Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Μαϊ-2019 19:00

  Lemonade: Η ασφαλιστική που κατάργησε μεσίτες και γραφειοκρατία και σε αποζημιώνει σε 3 δευτερόλεπτα

  Lemonade: Η ασφαλιστική που κατάργησε μεσίτες και γραφειοκρατία και σε αποζημιώνει σε 3 δευτερόλεπτα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Jeff Kauflin και Kristin Stoller

  Το καλοκαίρι του 2017, ένας άνδρας από το Λος Άντζελες, μεταξύ 20 και 30 ετών, φόρεσε κολιέ, ξανθιά περούκα και μακιγιάζ και τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο ένα βίντεο στο οποίο περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο είχε κλαπεί η φωτογραφική του μηχανή, καθώς και άλλες ηλεκτρονικές του συσκευές. Υπέβαλε το βίντεο στην ασφαλιστική εταιρεία Lemonade, η οποία κατέβαλε για την συγκεκριμένη αξίωση 677 δολάρια μέσα σε δύο ημέρες. Τρεις μήνες αργότερα, ντυμένος με τζιν και μπλουζάκι και χρησιμοποιώντας διαφορετικό όνομα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό τηλεφώνου, ο ίδιος άνδρας υπέβαλε αίτηση μέσω βίντεο για μια κλεμμένη φωτογραφική μηχανή αξίας 5.000 δολαρίων. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι αλγόριθμοι που αποτελούν ένα κρίσιμο τμήμα των εξαιρετικά αυτοματοποιημένων συστημάτων της Lemonade επισήμαναν το ύποπτο του ισχυρισμού. Το 2018, ο ...ακούραστος απατεώνας, αυτή τη φορά φορώντας ροζ φόρεμα, προσπάθησε ξανά, για να απορριφθεί ακόμη μια φορά από τους υπολογιστές της Lemonade.
   
  Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, μια εφαρμογή για κινητά και άλλες μεθόδους που έχουν στο επίκεντρό τους τη σύγχρονη τεχνολογία, οι ιδρυτές της Lemonade, Daniel Schreiber και Shai Wininger, μετατρέπουν την έχουσα ιστορία αιώνων υπόθεση της ασφάλισης περιουσιακών στοιχείων σε καταναλωτικό προϊόν προσαρμοσμένο στις ανάγκες της γενιάς των millenials. 

  Το 2018, δεύτερη ολοκληρωμένη χρονιά κατά την οποία δραστηριοποιείτο στην παροχή ασφάλισης σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες οικιών, η Lemonade είχε 57 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από 425.000 πελάτες, το 75% των οποίων ήταν κάτω των 35 ετών και το 90% των οποίων αγόραζε τέτοιου τύπου ασφαλιστικές υπηρεσίες για πρώτη φορά.

  Με παρουσία - ήδη - σε 22 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, η start-up με έδρα τη Νέα Υόρκη και προσωπικό 170 ατόμων, αναμένεται να διπλασιάσει το 2019 τα έσοδά της και να επεκταθεί και στις 50 πολιτείες της χώρας, καθώς και στην Ευρώπη. Για να χρηματοδοτήσει αυτή την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, η Lemonade συγκέντρωσε 300 εκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο, με την αποτίμησή της, σύμφωνα με πηγές, να ξεπερνά πια τα 2 δισ. δολάρια.

  Αυτό σημαίνει ότι το αθροιστικό μερίδιο των ιδρυτών της, που αγγίζει το 20%, έχει πλέον αξία άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων - καθόλου άσχημα για δύο ανθρώπους μέσης ηλικίας οι οποίοι - μέχρι το 2015 - δεν γνώριζαν σχεδόν τίποτε για τον κόσμο των ασφαλειών.

  Οι ισχυροί άνδρες της εταιρείας θεωρούν την ιδιότητα του outsider σχετικά με τις παραδοσιακές δυνάμεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας ως πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα, αφού τους επιτρέπει να σκέφτονται διαφορετικά και πρωτότυπα.

  Ο διευθύνων σύμβουλος Schreiber, 48 ετών, γεννήθηκε στη Βρετανία, μεγάλωσε στο Ισραήλ, έλαβε πτυχίο νομικής στο Λονδίνο και άρχισε να εργάζεται, μετά τις σπουδές του, σε επιχείρηση στο Τελ Αβίβ. Στα 26 του, εγκατέλειψε τα νομικά για να συνεργαστεί με μια εταιρεία με αντικείμενο την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Μολονότι η συγκεκριμένη startup δεν ήταν μεγάλη επιτυχία, ο Schreiber συνέχισε να κατέχει ανώτερες θέσεις μάρκετινγκ και διοίκησης στον τομέα της τεχνολογίας, με πιο πρόσφατη εκείνη του πρόεδρου της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής ασύρματων φορτιστών Powermat.
   
  Αλλά ήθελε να δώσει στον εαυτό του ακόμη μία ευκαιρία μέσω μιας δικής του startup και έψαχνε για μια καλή ιδέα. Έως το 2015, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο χώρος της ασφάλισης ήταν ώριμος για μια "εισβολή" της τεχνολογίας, διότι, όπως αναφέρει, "κάθε άτομο στη χώρα, στον κόσμο, χρειάζεται ασφάλιση", και παρ’ όλα αυτά, πολλοί δεν εμπιστεύονται τους παραδοσιακούς ασφαλιστές.

  Μια εταιρεία venture capital εισήγαγε τον Schreiber στον Wininger, αυτοδίδακτο Ισραηλινό προγραμματιστή και σχεδιαστή, ο οποίος είχε ήδη συνιδρύσει τέσσερις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων την Fiverr, μια πλατφόρμα για να έρχονται σε επαφή freelancers και εργοδότες. Ο Wininger, σήμερα 45 ετών, υπέγραψε γρήγορα ως συνιδρυτής, επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος και του σχεδιασμού προϊόντος. "Όταν είσαι επιχειρηματίας και βρίσκεσαι μπροστά σε μια τέτοια ευκαιρία ζωής, τότε δεν μπορείς παρά να την κυνηγήσεις", σημειώνει ο ίδιος.

  Κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο με έναν λευκό πίνακα, οι ιδρυτές σκιαγράφησαν πώς θα έπρεπε να είναι ο ιδανικός ασφαλιστής - από τη σκοπιά ενός millenial. Θα έπρεπε να βρίσκεται μόνον online (χωρίς χαρτιά ή μεσίτες), να έχει χαμηλά κόστη, η επικοινωνία μαζί του να είναι εύκολη και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Βέβαια, δεν ήταν τόσο αφελείς ώστε να μην διαγνώσουν την ανάγκη για κάποιου είδους ασφαλιστικής εμπειρογνωμοσύνης, οπότε, τον Μάιο του 2015, προσέλαβαν τον Ty Sagalow,  με 36 χρόνια εμπειρίας στην ασφαλιστική βιομηχανία, τον οποίο και διόρισαν επικεφαλής του κλάδου ασφαλίσεων.

  Οι τρεις τους έλαβαν από κοινού μία κομβικής σημασίας απόφαση: αντί να πωλεί ασφαλιστήρια άλλων καθιερωμένων "παικτών" του κλάδου, όπως οι ανταγωνιστές της, Hippo και Jetty), η Lemonade θα παρείχε δικά της προγράμματα,  διατηρώντας την ευθύνη για απαιτήσεις στους δικούς της ισολογισμούς. Αυτό σημαίνει ότι η Lemonade θα μπορούσε να πληρώνει τις απαιτήσεις πιο γρήγορα και να λειτουργεί με ένα μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο που έχει γίνει βασικός πυλώνας του μάρκετίνγκ της. Η εταιρεία λαμβάνει το 25% των εσόδων της από ασφάλιστρα ως διοικητικά έξοδα και πιθανά κέρδη. Το υπόλοιπο 75% χρησιμοποιείται για την κάλυψη των απαιτήσεων των πελατών, για την αγορά αντασφάλισης (προς μείωση κινδύνου) και για την καταβολή ορισμένων φόρων και τελών, με ό,τι απομένει να κατευθύνεται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, τις οποίες επιλέγουν οι ίδιοι οι πελάτες. 

  Ποια είναι η κοινωνική αποτύπωση του συγκεκριμένου μοντέλου; Η Lemonade δεν μπορεί να επωφεληθεί από την άρνηση νόμιμων απαιτήσεων και οι πελάτες που προχωρούν σε ψευδείς ισχυρισμούς, εξαπατούν τελικά  φιλανθρωπικά ιδρύματα και όχι κάποιον άπληστο ασφαλιστή.
   
  Παρ’ όλα αυτά, η μετατροπή σε έναν πραγματικό, ενταγμένο σε όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο του κλάδου ασφαλιστικό φορέα σήμαινε ότι η Lemonade χρειαζόταν περισσότερο χρόνο και περισσότερα κεφάλαια. (Για παράδειγμα, μια εταιρεία του κλάδου πρέπει συνήθως να διατηρεί ταμειακά αποθέματα ίσα με τουλάχιστον το ένα τρίτο των ετήσιων εσόδων της, σημειώνει ο Sagalow). Μέχρι στιγμής, η εισροή κεφαλαίου πηγαίνει καλά - με συμμετοχή και από μερικά μεγάλα ονόματα. Μέσα στο 2017, η Lemonade συγκέντρωσε 180 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερις γύρους χρηματοδότησης.

  Το 2019, έχει συγκεντρώσει 300 εκατομμύρια δολάρια, με κύρια συνεισφορά από την SoftBank του δισεκατομμυριούχου Masayoshi Son, με τη συμμετοχή του GV (βραχίονα της Alphabet - Google), του Thrive Capital του Josh Kushner, του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου Allianz, καθώς και των General Catalyst και OurCrowd.
   
  Η Lemonade εξέδωσε τα πρώτα ασφαλιστικά συμβόλαιά της τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τον Ιανουάριο, ο άνθρωπος του μάρκετινγκ Schreiber καυχιόταν σε δελτίο Τύπου και στο blog του ότι η Lemonade είχε επιτύχει παγκόσμιο ρεκόρ αποζημιώνοντας έναν Νεοϋορκέζο για το κλεμμένο του μπουφάν Canada Goose μέσα σε τρία δευτερόλεπτα - τον χρόνο που χρειάστηκε το bot της Lemonade να "τρέξει" τους 18 αλγορίθμους ενάντια στις απάτες και να στείλει τραπεζική εντολή για την κατάθεση 729 δολαρίων στον λογαριασμό του. 

  Η αυτοματοποίηση επιτρέπει επίσης στην Lemonade να προσφέρει συμβόλαια σε πολύ χαμηλή τιμή: ασφάλιση ενοικιαστών ξεκινώντας από 5 δολάρια τον μήνα και σε ιδιοκτήτες οικιών ξεκινώντας από 25 δολάρια. Στον ιστότοπο κριτικής για ασφαλιστικές εταιρείες Clearsurance, η Lemonade κατέχει τη δεύτερη θέση στην ικανοποίηση του πελάτη για την ασφάλεια των ενοικιαστών, πίσω μόνον από την USAA.

  Ενώ η ανάπτυξη της Lemonade ήταν αλματώδης, το ίδιο ίσχυε και για την "καμπύλη μάθησής" της. Στο τέλος του 2017, ο λόγος ζημιών - το ποσό που πληρώνει σε απαιτήσεις, διαιρούμενο με τα ασφάλιστρα που εισπράττει - ήταν ένα μη βιώσιμο ποσοστό 166%, έναντι 65% έως 70% για τους μεγάλους ασφαλιστές.

  Μέρος του προβλήματος ήταν ότι η Lemonade είχε πολύ μικρή εμπειρία από πελάτες ώστε να "εκπαιδεύσει" τους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί για την έγκριση των αιτημάτων, την κοστολόγηση κινδύνου και τον προσδιορισμό του εάν μια απαίτηση πρέπει να καταβληθεί χωρίς να εμπλακούν άνθρωποι (το 30% των απαιτήσεων είναι τέτοιας φύσης).

  Πράγματι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, ο λόγος ζημιών είχε μειωθεί στο σαφώς υγιέστερο 86%. Ο Schreiber προβλέπει ότι θα συνεχίσει να πέφτει. "Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι κάτι που θα είναι πολύ τραυματικό για ολόκληρο τον ασφαλιστικό χώρο", λέει. "Τα δεδομένα ξεπερνούν νομοτελειακά την τεχνογνωσία".
   
  Μέχρι στιγμής, η Lemonade είναι ένας μικρός παίκτης, με ποσοστό 0,1% των ασφαλιστικών αγορών των ιδιοκτητών κατοικιών και των ενοικιαστών, σε σύγκριση με 19% της State Farm και το 10% της Allstate, σύμφωνα με στοιχεία από 17 πολιτείες των ΗΠΑ που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Πληροφοριών Ασφαλίσεων. Ωστόσο, οι μεγάλοι του κλάδου δεν έμειναν αδιάφοροι.

  Τον Οκτώβριο του 2018, η State Farm κυκλοφόρησε σποτ με το οποίο ειρωνευόταν τα bots, ισχυριζόμενη ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον άνθρωπο - ασφαλιστή. Η απάντηση της Lemonade; Αναπαρήγαγε μέσω Twitter τη διαφήμιση και πλήρωσε για να την …προωθήσει στο YouTube. "Είμαστε στο 2019", λέει ο Schreiber. "Δεν μπορείς να παράγεις διαφημίσεις που να χλευάζουν τη δύναμη της τεχνολογίας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:17 21/02

  Ποιος θα μπορούσε πραγματικά να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον αξίας πολλών δισ. δολαρίων μιντιακό κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να έχουν...

  16:59 20/02

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών γίνεται η δεύτερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι η δεύτερη γυναίκα στη Ρωσία η οποία γίνεται δισεκατομμυριούχος.

  15:59 20/02

  Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται" καθώς οι επενδυτές αγοράζουν "διάστημα"

  Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, γράφοντας κέρδη πάνω από 200% από την αρχή του έτους, καθώς ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο στάδιο τελικών δοκιμών του τουριστικού...

  11:23 20/02

  Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

  Ο Ph. Reade, ιδρυτής του hedge fund, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό και παραμένει.

  10:16 20/02

  Λίον Κούπερμαν: Ο "κομμουνιστής" Μπέρνι Σάντερς αποτελεί "μεγαλύτερη απειλή" από τον κοροναϊό

  Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να καταγράψει βουτιά έως και 25% εάν ο Σάντερς λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Εκτιμά δε ότι ο μόνος που θα μπορούσε...

  15:58 19/02

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Σε μια προσπάθεια να "απαντήσει" στις επικρίσεις των αντιπάλων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διατηρήσει τη δυναμική του ο Μπλούμπεργκ σκληραίνει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Wall...

  10:45 19/02

  Η SoftBank εγκαινιάζει το δεύτερο Vision Fund με επένδυση ύψους $2,5 δισ. δολ.

  Ελπίζοντας να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

  08:40 19/02

  Η νέα "Νέμεσις" του Έλον Μασκ και της Tesla "ακούει" στο όνομα Rivian

  Ποια είναι η εταιρεία Rivian που ίδρυσε ο ΑρΤζει Σκάριντζ και έχει βάλει στόχο να απειλήσει την κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σημαντικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει, ...

  09:30 18/02

  Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

  Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεσμεύθηκε να δωρίσει 10 δισ. δολάρια ή περίπου το 10% της συνολικής περιουσίας του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής...

  14:18 17/02

  Ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε για τον κοροναϊό δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό

  Σύμφωνα με μια συνομιλία εκ των έσω που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια παραδοχή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

  08:15 17/02

  Ο κοροναϊός θα "προσγειώσει" τα έσοδα των αεροπορικών το α' τρίμηνο έως και $5 δισ.​​​​​​​

  Τα ⅔ των διεθνών πτήσεων από και προς Κίνα έχουν ανασταλεί, με τη χώρα πλέον να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% της διεθνούς αεροπορικής κυκλοφορίας.

  08:01 16/02

  Πώς η influencer Emily Ratajkowski κερδίζει από τους ακολούθους της

  "Όταν χτίζεις έναν λογαριασμό στο Instagram χτίζεις ένα brand", τονίζει σε συνέντευξή της στο Forbes.

  09:20 15/02

  Ξεπούλησε σε χρόνο ρεκόρ η βρετανική Vogue με τη Μέγκαν Μαρκλ

  Η Δούκισσα του Σάσεξ επιμελήθηκε την έκδοση του Σεπτεμβρίου 2019, η οποία εξαφανίστηκε από τα ράφια μέσα σε δέκα ημέρες.

  16:53 14/02

  "Πόλεμος" Amazon - Microsoft για το πρόγραμμα JEDI των 10 δισ. δολαρίων

  Η προσωρινή εντολή εμποδίζει τη Microsoft και το Πεντάγωνο να προχωρήσουν το έργο JEDI ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία υποδομής cloud για τον στρατό.

  08:23 14/02

  Η Airbnb χάνει μομέντουμ

  Η ανακοίνωση από την Airbnb ζημιών $322 εκατ. στο εννεάμηνο του 2019 ως απόρροια του αυξημένου κόστους λειτουργίας ενδεχομένως αποτελεί ένδειξη "κόπωσης" της εταιρείας, εξέλιξη ανησυχητική δεδομένου...

  20:33 13/02

  Κατά 0,3% θα "ψαλιδίσει" το παγκόσμιο ΑΕΠ του 2020 ο κοροναϊός

  Η Moody's και η Barclays εκτιμούν ότι ο κοροναϊός θα έχει αρνητική επίπτωση κατά 0,3% στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020, ενώ η Oxford Economics προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% για φέτος.