Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Μαϊ-2019 11:39

  Πολλοί τρόποι να πλουτίσεις: Ο νέος δισεκατομμυριούχος της Ινδίας φτιάχνει το βασικό συστατικό της ιβουπροφαίνης

  Πολλοί τρόποι να πλουτίσεις: Ο νέος δισεκατομμυριούχος της Ινδίας φτιάχνει το βασικό συστατικό της ιβουπροφαίνης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Naazneen Karmali

  Στην ηλικία των 38 ετών, ο Vinod Saraf εγκατέλειψε μια ονειρεμένη θέση CEO στην Aditya Birla Group, έναν όμιλο εμπορευμάτων που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Kumar Birla, για να ξεκινήσει μια μικρή επιχείρηση χημικών ουσιών. Τώρα, ο 67χρονος Saraf, έγινε μόλις ο ίδιος δισεκατομμυριούχος.

  Έχοντας σημειώσει ραγδαία άνοδο, οι μετοχές της εταιρείας του, Vinati Organics, υπερδιπλασιάστηκαν κατά το παρελθόν έτος, με ώθηση από τις πωλήσεις και τα κέρδη. Βάσει της πρόσφατης κεφαλαιοποίησης ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας, το μερίδιο ύψους 74% του Saraf αποτιμάται σε λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

  Έχοντας μόλις επιστρέψει από οικογενειακές διακοπές στο Μπουτάν, ο επιχειρηματίας πρώτης γενιάς, αναφέρεται στο στάτους του ως μια B2B ιστορία -"από beggar (ζητιάνος) σε billionaire (δισεκατομμυριούχος)". Καθισμένος στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο συγκρότημα Bandra-Kurla του Μουμπάι, μια δημοφιλή επιχειρηματική περιοχή στα προάστια της πόλης, έχει δίπλα του τη μεγαλύτερη κόρη του Vinati, απόφοιτο του Wharton, από την οποία ονόμασε την εταιρεία και η οποία εργάζεται μαζί του.

  Με εκτιμώμενα ετήσια έσοδα 160 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2019, η Vinati Organics έχει ξεχωρίσει, λένε οι αναλυτές, δημιουργώντας εξειδικευμένα χημικά προϊόντα που οι μεγαλύτερες εταιρείες αποφεύγουν.

  Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, με 65% παγκόσμιο μερίδιο αγοράς, του ATBS (2-ακρυλαμίδιο 2 μεθυλοπροπένιο σουλφονικό οξύ), το οποίο έχει μια σειρά χρήσεων, από την επεξεργασία νερού και τις συνθετικές ίνες έως και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Είναι επίσης κορυφαίος κατασκευαστής ισοβουτυλίου βενζολίου (IBB), βασικής πρώτης ύλης για την ιβουπροφαίνη που είναι παυσίπονο.

  Η χρυσή πορεία που διαγράφει η Vinati Organics τελευταία μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην απόφαση του αμερικανικού κολοσσού χημικών Lubrizol τον Ιανουάριου του 2018 να σταματήσει η παραγωγή του ATBS. "Δεν προλαβαίνυμε να καλύψουμε τη ζήτηση τώρα", λέει ο Saraf, ο οποίος βρίσκεται σε φάση επέκτασης της ετήσιας παραγωγικής ικανότητας για TBS σε 40.000 τόνους από 26.000 τόνους.

  Γεννηθείς στην πολιτεία του Rajasthan, ο Saraf μεγάλωσε σε σχετικά φτωχικές συνθήκες στην περιοχή Shekhawati, από την οποία κατάγονταν μια σειρά από οικογένειες δισεκατομμυριούχων όπως οι Birlas, οι Goenkas και οι Dalmias. Ο μεγαλύτερος από τα 7 παιδιά ενός μικρού εμπόρου commodities, ο Saraf ενθαρρύνθηκε από τον παππού του να διαπρέψει ακαδημαϊκά. Στην ηλικία των 17 ετών είχε ολοκληρώσει τις σπουδές στο εμπόριο με την υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα. Αυτό του χάρισε μια υποτροφία για ένα μεταπτυχιακό στο BITs Pilani, επίσης στο Rajasthan, από όπου αποφοίτησε με ένα χρυσό μετάλλιο δύο χρόνια αργότερα.

  Ο Saraf, που είχε εκπαιδευτεί στα πρώτα του χρόνια στην μητρική του γλώσσα Χίντι και δεν ήταν τόσο ευέλικτος όσο οι συμφοιτητές του που γνώριζαν αγγλικά, δεν μπορούσε να πιάσει δουλειά σε πολυεθνική επιχείρηση. Αλλά οι δεξιότητές του στα μαθηματικά -δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ μέχρι σήμερα κομπιουτεράκι- εντυπωσίασαν έναν επιχειρηματία του Rajasthan που δραστηριοποιούνταν στην κλωστοϋφαντουργία. Εργάστηκε σε αυτήτη βιομηχανία για 12 χρόνια προτού εξασφαλίσει μια δουλειά για τους Birlas (υπό τον εκλιπόντα Aditya Birla, τον πατέρα του Kumar Birla), πρώτα για ένα project συρμάτινου σφουγγαριού και έπειτα στο τμήμα χημικών προτού γίνει διευθυντής της μονάδας διύλισης που θα ακολουθούσε.

  Η θητεία στον όμιλο Birla άνοιξε έναν νέο κόσμο για τον Saraf, ο οποίος λέει ότι πάντα ονειρευόταν να ξεκινήσει τη δική του δουλειά ακόμη και ως φοιτητής. Το 1990, παραιτήθηκε για να ιδρύσει την Vinati, με μετοχικό εταίρο μια κρατικά ελεγχόμενη οντότητα με μερίδιο 26% (το εξαγόρασε αργότερα) και $80.000 από τις αποταμιεύσεις του. "Αγκυροβόλησε" στο IBB, ένα προϊόν που κατά το παρελθόν εισαγόταν εξ ολοκλήρου, εξασφαλίζοντας την τεχνολογία από το γαλλικό Institut Français du Pétrole.

  Για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Saraf πήρε τραπεζικά δάνεια και εισήγαγε τη Vinati Organics στο χρηματιστήριο το 1991. Λέει ότι το εγχείρημα έκανε ταμειακά κέρδη από το πρώτο έτος. Με στόχο τη διαφοροποίηση, το 2000 ανέπτυξε την τεχνολογία για το ATBS, το οποίο κατασκευαζόταν στο Εθνικό Χημείο στην Πούνε. Το έργο αυτό, ωστόσο, παρουσίασε ζητήματα ποιότητας στα πρώτα του χρόνια έως το 2006, όταν η κόρη του Vinati εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας.

  H Vinati προσέλαβε έναν συνταξιούχο διευθυντή της Lubrizol ως σύμβουλο που τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ποιότητας. Έναν χρόνο αργότερα, είχε επίσης εξασφαλίσει την αμερικανική μονάδα της BASF, έναν μεγάλο αγοραστή του IBB, ως πελάτη. "Αυτό ήταν ένα σημείο καμπής για μας", λέει η Vinati. Σήμερα, προσθέτει, η εταιρεία είναι ο πιο φθηνός παραγωγός IBB και ATBS, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν το 70% των ετήσιων εσόδων.

  Η Saraf έχει επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων ώστε να συμπεριλάβει το ισοβουτυλένιο, ένα αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ATBS. 

  Αφήνοντας την Vinati να τρέξει το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης, ο Saraf λέει ότι επικεντρώνεται αυτές τις μέρες κυρίως στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. 

  "Πρέπει να είναι εξειδικευμένα, πράσινα και ανταγωνιστικά παγκοσμίως. Αυτό είναι το σλόγκαν μας". Παρά τα πρόσφατα πλούτη του, ο Saraf δεν άλλαξε ιδιαίτερα τον τρόπο ζωής του. Παρόλο που τα παιδιά του προτιμούν τα γερμανικά πολυτελή αυτοκίνητα, ο ίδιος οδηγεί ένα Toyota SUV. Διατηρείται σε φόρμα κάνοντας πρωινούς περιπάτους σε ένα πάρκο της γειτονιάς του. Ο πλούτος, επιμένει, είναι "πλασματικός. Ανεβαίνει την μια ημέρα, πέφτει την επόμενη".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -156,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,8 δισ. $

  +111,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -103,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,9 δισ. $

  +775,1 εκ. $