Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Μαϊ-2019 10:48

  Uber IPO: Ντεμπούτο της μετοχής στα 42 δολ., χαμηλότερα της τιμής εισαγωγής στο χρηματιστήριο

  Uber IPO: Ντεμπούτο της μετοχής στα 42 δολ., χαμηλότερα της τιμής εισαγωγής στο χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Rachel Sandler

  Μετά την έναρξη λειτουργίας πριν από δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων στιγματίστηκε από αναφορές για σεξισμό στα ενδότερα της εταιρείας και ζητήματα επιχειρηματικής ηθικής, οι μετοχές της Uber κινήθηκαν χαμηλότερα από την αρχική δημόσια προσφορά. Είναι μια δύσκολη αρχή για μία από τις υψηλότερες και πιο αναμενόμενες IPO της ιστορίας. Ίσως ένα προειδοποιητικό σημάδι για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτήν;

  Μετά την τιμολόγηση των μετοχών στα 45 δολάρια αργά την Πέμπτη -ενώ οι εκτιμήσεις ήθελαν την τιμή της μετοχής να κινείται στο φάσμα των 44-50 δολαρίων- η Uber στο τέλος της ημέρας είδε την τιμή της μετοχής της να "πέφτει" κατά 7%. Η Uber πουλάει 180 εκατ. μετοχές, επιδιώκοντας την άντληση 8,1 δισ. δολ., και κάποιοι επενδυτές συμφώνησαν να πουλήσουν επιπλέον 27 εκατ. μετοχές. Οι μετοχές θα διαπραγματεύονται υπό τον τίτλο "UBER" στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

  Η εταιρεία αποτιμάται στα 82 δισ. δολ. Αν και η IPO επρόκειτο να έχει τη μεγαλύτερη αξία στη Silicon Valley αυτήν τη χρονιά, η αποτίμηση της εταιρείας μειώθηκε αφού ανακοίνωσε ότι θα μπει στο χρηματιστήριο. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε και η πτώση στην τιμή της μετοχής της ανταγωνίστριας Lyft, χαμηλότερα από τη δική της IPO. Οι τράπεζες αρχικά αποτιμούσαν την Uber στα 120 δισ. δολ.

  Οι περισσότεροι σύμβουλοι επενδύσεων δεν θα πρότειναν την αγορά μετοχών την ημέρα της IPO, επειδή οι μεγάλοι επενδυτές μπορούν να βγάλουν κέρδος και γνωρίζουν ακριβώς πότε πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές, αφήνοντας τους μικροεπενδυτές χωρίς κέρδη.

  Ακόμη και ο Warren Buffett είπε ότι δεν θα αγοράσει μετοχές της Uber γιατί δεν συνηθίζει να αγοράζει μετοχές την ημέρα της IPO.

  Η Uber χάνει πάνω από 1 δισ. δολ. κάθε χρόνο. Στα έγγραφα που κατέθεσε προκειμένου να ξεκινήσει η IPO, η εταιρεία παραδέχθηκε ότι ίσως δεν θα είναι ποτέ κερδοφόρα. Ωστόσο, όσοι επιμένουν να επενδύουν στην Uber, "βλέπουν" μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι οι υπηρεσίες διαμοιρασμού αυτοκινήτου αποτελούν τον πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας. Αντιθέτως, οι UberEats, UberFreight και οι προσπάθειες που κάνει στην αυτόνομη οδήγηση ίσως αποδώσουν κέρδη μελλοντικά. Για παράδειγμα, η UberEats κατέγραψε έσοδα 1,5 δισ. δολ. το 2018.

  Εν τω μεταξύ, οι οδηγοί που συνεργάζονται με την Uber και τη Lyft, με αφορμή τις IPO των εταιρειών, ζήτησαν αύξηση στις αμοιβές τους. Η Uber αρνήθηκε να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί στη συνεργασία με τους οδηγούς, αλλά δεσμεύθηκε να τους δώσει μπόνους ανάλογα με τον αριθμό των διαδρομών που έχουν διεκπεραιώσει.

  Όσον αφορά τους ιδρυτές της Uber, μπορεί να μην ήταν παρόντες στην IPO, αλλά πλέον οι Travis Kalanick, Garrett Camp και Ryan Graves είναι δισεκατομμυριούχοι. Εάν η αξία της εταιρείας παραμείνει στα 120 δισ. δολ. πάνω από 90 συνεχόμενες μέρες, ο Khosrowshahi θα πάρει μπόνους 100 εκατ. δολ. σε μετοχές, ανέφεραν οι New York Time. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει η μετοχή να φτάσει τα 67 δολάρια.

  Σημειωτέον πως η Uber έχει μια πλειάδα "celebrity" επενδυτών που θα επωφεληθούν από την IPO. Ashton Kutcher, Jay-Z, Beyoncé, Gwyneth Paltrow και Leonardo DiCaprio είναι μεταξύ των "αστέρων" του Χούλιγουντ που στηρίζουν την εταιρεία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -158,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,9 δισ. $

  +125,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -103,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,9 δισ. $

  +836,3 εκ. $