Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαϊ-2019 16:30

  Ο Όμιλος Τραμπ λέει ότι το θέρετρο Doral "καλπάζει". Όχι.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο Όμιλος Τραμπ λέει ότι το θέρετρο Doral "καλπάζει". Όχι.

  Τον περασμένο Ιούνιο, ο Έρικ Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι το θέρετρο National Doral του Τραμπ στο Μαϊάμι "καλπάζει”. Οι αριθμοί ωστόσο καταδεικνύουν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το 2018 είχε έσοδα 81,4 εκατ. δολάρια από τις δραστηριότητες γκολφ και διαμονής, σύμφωνα με την τελευταία φορολογική δήλωση του Αμερικανού προέδρου, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Το ποσό είναι αυξημένο μόλις κατά 1,5% από τα 80,2 εκατ. δολάρια του 2017, ενώ υπολογίζεται ότι είναι κατά 15% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2016.

  Το Forbes καταγράφει την παρακμή του θερέτου από τότε που ο Τραμπ εισήλθε στην πολιτική. Τον Μάιο του 2016, ανώτερο στέλεχος του Doral είχε αναφέρει ότι το θέρετρο -το οποίο είναι με διαφορά το μεγαλύτερο και σημαντικότερο που έχει στην κατοχή του ο πρόεδρος- αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο λόγος; Η πύρινη ρητορική του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας.

  Το θέρετρο ιστορικά αντλεί μεγάλο μέρος της πελατείας του από τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, όπου όμως ο Τραμπ δεν είναι δημοφιλής. Την ίδια ώρα, διάφοροι φορείς όπως η αμερικανική ένωση αγώνων αυτοκινήτου Nascar και ο διοργανωτής αγώνων γκολφ PGA Tour ακύρωναν εκδηλώσεις στο Doral εν μέσω δημοσίων επικρίσεων. Τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν ούτε όταν ο Τραμπ πήρε την προεδρία. Πηγή που έχει γνώση των δραστηριοτήτων του Doral δήλωσε στο Forbes ότι το θέρετρο από την εκλογή Τραμπ και μετά έχει απωλέσει 100.000 διανυκτερεύσεις.

  Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Washington Post εμφάνισε πρόσθετα επιβεβαιωτικά στοιχεία από τον Ομιλο Τραμπ. Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, τα έσοδα και τα κέρδη του θερέτρου καταγράφουν πτωτική πορεία από το 2015. Η εταιρεία σε δήλωσή της αναφέρει ότι η πτώση αυτή δεν οφείλεται στη ρητορική πόλωσης του Τραμπ, αποδίδοντας την υποχώρηση των μεγεθών στους τυφώνες και τους φόβους για τον ιό Zika.

  Ωστόσο, η Post εξασφάλισε βίντεο όπου εκπρόσωπος της εταιρείας μιλώντας με αξιωματούχο της κομητείας Miami-Dade αναφέρει ότι το θέρετρο υποαποδίδει έναντι των ανταγωνιστών του λόγω των "αρνητικών συσχετισμών που συνδέονται με τη μπράντα Τραμπ”.

  Το αρνητικό αυτό κλίμα έχει ξεφύγει από τα όρια του Doral. Η περιουσία του Αμερικανού προέδρου έχει μειωθεί περίπου κατά 1,4 δισ. δολάρια από τότε που ξεκίνησε την προεκλογική του καμπάνια για την Προεδρία. Σύμφωνα με το Forbes, από το ποσό αυτό απώλειες τουλάχιστον 200 εκατ. δολαρίων μπορούν να αποδοθούν στην πολιτική πόλωσης που ακολουθεί ο Τραμπ, η οποία έχει πλήξει τη "μπράντα Τραμπ” και έχει στοιχίσει εκατομμύρια στα συγκροτήματα που κατέχει σε φιλελεύθερες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

  Παρότι το θέρετρο του Αμερικανού προέδρου στο Μαϊάμι δεν μπορεί να πει κανείς ότι "καλπάζει”, η μικρή αύξηση των εσόδων το προηγούμενο έτος μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι πλέον υπάρχει μια αποστασιοποίηση. Η φορολογική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ αποκαλύπτει παρόμοια εικόνα και στις άλλες δραστηριότητές του.

  Όπως αναφέρεται στη δήλωσή του, το International Hotel ιδιοκτησίας Τραμπ στην Ουάσιγκτον, πόλος έλξης συντηρητικών διασήμων, εμφάνισε έσοδα 40,8 εκατ. δολάρια το 2018, αυξημένα μόλις κατά 1% από τα 40,4 εκατ. δολάρια του 2017. Αλλά και τα υπόλοιπα 10 γήπεδα γκολφ που έχει στην ιδιοκτησία του ο Τραμπ σε όλη τη χώρα εμφάνισαν ενοποιημένα έσοδα ύψους 100,2 εκατ. δολαρίων το 2018, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 101,5 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  153,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  102,1 δισ. $

  -29,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,2 δισ. $

  +312,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,8 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,4 δισ. $