Δευτέρα, 06-Μαϊ-2019 08:04
Τι θέλει η Κίνα από την Αφρική; Τα πάντα

Του Panos Mourdoukoutas
Η Κίνα θέλει τα πάντα από την Αφρική: τη στρατηγική της θέση, το πετρέλαιο, τις σπάνιες γαίες και τα ψάρια της, αφήνοντας τα αφρικανικά κράτη χρεωμένα στο Πεκίνο.
Στη μακρά ιστορία της, η Αφρική έχει υπηρετήσει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες πολλών ξένων. Οι ξένοι προσέγγισαν την Αφρική ως ιεραπόστολοι, τραπεζίτες και κατασκευαστές. Υποσχέθηκαν να βάλουν την ήπειρο στον χάρτη της παγκοσμιοποίησης και να βοηθήσουν τους ανθρώπους της να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Αλλά κατέληξαν να αρπάζουν τα πλούτη της Αφρικής, να αποικίζουν το ένα έθνος μετά το άλλο και να αφήνουν τους λαούς τους να βυθίζονται στη φτώχεια.
Αυτό μπορεί να συμβεί και πάλι, με τα πρόσφατα επενδυτικά έργα υποδομών της Κίνας στην ήπειρο.
Εκ πρώτης όψεως, τα έργα αυτά φαίνεται να υπηρετούν το αίτημα των αφρικανικών εθνών για την οικοδόμηση μιας υγιούς υποδομής. Ωστόσο, εξετάζοντας προσεκτικότερα, υπηρετούν τις φιλοδοξίες της Κίνας να γράψει τους κανόνες του επόμενου σταδίου της παγκοσμιοποίησης.
Η Κίνα θέλει να χρησιμοποιήσει την Αφρική ως τοποθεσία για να εξασφαλίσει θαλάσσιες οδούς (και τα έργα της πρωτοβουλίας "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος") που διευκολύνουν τις κινεζικές εξαγωγές, όπως αποδεικνύεται από τη μεγάλη στρατιωτική παρουσία του Πεκίνου στο Τζιμπουτί.
Έπειτα, υπάρχουν οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της Αφρικής, πετρέλαιο, μέταλλα σπάνιες γαίες και ψάρια.
"Ως Νοτιοαφρικανός, έχω δει από κοντά τις δραστηριότητες της Κίνας στην ήπειρο", λέει ο Ted Bauman, ανώτερος αναλυτής ερευνητής της Banyan Hill Publishing. "Είναι σαφές ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κίνας με τις ξένες επενδύσεις είναι γεωπολιτικός, όχι οικονομικός. Οι πιο σχετικές επενδύσεις πραγματοποιούνται από κρατικές εταιρείες και όχι από κινεζικό ιδιωτικό κεφάλαιο. Τείνουν να επικεντρώνονται σε υποδομές όπως αυτοκινητόδρομους, λιμάνια και φράγματα και σε δημόσια δίκτυα όπως το ηλεκτρικό δίκτυο.".
Η εκτίναξη της εταιρείας και η σχέση τεχνητής νοημοσύνης με κάρτες γραφικών.
Στις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται μεταξύ άλλων η Μαρία Μπόζογλου, CEO της ILT Logistics. Παράλληλα, αποκαλύπτει και τα δυο...
Ουκρανία και Ρωσία εξοπλίζονται με FPV drones. Τα drones-καμικάζι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά έχουν γίνει χαρακτηριστικό του πολέμου στην Ουκρανία.
Νέα καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση του Γεωργιανού δισεκατομμυριούχου, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.
Παραβιάστηκαν iPhone αξιωματούχων στην Αρμενία εν μέσω της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν.
Η BofA αναθεωρεί ανοδικά στο 8% την εκτίμησή της για το 2023. Οι συγκρατημένες "φωνές".
Μια κίνηση που είχε αρχίσει από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία - Στόχος τα επιπλέον έσοδα.
Σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,7 δισ. δολαρίων. Ποια η στρατηγική επενδύσεων.
Την ώρα που ο κόσµος παραµιλά για τις εκπληκτικές ικανότητες του ChatGPT, αναπτύσσεται ήδη η νέα γενιά επιχειρηµατικών εργαλείων.
Η ζωή του μοιάζει με ενός influencer, αν και στον cyber-υπόκοσμο ο "Τζακ" είναι γνωστός για το λογισμικό "Golden Chickens".
Τις έξι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς αναλύει μεταξύ άλλων η Ντορίνα Οικονομοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Marsh.
Το ουκρανικό ναυτικό κινδυνεύει να ξεχαστεί.
Η απώλεια εξουσίας σημαίνει διώξεις για εγκλήματα διαφθοράς.
Η ίδρυση, η διαδρομή και οι επιδόσεις του διάσημου beach bar της Μυκόνου.
Πρόκειται για την Αγγελίνα Τερλάκη, συνιδρύτρια της startup Red Dot Analytics, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Η Red Dot Analytics έχει συγκεντρώσει $1 εκατ. σε αρχική χρηματοδότηση.
Ποιες οντότητες εξαργύρωσαν στο α' τρίμηνο 2023 το ράλι, μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις του 2022.