Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Απρ-2019 09:52

  Ουκρανικό χιούμορ: Κωμικός εξελέγη Πρόεδρος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ουκρανικό χιούμορ: Κωμικός εξελέγη Πρόεδρος

  Της Katya Soldak

  Μετά την εκλογή του Donald Trump ως Προέδρου των ΗΠΑ, τίποτα στον κόσμο της πολιτικής δεν φαινόταν αδύνατο. Ακόμη κι έτσι, τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, την Κυριακή, πιθανότατα άγγιξαν υψηλότερα επίπεδα αντισυμβατικότητας: η χώρα εξέλεξε έναν κωμικό που υποδύθηκε τον πρόεδρο της Ουκρανίας σε τηλεοπτική σειρά ως πραγματικό Πρόεδρό της. Ο νέος ηγέτης -ένα πρόσωπο που δεν είχε καμία ορατή πολιτική βούληση μέχρι πριν από μερικούς μήνες- εξελέγη με περισσότερο από το 70% των ψήφων στη χώρα των 46 εκατομμυρίων πολιτών, που διανύει το έκτο διαδοχικό έτος του πολέμου της με τη Ρωσία, προσπαθώντας να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ανεξαρτησία.

  Γνωρίστε τον νέο ηγέτη και αρχηγό της Ουκρανίας: τον 41χρονο Volodymyr Zelenskiy ή σκέτο "Ζe", όπως έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια της σύντομης, αλλά αιχμηρής προεκλογικής του εκστρατείας. Είναι ένας επιτυχημένος κωμικός, ένας showman, ένας ηθοποιός που κέρδισε δημοτικότητα και έβγαλε χρήματα ψυχαγωγώντας τις μάζες και τους ηγέτες τους στην Ουκρανία και τη Ρωσία με το κωμικό του κανάλι Kvartal 95.

  Ο τελικός γύρος ήταν μεταξύ του Petro Poroshenko, του προηγούμενου Προέδρου που αγωνίστηκε για δεύτερη θητεία και του Zelenskiy και είχε ως αποτέλεσμα τη επικράτηση του Zelenskiy με περισσότερο από το 70% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls της Κυριακής.

  Παρά το γεγονός ότι δεν εξέφρασε ποτέ ενδιαφέρον για την πολιτική, ο κωμικός μπήκε στον πολιτικό αγώνα και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής σε ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας, το "1 + 1". Ο πολυπόθητος εκείνος τηλεοπτικός χρόνος τού δόθηκε από τον ιδιοκτήτη του καναλιού Ihor Kolomoyskyy, έναν ολιγάρχη και δισεκατομμυριούχο ($ 1,2B) που υπέφερε από την ουκρανική κυβέρνηση μετά τα γεγονότα του 2014: η δική του PrivatBank κρατικοποιήθηκε, με τις ευλογίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάρκεια της θητείας του Poroshenko. Η εθνικοποίηση της τράπεζας, παρεμπιπτόντως, αναγνωρίστηκε ως παράνομη από το περιφερειακό διοικητικό δικαστήριο στο Κίεβο, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

  Το όνομα του Kolomoyskyy αναφερόταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σχεδόν τόσο συχνά όσο του Zelenskiy: ο ολιγάρχης ήταν ένας από τους πιο φανερούς υποστηρικτές του Zelenskiy. Για έναν υποψήφιο χωρίς τη δική του αυτοκρατορία στα μέσα ενημέρωσης, η ισχυρή υποστήριξη ενός από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά κανάλια, καθώς και άλλων πόρων, ήταν καθοριστικής σημασίας. Η βεντέτα του Kolomoyskyy με τον Poroshenko για την εθνικοποίηση της τράπεζάς του αναφερόταν συχνά ως το κίνητρο πίσω από την υποστήριξη του Zelenskiy από τον ολιγάρχη. Αλλά η στήριξη από μόνη της δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει τόσο μεγάλη πλειοψηφία.

  Η πορεία του Zelenskiy προς την προεδρία είχε ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης: την τηλεοπτική σειρά με τίτλο "Υπηρέτης του λαού", που έκανε πρεμιέρα στο δίκτυο "1+1" του Kolomoyskyy το 2015, στην οποία ο Zelenskiy υποδυόταν έναν δάσκαλο γυμνασίου που έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας μετά την ευρεία διάδοση ενός βίντεο που έφτιαξε για τη διαφθορά της κυβέρνησης. Την πρώτη σεζόν διαδέχτηκαν μια ταινία μεγάλου μήκους με τον ίδιο τίτλο και μια δεύτερη σεζόν της εκπομπής. Ο κόσμος αγάπησε τον χαρακτήρα, έναν ταπεινό καθηγητή ιστορίας ο οποίος κατά λάθος ανέβηκε στην εξουσία και δεν την άφησε να τον διαφθείρει.

  Όποιος άλλος υποστήριξε το Zelenskiy (φήμες λένε ότι ο περίγυρος του εκδιωχθέντα προέδρου Viktor Yanukovych επίσης συνεισέφερε, πέραν του Kolomoyskyy, και πιθανότατα κάποια ρωσικά κεφάλαια) διεξήγαγε μια πολύ εκλεπτυσμένη εκστρατεία: ο Zelenskiy άρεσε στις μάζες σε όλη την εκστρατεία είχε το πλεονέκτημα της εμφάνισης στην τηλεόραση ως ψυχαγωγός (το "1+1" μετέδιδε τις εκπομπές του τις ημέρες της προεκλογικής σιωπής, όταν απαγορεύονταν τα πολιτικά μηνύματα και η εκστρατεία). Επιπλέον, δεν υιοθέτησε αυστηρή στάση σε συγκεκριμένα ζητήματα ούτε ανέπτυξε μια ξεχωριστή πολιτική πλατφόρμα, αφήνοντας τους ψηφοφόρους να συμπληρώσουν τα κενά σε διάφορα σημεία σχετικά με το τι υποστήριζε.

  Η ζήτηση για αλλαγή και νέο αίμα στην εθνική πολιτική ήταν τόσο υψηλή που οι Ουκρανοί ενώθηκαν γύρω από το Zelenskiy, χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά ποιος είναι και τι πιστεύει: οι στατιστικές δείχνουν ότι ήταν ο προτιμώμενος υποψήφιος σε σχεδόν κάθε περιοχή της Ουκρανίας.

  Κατά τη διάρκεια της θητείας του Porshenko, η Ουκρανία έκανε αρκετά αποφασιστικά βήματα μακριά από το σοβιετικό παρελθόν της: η χώρα έλαβε το δικαίωμα να ταξιδεύει χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ανεξαρτητοποιήθηκε από το Πατριαρχείο της Μόσχας μετά από 330 χρόνια ρωσικού θρησκευτικού ελέγχου. Ο ουκρανικός στρατός ανοικοδομήθηκε και ενισχύθηκε και τέθηκαν σε ισχύ αρκετές βασικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις από όταν η Ουκρανία έδιωξε τον Yanukovych το 2014.

  Παρά τα αδιαμφισβήτητα επιτεύγματα της κυβέρνησης του Poroshenko, ο ουκρανικός λαός ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία εναντίον του. Η απουσία των επιθυμητών μεταρρυθμίσεων (ιδίως των δικαστικών μεταρρυθμίσεων), το σκάνδαλο διαφθοράς που περιλάμβανε πρόσωπα από τον κύκλο του Poroshenko και οι σκοτεινές δημόσιες σχέσεις και οι μάχες παραπληροφόρησης μείωσαν το ποσοστό στήριξής του. Όταν κατέστη σαφές ότι ο τελευταίος γύρος των εκλογών θα κρινόταν ανάμεσα στον Poroshenko και τον Zelenskiy, κάποιοι επιχειρηματίες και προσωπικότητες του πολιτισμού στην Ουκρανία, αν και δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι με τον Poroshenko, τον αποδ΄χετηκαν ούτως ή άλλως καθώς είχε αποδείξει ότι οι πολιτικές του αποσκοπούσαν στην προστασία της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και της κυριαρχίας της έναντι του Κρεμλίνου.

  Ο Poroshenko και οι οπαδοί του υποστήριζαν ότι ο Zelenskiy δεν είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, ούτε αυθεντικό φρέσκο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή και ότι η προεδρία του θα επαναφέρει γρήγορα την Ουκρανία πίσω στην τροχιά της Ρωσίας και υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Ωστόσο, περισσότερο από το 70% των Ουκρανών ψηφοφόρων επέλεξαν έτσι και αλλιώς τον Zelenskiy. Γιατί; Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι: πίστεψαν ότι είναι ο ταπεινός Πρόεδρος από την τηλεοπτική σειρά ή αισθάνθηκαν ότι είναι ένα δραστήριο φρέσκο πρόσωπο που δεν επηρεάζεται από διεφθαρμένες συναλλαγές ή, ακόμη πιθανότερο, τον ψήφισαν από αντίδραση απέναντι στο καθεστώς ή απλώς για πλάκα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -790,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,2 δισ. $

  -274,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  87,1 δισ. $

  -2.856,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,8 δισ. $

  -271,7 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,9 δισ. $

  -938,6 εκ. $