνο της Apple ή της Google, αλλά χωρίς τις εφαρμογές τους να αποτύχει. Όσον αφορά την κινεζική αγορά, ίσως είναι δυνατό για ένα εγχώριο brand να οικοδομήσει ένα τοπικό οικοσύστημα εφαρμογών. Με την υποστήριξη των κινεζικών διαχειριστών δικτύων κινητής τηλεφωνίας και μια τεράστια αναπτυξιακή βάση, μπορεί να είναι δυνατό για την Huawei να οικοδομήσει ένα τοπικό οικοσύστημα και, από εκεί, να εισέλθει στην Ινδία και σταδιακά στον υπόλοιπο κόσμο.

  Apple

  Ίσως να πιστεύετε ότι κάτι που υπονομεύει τον κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων No2 στον πλανήτη συμφέρει οπωσδήποτε τον κατασκευαστή Νο3, ωστόσο ίσως πρέπει να σκεφτείτε ότι στα κινεζικά αντίποινα, ο Νο3, που τυχαίνει να είναι Αμερικανός, θα είναι Νο1. Μπορεί να είναι μια "λεπτή" και όχι "σκληρή" απαγόρευση που θα μπορούσε να αυξήσει την οργή του πληθυσμού που είναι ερωτευμένος με το εμπορικό σήμα, αλλά είναι και προβληματισμένος από την αναξιοπιστία της συνδετικότητας των προϊόντων Apple. Νέοι φόροι θα μπορούσαν επίσης να καταστήσουν τις συσκευές απαγορευτικά δαπανηρές. Εάν ο εμπορικός πόλεμος καταστεί πραγματικά "βρώμικος", οτιδήποτε αμερικανικό (και τι περισσότεροι αμερικανικό από την Apple;), μπορεί να γίνει άμεσα αντιδημοφιλές στην Κίνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο και μια κατάρρευση των πωλήσεών της εκεί θα τορπιλίσει τα οικονομικά της Apple. Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ενδέχεται επίσης να απειλούνται από τους αμερικανικούς δασμούς για τα εισαγόμενα προϊόντα (μιας και μεγάλο μέρος της παραγωγής πραγματοποιείται επί κινεζικού εδάφους). Η Apple είναι η εταιρεία που είναι πιο εκτεθειμένη σε μια όξυνση του πολέμου Τραμπ - Κίνας.

  Vodafone

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα δίκτυο εξαρτάται περισσότερο από την Huawei και αυτό είναι εκείνο της Vodafone. Τα δίκτυα έχουν πολύ στενή σχέση με τους προμηθευτές υποδομών, οπότε η αλλαγή προμηθευτή θα είναι πολύ δύσκολη. Τμήματα εξοπλισμού που υποτίθεται ότι είναι διαλειτουργικά, συχνά δεν μπορούν να συλλειτουργήσουν. Η Vodafone αντιμετωπίζει μια ακόμη πρόκληση στο γεγονός ότι η τεχνολογία 5G έχει μετατραπεί σε αγώνα δρόμου και πρωτοπορίας για όλα τα δίκτυα. Η Vodafone ανακοίνωσε μια επικείμενα πρώτη για το 5G της, χρησιμοποιώντας "εργαλεία" της Huawei. Εάν ξαφνικά πρέπει να αγοράσει ανάλογο υλικό από την Ericsson ή τη Nokia, θα βρεθεί ξαφνικά στο πίσω μέρος της ουράς και θα πρέπει να διαπραγματευτεί από μια θέση όπου η Ericsson γνωρίζει ότι είναι η μόνη εναλλακτική. Η καλύτερη εκδοχή στην οποία μπορεί να ελπίζει η Vodafone είναι η βρετανική κυβέρνηση να της δώσει την επίσημη άδεια να αγοράζει υλικό από την Huawei και στη συνέχεια απλώς να την "συμβουλεύει" να μην το πράττει.

  Το πώς ακριβώς η απαγόρευση θα εξελιχθεί δεν είναι ένα θέμα που έχει κλείσει. Μίλησα με τον δρ. Paul Carter από την GWS που είχε συζητήσει τη εκτελεστική εντολή με τον Πρόεδρο Trump στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα το βράδυ και ο Dr Carter είναι της γνώμης ότι ο πρόεδρος είναι πολύ ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Ο Δρ Carter πιστεύει ότι, ενώ τα εμπορικά ζητήματα με την Κίνα είναι πιθανό να επιλυθούν -όπως συμβαίνει με τον Καναδά και τον χάλυβα- οι ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας θα παραμείνουν.

  Ένα πράγμα που θα βοηθήσει στον τομέα του 5G είναι η ανάδυση νέων κατασκευαστών υλικού υποδομής που θα αντισταθούν στην κυριαρχία των Ericsson, Huawei και Nokia.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:04 15/12

  Στα δικαστήρια για το σασμάν μιας Ferrari που πωλήθηκε έναντι 44 εκατ. δολ.

  Οι τέσσερις πιο ακριβές πωλήσεις αυτοκινήτων στον κόσμο -μεταξύ ιδιωτών και σε δημοπρασίες- είναι αυτές των Ferrari 250 GTO.

  08:02 13/12

  Ο Google Chrome θα σας ειδοποιεί όταν οι κωδικοί σας έχουν υποκλαπεί

  Η Google είχε ήδη κυκλοφορήσει μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης που επιτελούσε ακριβώς τη συγκεκριμένη λειτουργία νωρίτερα εντός του 2019, αλλά την ενεργοποιεί τώρα ως αυτόματη προεπιλογή...

  08:01 13/12

  Οι νεοεισερχόμενες στη λίστα του 2019 με τις "Πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου"

  Οι 23 νέες παρουσίες στην κατάταξη με τις "100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου".

  16:01 12/12

  Forbes: Οι 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη - Στη 1η θέση για ένατη χρονιά η Μέρκελ

  Κριστίν Λαγκάρντ, Νάνσι Πελόζι και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα. Στη λίστα και η 16χρονη ακτιβίστρια υπέρ του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ (100η).

  08:02 12/12

  Πόσο πλούσια είναι τελικά τα παιδιά του Τραμπ;

  Αναρωτιέστε πόσο πλούσια είναι τα παιδιά του Τραμπ; Σε αντίθεση με τον αλαζόνα πατέρα τους, δεν είναι τόσο πρόθυμα να το αποκαλύψουν. Τα έσοδά τους δεν είναι γνωστά, ενώ η περιουσία τους είναι...

  10:02 11/12

  Ο Τραμπ έχει διοχετεύσει $1,7 εκατ. από δωρεές υποστηρικτών του σε εταιρείες του

  Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ στο πλαίσιο της καμπάνιας για την επανεκλογή του δαπανά σημαντικά κεφάλαια σε ακίνητα που ανήκουν στον Αμερικανό πρόεδρο.

  18:07 10/12

  Η IPO της εταιρείας real estate JY Grandmark "εκτόξευσε" την περιουσία της οικογένειας Clan

  Η εισαγωγή της JY Grandmark στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτίναξε πάνω από το 1 δισ. δολάρια την περιουσία της οικογένειας Clan, από τις πλουσιότερες της Κίνας στον τομέα του real estate.

  08:32 10/12

  Amazon: Η "προσωπική αντιπάθεια" του Τραμπ για τον Bezos η αιτία απώλειας της σύμβασης του Πενταγώνου

  Η Amazon σε αγωγή που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Μπέζος και την Amazon, "παρενέβη ευθέως" στη διαδικασία επιλογής,...

  17:59 09/12

  T-Mobile-Sprint: Ξεκινά η δικαστική μάχη για την υπεράσπιση συγχώνευσης αξίας 26 δισ. δολ.

  Οι γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αγωγές για να εμποδίσουν τη συγχώνευση αξίας 26 δισ. δολ. των T-Mobile και Sprint, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τον ανταγωνισμό.

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  107,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,6 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  88,8 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  74,9 δισ. $