Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Μαϊ-2019 12:10

  Γιατί η πρώτη ισραηλινή αποστολή στο φεγγάρι δεν ήταν αποτυχία

  Γιατί η πρώτη ισραηλινή αποστολή στο φεγγάρι δεν ήταν αποτυχία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ελπίζαμε ότι το διαστημικό μας αεροσκάφος θα προσγειωνόταν ομαλά στη σελήνη χωρίς απώλειες. Αν και δεν συνέβη, θεωρούμε την αποστολή μας ως μεγάλη επιτυχία".

  Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Yonatan Winetraub, συνιδρυτής της SpaceIL και υποψήφιος διδάκτωρ βιοφυσικής στο Στάνφορντ, χρησιμοποίησε το χιούμορ για να εξισορροπήσει την απογοήτευση της αποτυχημένης προσγείωσης του Bresheet στο φεγγάρι με όλο τον ενθουσιασμό που συνόδευε αυτό το σύνθετο διαστημικό σκάφος που έφτασε λίγα μέτρα μακριά από την ολοκλήρωση της τελευταίας του αποστολής.

  Η κατασκευή του Beresheet, που σημαίνει Γένεση στα Εβραϊκά, ξεκίνησε το 2011 με την ίδρυση της SpaceIL, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είχε στόχο να στείλει το πρώτο ισραηλινό διαστημικό σκάφος στη Σελήνη. Τρεις νέοι μηχανικοί, ο Yariv Bash, ο Kfir Damari και ο Yonatan Winetraub έστησαν τον οργανισμό που απάντησε στη διεθνή πρόκληση που έθετε το Google Lunar XPRIZE. Τον Οκτώβριο του 2015, η SpaceIL πέτυχε ένα ορόσημο για το project καθώς έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε μια υπογεγραμμένη σύμβαση εκτόξευσης. Τον Ιανουάριο του 2017, η SpaceIL έγινε ένας από τους πέντε φιναλίστ του διαγωνισμού.

  Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε επίσημα χωρίς νικητές στις 31 Μαρτίου 2018, μετά τη λήξη της χορηγίας της Google, αλλά αυτή η νέα εξέλιξη δεν εμπόδισε την SpaceIL, καθώς το αρχικό βραβείο που ανακοινώθηκε ήταν μόνο ένα μέρος της συνολικής επένδυσης που απαιτείται για την εκπλήρωση της αποστολής. Εξαρχής, ο στόχος του εγχειρήματος δεν ήταν να καλύψει την επένδυση αλλά να αποκτήσει χρήσιμη εμπειρία. Σύμφωνα με τον Yonatan Winetraub, το έργο αυτό άνοιξε την όρεξη των νέων για εξερεύνηση του διαστήματος και τους πρόσφερε ένα όνειρο διαφορετικό από την απήχηση στα social media. Εξηγεί επίσης ότι υπήρχαν πολλοί νέοι που έμενεν ξύπνιοι έως τις 3 ώρα το πρωί, ανήσυχοι για το αποτέλεσμα της αποστολής ή πολλοί άλλοι που ήρθαν σε επαφή με την SpaceIL για να κάνουν ερωτήσεις ή ακόμη και κάποιες προτάσεις.

  Αυτό δεν είναι το μόνο όφελος μιας διαστημικής αποστολής που κοστίζει λιγότερο από 200 εκατομμύρια δολάρια, όταν το τυπικό κόστος μιας τέτοιας αποστολής, όπως εκείνο που επωμίστηκε η Κίνα τον περασμένο Ιανουάριο, είναι τετραπλάσιο. Ο Yonatan Winetraub συνεχίζει λέγοντας ότι "για να καταστήσουμε εφικτό το έργο, αποφασίσαμε να αγοράσουμε μερικά εξαρτήματα χαμηλού κόστους που σχετίζονται με τα εξειδικευμένα ισοδύναμά τους. Κάναμε αυτή την επιλογή επειδή ήμασταν έτοιμοι να δεχτούμε τον κίνδυνο πιθανής αποτυχίας. Επίσης, χρησιμοποιήσαμε τον πυραύλο Falcon 9 ως προσιτή λύση και προσπαθήσαμε σκληρά να μειώσουμε το βάρος του διαστημικού σκάφους μας, καθώς είναι γνωστό ότι κοστίζει πολύ για να μεταφερθούν βαριά υλικά στο διάστημα. "Η χρήση αυτών των υλικών μαζί με η δημιουργία του νέου λογισμικού από το μηδέν, για το οποίο ο Yonatan Winetraub δεν αποκαλύπτει πολλά, έφερε το Beresheet μόλις λίγα μέτρα μακριά από τη Σελήνη όπου φαίνεται ότι μια χειροκίνητη εντολή μπήκε στον υπολογιστή του διαστημικού σκάφους. Αυτό οδήγησε σε μια αλυσιδωτή αντίδραση στο διαστημικό σκάφος, στη διάρκεια της οποίας ο κύριος κινητήρας απενεργοποιήθηκε και η λειτουργία σταμάτησε.

  Προτού συντριβεί, κατόρθωσε να κάνει κάποιες μετρήσεις του τοπικού πεδίου βαρύτητας γύρω από το σημείο προσγείωσής του. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν θα αναλυθούν ενδεχομένως μαζί με τα νέα δεδομένα από την επόμενη αποστολή του Beresheet 2.0, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Ισραήλ και η SpaceIL δεν τα παρατούν ακόμη. Μόλις λίγες μέρες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια, ο Morris Kahn, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και πρόεδρος της SpaceIL, επιβεβαίωσε ότι η ομάδα SpaceIL είχε ήδη προγραμματίσει συναντήσεις για να ξεκινήσει το σχεδιασμό της αποστολής Beresheet 2.0. Ο Kahn ανακοίνωσε σε μια μαγνητοσκοπημένη δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter από την SpaceIL ότι "Θα κατασκευάσουμε ένα νέο διαστημικό σκάφος. Θα το στείλουμε στο φεγγάρι και θα ολοκληρώσουμε την αποστολή".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -156,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,5 δισ. $

  -199,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -103,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,8 δισ. $

  +693,5 εκ. $