Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Απρ-2019 08:39

  Τι θα ακολουθήσει εάν ο δισεκατομμυριούχος των iPhone κερδίσει την προεδρία της Ταιβάν

  Τι θα ακολουθήσει εάν ο δισεκατομμυριούχος των iPhone κερδίσει την προεδρία της Ταιβάν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ralph Jennings

  Ο δισεκατομμυριούχος Terry Gou, πρόεδρος της μεγαλύτερης εργολαβικής εταιρείας στον κόσμο για ηλεκτρονικά είδη, δήλωσε την Τετάρτη ότι θέλει να διεκδικήσει την προεδρία της Ταϊβάν τον επόμενο χρόνο. Ο ιδρυτής της Foxconn είπε ότι επιθυμεί την υποψηφιότητα του φιλικού προς το Πεκίνο κόμματος της αντιπολίτευσης Kuomintang (KMT) του Πεκίνου, το οποίο εξετάζει έναν ή δύο άλλους υποψηφίους. Μια προσπάθεια για την προεδρία του 68χρονου θα σηματοδοτήσει την πρώτη στην Ταϊβάν για έναν σημαντικό επιχειρηματικό ηγέτη.
  Ο σημερινός πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen ανέλαβε την εξουσία το 2016. Ανήκει στο Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) και κατά τη διάρκεια της θητείας του, το Πεκίνο επεδίωκε ολοένα και περισσότερο όλο και περισσότερο σκληρές πολιτικές εναντίον του αυτοδιοικούμενου νησιού.

  Με περιουσία που υπολογίζεται σήμερα στα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Gou είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ταϊβάν και η υποψηφιότητά του έχει ήδη αυξήσει την αγωνία για τις επερχόμενες δημοσκοπήσεις και ενθουσιάζει πολλούς ψηφοφόρους, ενώ παράλληλα θέτει σημαντικά ερωτήματα, λένε οι πολιτικοί παρατηρητές της Ταϊβάν. Χωρίς εμπειρία στις δημόσιες υποθέσεις, ο Gou θα πρέπει να βασιστεί στις πολλές δεκαετίες επιχειρησιακής του διάνοιας για να κυβερνήσει το νησί των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων και αυτό μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό, προβλέπουν ορισμένοι. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με τις εκτεταμένες επενδύσεις του στην Κίνα, η οποία είχε αμήχανες σχέσεις με την Ταϊβάν για περισσότερα από 70 χρόνια.

  "Κρίνοντας από τις συνήθειες του παρελθόντος, η συμπεριφορά του Gou ως προέδρου θα εστιάζει λογικά στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα", λέει ο Liang Kuo-yuan, πρόεδρος του ερευνητικού ινστιτούτου Polaris Research Institute στην Ταϊπέι. Η προσαρμογή στο ρόλο του διοικητή της κυβέρνησης θα απαιτούσε χρόνο, λέει ο Liang, δεδομένου ότι το έργο είναι περίπλοκο και ο Guo δεν έχει επιτελέσει παρόμοιο ρόλο στο παρελθόν.

  Ο Gou δεν έχει αποκτήσει ακόμη εκλογική πλατφόρμα, εκτός από μια πρόταση που διατύπωσε την Τετάρτη ότι οι Εθνικιστές θα πρέπει να εργαστούν για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την οικονομία και το μέλλον. Ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τρέξει τις διαδικασίες από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Ταϊπέι. "Είμαι πρόθυμος να συμμετάσχω στις εκλογές για τον υποψήφιο", είπε ο Gou. "Αν δεν επιλέγω, σημαίνει ότι δεν δούλεψα αρκετά σκληρά."

  Ο Guo εργαζόταν στα πλαστικά προτού μεταβεί στα ηλεκτρονικά καταναλωτικά είδη και τα κινητά τηλέφωνα. Η Foxconn, γνωστή και ως Hon Hai, είναι παγκοσμίως γνωστή για τη συναρμολόγηση iPhones και iPads.

  Με βάση τις επιδόσεις της Foxconn, εταιρείας με έδρα την Ταϊβάν που κατέγραψε το 2018 έσοδα ύψους 172 δισ. δολαρίων, ο Liang αναμένει ότι οι προτεραιότητες του Gou θα περιλαμβάνουν πιθανώς έλεγχο του κόστους, βάζοντας τέλος σε τυχόν ξεπερασμένες πρακτικές και διασφαλίζοντας ότι τα πράγματα γίνονται εγκαίρως.

  Ο Gou φημίζεται επίσης για την "αυστηρότητά" του απέναντι στους υπαλλήλους της Foxconn, σύμφωνα με τον Huang Kwei-bo, αντιπρύτανη του κολλεγίου διεθνών υποθέσεων του Εθνικού Πανεπιστημίου Chengchi στην Ταϊπέι. Η κληρονομιά του από το εργοστάσιο μπορεί να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν ο Gou έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το Πεκίνο, λέει ο Huang. "Έχει κάποια προβλήματα που πρέπει να επιλύσει, ειδικά οι σχέσεις του με την Κίνα, πολιτικές και επιχειρηματικές", λέει.

  Η Foxconn διαθέτει 12 εργοστάσια σε εννέα κινέζικες πόλεις που αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στον Gou κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας και αργότερα εάν εκλεγεί. Το σχετικά χαμηλό κόστος απασχόλησης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Κίνα συνέβαλε στην επιτυχία του Gou, αλλά οι συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης υποβλήθηκαν σε σοβαρό έλεγχο το 2010 μετά από σειρά αυτοκτονιών των εργαζομένων.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,2 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $