Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Μαϊ-2019 14:58

  Η Uber μια από τις χειρότερες τεχνολογικές IPOs της τελευταίας δεκαετίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Uber μια από τις χειρότερες τεχνολογικές IPOs της τελευταίας δεκαετίας

  Της Rachel Sandler

  Είδηση: Η απογοητευτική πρώτη ημέρα της Uber ως εισηγμένης εταιρείας είναι μία από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί μεταξύ μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία. Η μετοχή της Uber [UBER] ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης με απώλειες 7%, στα 41,57 δολάρια, πέφτοντας κάτω από την τιμή της IPO.

  -Στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, η Uber έγινε μία από τις εταιρείες τεχνολογίας με αποτίμηση άνω των 10 δισ. δολαρίων που ολοκλήρωσαν την παρθενική ημέρα συναλλαγών με πτώση, σύμφωνα με στοιχεία της Renaissance Capital, η οποία διαχειρίζεται ETFs που επικεντρώνονται σε IPO. Οι άλλες δύο ήταν η First Data και η κινεζική video streamer iQIYI.

  -Μετά την άντληση 8,1 δισ. δολαρίων, η κεφαλαιοποίηση της Uber ανήλθε στο τέλος της ημέρας στα περίπου 70 δισ. δολάρια.

  Πλαίσιο: Μεταξύ των τεχνολογικών IPOs που στηρίζονται από venture capital όπως αυτή της Uber, η πτώση της μετοχής την πρώτη ημέρα συναλλαγών είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Την τελευταία πενταετία, οι IPOs που υποστηρίχθηκαν από VC εμφάνισαν κατά μέσο όρο άνοδο 29%, με μόλις το 10% να καταγράφει μια αρνητική πρώτη ημέρα.

  Προοπτική: Ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί. Ενώ η μετοχή της Lyft σημείωσε άνοδο την πρώτη της ημέρα, τελικά η τάση αντιστράφηκε και τώρα διαπραγματεύεται σχεδόν 15% κάτω από την τιμή της IPO. Όταν η Facebook εισήχθη στο χρηματιστήριο, ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα σχεδόν αμετάβλητη, αλλά έκτοτε έχει αυξηθεί ραγδαία.

  Γιατί οι επενδυτές απορρίπτουν την Uber; Οι ευρύτερες συνθήκες στη χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι σπουδαίες, εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα. Αλλά ακόμη και πριν από το σήμερα, οι επενδυτές ανησυχούσαν για την κερδοφορία της Uber.  Η εταιρεία χάνει 1 δισ. δολάρια κατ έτος και έχει δηλώσει ότι μπορεί να μην γίνει ποτέ κερδοφόρος.

  "Η εξάντληση της ρευστότητας της Uber την κρατάει πίσω", σχολίασε ο Matt Kennedy, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Renaissance Capital.

  Ενδιαφέρον στατιστικό: Η Uber είναι η μεγαλύτερη IPO από την Alibaba το 2014. Μεταξύ των επιχειρήσεων που εδρεύουν στις ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη από το Facebook το 2012.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,8 δισ. $

  -114,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +322,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  88,4 δισ. $

  +1.246,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,1 δισ. $

  +238,2 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,7 δισ. $

  +764,0 εκ. $