Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαϊ-2019 10:34

  Η υποψήφια του Trump για την Fed στηρίζει πολιτικές που θα μπορούσαν να συνθλίψουν την οικονομία

  Η υποψήφια του Trump για την Fed στηρίζει πολιτικές που θα μπορούσαν να συνθλίψουν την οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Pedro Nicolaci da Costa

  Ο Donald Trump έχει καταφύγει πραγματικά σε λύσεις ανάγκης σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους για την Federal Reserve που του έχουν απομείνει -και δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνουν πραγματικά οι απόψεις τους για τη νομισματική πολιτική.

  Πάρτε για παράδειγμα την πιο πρόσφατη επιλογή του, την Judy Shelton, που ήρθε στο προσκήνιο μετά την κατάρρευση της απόπειρας διορισμού του Stephen Moore εξαιτίας ενός βίντεο στο οποίο ακούγονταν ορισμένα πολύ ρατσιστικά σχόλια.

  Οι απόψεις της Shelton σχετικά με την επιτοκιακή και συναλλαγματική πολιτική δεν είναι μόνο μυστήριες, καταστρεπτικές και εκτός τάσης. Είναι επίσης διαμετρικά αντίθετες με τις εκκλήσεις του ίδιου του Trump να μην αυξηθούν τα επιτόκια της Fed και υπέρ της μείωσης του κόστους δανεισμού για την τόνωση της ανάπτυξης ούτως ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση να πετύχει τον αδιανόητο στόχο του 3% για την ανάπτυξη.

  Και έρχονται και σε αντίθεση με την εθνικιστική προσέγγιση του Trump στις οικονομικές σχέσεις, καθώς καλεί για μια νέα διεθνή συνθήκη για τα νομίσματα, η οποία θα έπρεπε ουσιαστικά να μεταφέρει την παγκόσμια οικονομία πίσω σε κάποιο είδος χρυσού κανόνα, πράγμα που θα την έριχνε εντελώς άσκοπα σε βαθιά ύφεση.

  Ακολουθούν απόψεις της Shelton, η οποία υποτίθεται ότι ήδη συμβουλεύει ανεπίσημα τον Trump (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), σε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου CATO για το θέμα. Όχι μόνο επικρίνει την πολιτική της Fed από μια hawkish άποψη. Η Shelton αμφισβητεί πραγματικά ολόκληρο το νομισματικό καθεστώς των ΗΠΑ, τη νομιμότητα του δολαρίου ως αυτόνομου νομίσματος:

  "Το σημερινό νομισματικό καθεστώς επιτρέπει στις κυβερνήσεις να στρεβλώνουν εν γνώσει τους τις συναλλαγματικές ισοτιμίες με το πρόσχημα της εθνικής νομισματικής αυτονομίας, ενώ προσπαθούν υποτιθέμενα να αποφύγουν τον εμπορικό προστατευτισμό", έγραφε.

  "Δίνει τη δυνατότητα στις κεντρικές τράπεζες να διοχετεύουν τα οφέλη των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής σε μερικούς ανθρώπους εις βάρος άλλων, βάζοντας τους πλούσιους επενδυτές κόντρα στους μέσους αποταμιευτές. Διευκολύνει το φτηνό δημόσιο δανεισμό. Η στροφή προς την αυξανόμενη κυβερνητική επιρροή στα οικονομικά αποτελέσματα είναι ανάθεμα για τα δόγματα της ελεύθερης αγοράς που προτάθηκαν από τον (Μίλτον) Φρίντμαν.

  Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν τίποτα για να αποκαταστήσουν μια προσέγγιση βασισμένη σε κανόνες στις διεθνείς νομισματικές σχέσεις, οι αξίες μας τίθενται υπό αμφισβήτηση. Χάνουμε την αξιοπιστία μας παραλείποντας να αμφισβητήσουμε ένα διεθνές νομισματικό αντι-σύστημα που ενθαρρύνει την εξαπάτηση από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες".

  Από πού να το πιάσει κανείς; Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν μια κεντρική τράπεζα και τελικά κατάργησαν τον χρυσό κανόνας, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, ακριβώς για να δώσουν στους φορείς χάραξης πολιτικής μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομίας, ένα νέο μοχλό για να αντισταθμίσουν κάποιες φορές κακόβουλες διακυμάνσεις των επιχειρηματικών κύκλων.

  Η Shelton ζητά ουσιαστικά την παραίτηση από τη νομισματική πολιτική και την επιστροφή σε ένα σύστημα που θα συνδέεται με εμπόρευμα το οποίο ονομάζει "υγιές χρήμα". Και δεν υπάρχει τίποτα υγιές με αυτό αυτό.

  Εάν οι πολιτικές της είχαν υιοθετηθεί στην κλιμάκωση της μεγάλης ύφεσης, όταν τις υποστήριζε ενεργά, οι πολιτικοί θα είχαν μετατρέψει μια ιστορική ύφεση σε κάτι πολύ χειρότερο από τη Μεγάλη Ύφεση, με ανυπολόγιστες οικονομικές δυσκολίες όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τις απώλειες μισθών για Αμερικανούς εργαζόμενους. Ακόμη και τώρα, με την οικονομία να έχει πιο σταθερό βηματισμό, μια "Σελτονική" Fed θα οδηγούσε γρήγορα σε οικονομική συρρίκνωση.

  Πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεργαστεί με άλλους συναδέλφους της Fed, των οποίων οι απόψεις είναι σαφώς ανάθεμα για την Shelton;

  Θα μπορούσε πραγματικά να στηρίξει τις ιδιόμορφες πολιτικές της και να μην ανταποκριθεί στις επιθυμίες των κορυφαίων οικονομικών συμβούλων του ανθρώπου που τη διόρισε; 

  Τόσες πολλές ερωτήσεις, τόσο λίγες απαντήσεις. Ας δούμε αν αυτή η υποψηφιότητα θα καταφέρει να φτάσει στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  18:37 02/12

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;

  Ορισμένες μετοχές που "σνομπάρει" η αγορά, οι insiders φαίνεται να τις προτιμούν, πηγαίνοντας κόντρα στη γενικότερη τάση. Μήπως ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι επενδυτές αγνοούν;

  08:50 02/12

  Οι πολυτιμότερες ομάδες της F1: Ferrari και Mercedes κερδίζουν έδαφος

  Mercedes και Ferrari είναι οι αναμφισβήτητοι ηγέτες της F1, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ξοδεύουν αφειδώς ώστε να εξασφαλίσουν πως οι ομάδες τους θα είναι άπιαστες στην πίστα. Αυτό...

  08:13 01/12

  Τα καλύτερα αυτοκίνητα της έκθεσης Los Angeles Auto Show 2019

  Νέα οχήματα από Ford, Audi, VW, Land Rover, Mini, Toyota, Lincoln, Aston Martin, Chevrolet, καθώς και το Cybertruck που παρουσιάστηκε στην Καλιφόρνια αλλά έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας.

  11:17 30/11

  "Ο Ιρλανδός" και πώς το Netflix αλλάζει την ιστορία του σινεμά

  To Netflix δεν παρεμβαίνει καθόλου στη δουλειά των σκηνοθετών, προσφέροντας συνεχώς την αμέριστη στήριξή του.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,1 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,8 δισ. $

  -6,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  105,6 δισ. $

  -596,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,7 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  74,5 δισ. $

  +0,0 εκ. $