Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Μαϊ-2019 09:50

  Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να το αφήσει κανείς στο Facebook

  Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να το αφήσει κανείς στο Facebook
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Kalev Leetaru

  Τα social media έχουν περίπλοκο ιστορικό με την τρομοκρατία. Καθώς οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος αξιοποιούσαν τη δύναμη των κοινωνικών πλατφορμών για στρατολόγηση, κάλεσμα για δράση και προπαγάνδα, η αρχική απάντηση από την Silicon Valley ήταν να αρνηθεί τις κυβερνητικές εκκλήσεις να λάβει μέτρα απέναντι στα δικαιώματα ελευθερίας λόγου των τρομοκρατών.

  Μετά τη συντριπτική δημόσια πίεση και τις απειλές της νέας νομοθεσίας σε ολόκληρο τον κόσμο, η Silicon Valley αναγκάστηκε να αρχίσει να ασχολείται ενεργά με τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες. Οι ισχυρισμοί, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες του Facebook για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας απέχουν πολύ από το να είναι όσο επιτυχείς τις παρουσιάζει η ίδια η εταιρεία και οι νέες πληροφορίες σχετικά με πόσο διαδεδομένο και εύκολα εντοπίσιμο είναι το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο Facebook μας θυμίζει πόσα λίγα γνωρίζουμε πραγματικά για την επιτυχία ή αποτυχία των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών της Silicon Valley.

  Το Facebook έχει γίνει με πολλούς τρόπους το δημόσιο πρόσωπο της προσπάθειας της Silicon Valley να χρησιμοποιήσει τη μηχανική μάθηση και τις μαύρες λίστες περιεχομένου για να αποκλείσει το τρομοκρατικό περιεχόμενο από την πλατφόρμα της.

  Οι δημόσιες δηλώσεις της εταιρείας, ωστόσο, που κατατάσσουν τις προσπάθειές της ως τεράστια επιτυχία έρχονται σε αντίθεση με την άρνησή της να δώσει στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των ισχυρισμών της εταιρείας.

  Στην πραγματικότητα, οι μόνοι πραγματικοί αριθμοί που έχει δώσει δημοσίως η εταιρεία είναι οι εκτιμήσεις για την ποσότητα του περιεχομένου που έχει διαγράψει και το γεγονός ότι το 99% του περιεχομένου του ISIS και της Αλ Κάιντα που διαγράφει το βρίσκει με χρήση των αλγορίθμων της.

  Δεν λέει απολύτως τίποτα για το πόσο μεγάλο μέρος του συνολικού περιεχομένου της τρομοκρατίας στο Facebook διαγράφεται και δεν λέει τίποτα για το πόσο συχνά οι αλγόριθμοι κάνουν λάθος.

  Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ιδέα για το αν οι αλγόριθμοι AI του Facebook έχουν φτάσει στο σημείο να είναι πράγματι χρήσιμοι ή αν βασίζονται αποκλειστικά στις μαύρες λίστες περιεχομένου τους για να αφαιρέσουν υλικό.

  Για μια εταιρεία που έχει μια τόσο ξακουστή ομάδα εμπειρογνωμόνων στο κομμάτι της μηχανικής εκμάθησης, η φαινομενική αφέλεια της εταιρείας στα τεχνολογικά βασικά στοιχεία της αντιστοίχισης περιεχομένου είναι αδιανόητη. Η απίστευτη αποτυχία της να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία, υποδηλώνει ότι η βαθιά δεξαμενή ταλέντου του Facebook σχετικά με το AI δεν έχει χρησιμοποιηθεί κατάλληλα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

  Φυσικά, το Facebook έχει ελάχιστα κίνητρα να καταπολεμήσει πραγματικά την τρομοκρατία. Στο κάτω κάτω, κερδίζει πραγματικά χρήματα από κάθε βίντεο στρατολόγησης τρομοκρατών, κάθε κλήση για βία, κάθε βίντεο προπαγάνδας και μέχρι στιγμής αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν θα επιστρέψει τα χρήματα που αποκόμισε από την χρήση της πλατφόρμας για την τρομοκρατία.

  Με απλά λόγια, το Facebook κερδίζει οικονομικά από την τρομοκρατία.

  Όσο περισσότερο τρομοκρατικό περιεχόμενο δημοσιεύεται στο Facebook, τόσα περισσότερα χρήματα βγάζει η εταιρεία.

  Σε αντίθεση με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τις εικόνες εκμετάλλευσης παιδιών, τομείς στους οποίους το Facebook μπορεί πραγματικά να πει κανείς ότι είναι αποτελεσματικό ως προς την καταπολέμησή τους, η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει καμία νομική επίπτωση για το σύνολο του τρομοκρατικού υλικού που φιλοξενεί.

  Δεδομένου ότι σήμερα κερδίζει χρήματα από την τρομοκρατία, χωρίς να αντιμετωπίζει νομικές υποχρεώσεις ή κίνητρα για την άρση του περιεχομένου της τρομοκρατίας, ενώ θα της κοστίσει σημαντικά χρηματικά ποσά για να μειώσει ουσιαστικά την τρομοκρατική χρήση της πλατφόρμας της, είναι σαφές γιατί το Facebook δεν κάνει περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση.

  Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν μια νέα νομοθεσία που θα τοποθετούσε το περιεχόμενο της τρομοκρατίας στην ίδια κατηγορία με την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αναγκάζοντας το Facebook να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις για την καταπολέμησή της. Τουλάχιστον το Κογκρέσο θα μπορούσε να αναγκάσει το Facebook να δημοσιεύσει για πρώτη φορά λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και, τουλάχιστον, να υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου προς αυτή την κατεύθυνση.

  Στο κάτω κάτω, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι απλά πάρα πολύ σημαντική για να την αφήσει κανείς στα χέρια του Facebook.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,2 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $