Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 15-Απρ-2019 10:11

    Γιατί η Chevron εξαγόρασε την Anadarko

    Γιατί η Chevron εξαγόρασε την Anadarko
    • Εκτύπωση
    • Αποθήκευση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Robert Rapier

    Την περασμένη εβδομάδα η Chevron αναστάτωσε την πετρελαϊκή βιομηχανία συμφωνώντας να αγοράσει την Anadarko στην έκτη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

    Η Chevron συμφώνησε να πληρώσει 65 δολάρια ανά μετοχή της Anadarko, που αντιστοιχεί σε premium 39% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος της Anadarko πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας. Η δαπάνη της Chevron θα είναι 33 δισεκατομμύρια δολάρια συν την ανάληψη του χρέους ύψους 17 δισ. δολαρίων της Anadarko, που ωθεί το συνολικό κόστος για την Chevron στα 50 δισ. δολάρια.

    Η Anadarko έχει ένα ελκυστικό παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο, αλλά υπήρξαν αρκετές συνέργειες που την καθιστούσαν "φιλέτο" για την Chevron. Το κλειδί αυτής της συμφωνίας είναι η υπόσχεση της Πέρμιας Λεκάνης, η οποία είναι τώρα η κορυφαία πετρελαϊκή περιοχή στον κόσμο.

    Όπως επισημαίνει η Chevron, η συμφωνία συνδέει αρκετά από τα υπάρχοντα πεδία της για να δημιουργήσει ένα διάδρομο πλάτους 120 χλμ στην Πέρμια Λεκάνη. Η συνολική επιφάνεια επιτρέπει την εξόρυξη σε μεγαλύτερα πλευρικά τμήματα, δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν παραγωγό να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο από μια πηγή, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει το κόστος ανά βαρέλι.

    Η Chevron ήταν ήδη ένας από τους κορυφαίους κατόχους έκτασης στην Πέρμια Λεκάνη. Η εξαγορά αυτή αυξάνει την έκταση της Chevron κατά 970.000 στρέμματα σε περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια καθαρά στρέμματα στη λεκάνη του Delaware, όπου τα οικονομικά πετρελαίου από σχιστόλιθο είναι ίσως τα καλύτερα στις ΗΠΑ.

    Μια πρόσθετη συνέργεια για την Chevron είναι ότι δεν ήταν ήδη μεγάλος παίκτης στον χώρο midstream, ο οποίος περιλαμβάνει τη μεταφορά και αποθήκευση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η συμφωνία αυτή δίνει στην Chevron ένα μερίδιο 55% στην Western Midstream Partners, μια εισηγμένης εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με κεφαλαιοποίηση 16 δισ. δολαρίων.

    Τα περιουσιακά στοιχεία της Western Midstream βρίσκονται στα Βραχώδη Όρη, στη βόρεια και κεντρική Πενσυλβάνια και στο Τέξας. Η εταιρεία ασχολείται με τη συλλογή, συμπίεση, διαχείριση, επεξεργασία, και μεταφορά φυσικού αερίου, τη συλλογή, σταθεροποίηση και μεταφορά συμπυκνωμάτων, υγρών φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου και τη συλλογή και διάθεση του παραγόμενου νερού. Έτσι, η Chevron αποκτά άμεσα μια εκτεταμένη παρουσία στο χώρο του midstream.

    Οι μέτοχοι της Anadarko είναι αναμφίβολα ευχαριστημένοι από την άμεση άνοδο της τιμής της μετοχής τους κατά περισσότερο από 30%. Ωστόσο, αρκετοί άλλοι επιχειρηματίες στην Πέρμια Λεκάνη είδαν επίσης να αυξάνονται οι τιμές των μετοχών τους, καθώς καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς.

    Πέραν της Chevron, οι μεγαλύτεροι κάτοχοι έκτασης στην Πέρμια Λεκάνη περιλαμβάνουν τις Occidental, Apache, ExxonMobil και Concho Resources. Η Occidental, μάλιστα, δήλωσε ότι προσπάθησε να εξαγοράσει την Anadarko προτού η Chevron σφραγίσει τη συμφωνία. Όμως η Occidental μπορεί τώρα να βρεθεί στο στόχαστρο ενός μεγαλύτερου παίκτη που θα θέλει να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του στην Πέρμια.

    Άλλοι σημαντικοί παραγωγοί εκεί είναι οι EOG Resources, Pioneer Natural Resources, Noble Energy, Devon Energy και Diamondback Energy (που εξαγόρασε το 2018 την παραγωγό της Πέρμιας, Energen Corporation). Αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να μπουν στο στόχαστρο γιγάντων, ή θα μπορούσαν να επιδιώξουν να στοχεύσουν μικρότερους παραγωγούς της Πέρμιας όπως η WPX Energy, η Parsley Energy ή η Cimarex Energy.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Forbes 100+ The Greek List

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    Jeff Bezos

    Jeff Bezos

    109,4 δισ. $

    -753,5 εκ. $

    Bill Gates

    Bill Gates

    105,6 δισ. $

    +117,8 εκ. $

    Bernard Arnault

    Bernard Arnault

    99,3 δισ. $

    -1.235,6 εκ. $

    Warren Buffett

    Warren Buffett

    83,0 δισ. $

    -175,7 εκ. $

    Amancio Ortega

    Amancio Ortega

    69,4 δισ. $

    -822,8 εκ. $