Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Απρ-2019 13:23

  Η Adidas ξεπερνά τη Nike

  Η Adidas ξεπερνά τη Nike
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Adidas ξεπέρασε πρόσφατα τη Nike στη Wall Street, με τις μετοχές της πρώτης να έχουν καταγράψει άνοδο 21,87% φέτος, σε σύγκριση με την άνοδο 16,92% για τη Nike. 

  Οι μετοχές της Adidas έχουν καταφέρει, επίσης, να ξεπεράσουν όλη την αγορά, ενώ οι μετοχές της Nike ακολουθούν την τάση της αγοράς.

  Σε κάθε περίπτωση, η Adidas έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε σημαντικό ανταγωνιστή της Nike τόσο στο χρηματιστήριο της Wall Street όσο και στην καταναλωτική αγορά.

  Και με πολλούς τρόπους, μάλιστα.

  Ένας από αυτούς είναι η επέκταση του εύρους και της κλίμακας των εργασιών της, στις οποίες πλέον περιλαμβάνονται οι Adidas, Reebok, TaylorMade και Runtastic, ο συμψηφισμός των οποίων έχει εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τον όμιλο της Adidas, πολύ μεγαλύτερα από τις αντίστοιχες επιδόσεις της Nike. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μην προσέξει η Wall Street.

  Μετά, είναι ο "θόρυβος" της διαφημιστικής εκστρατείας της Adidas, που στοχεύει στους "καινοτόμους" καταναλωτές, ηλικίας 15-30 χρόνων, με ολοκαίνουργια προϊόντα και άμεσες πωλήσεις. Τα αθλητικά παπούτσια NMD R1, για παράδειγμα, πούλησαν 400.000 ζευγάρια μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας κυκλοφορίας τους. Ενώ τα Ultraboost πούλησαν 11.000 ζευγάρια μέσα στην πρώτη ώρα.

  Αυτός ο ντόρος που κάνει η Adidas στην αγορά οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζει τα προϊόντα της. Πάρτε, για παράδειγμα, τη σειρά Yoga Collection που κατασκευάστηκε από ανακυκλώσιμο πλαστικό που συλλέχθηκε από τη θάλασσα. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα AlphaEdge 4D, τα οποία κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας φως και οξυγόνο, μέσω μιας καινοτόμας διαδικασίας με την ονομασία "Digital Light Synthesis".

  Σε αυτά μπορεί να προστεθούν και οι συνεργασίες της εταιρείας με επωνύμους και άλλες επιχειρήσεις (Pharell Williams, Run DMC, Kanye West, Bape, και Beyonce).

  Για να είμαστε δίκαιοι, και η Nike έχει επεκτείνει το εύρος και την κλίμακα των εργασιών της με την προσθήκη νέων brand. Επίσης, έχει αρκετές πετυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες, σε συνεργασία με επωνύμους και παρουσιάζοντας καινοτόμα προϊόντα.

  Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές ενθουσιάζονται με τη δυναμική και την επιχειρηματική στρατηγική της Nike. "Ορισμένες από τις μεγάλες δυνάμεις της Nike είναι η καινοτομία, η δημιουργία προϊόντων και η ενίσχυση της σχέσης με τον καταναλωτή", λέει ο Haris Anwar, επικεφαλής αναλυτής του Investing.com. 

  Η στρατηγική της Nike είναι πιο επιτυχημένη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Anwar. "Η Nike έχει καταφέρει να προσελκύσει νέους πελάτες σε ευρωπαϊκούς κόμβους μόδας όπως το Παρίσι και το Βερολίνο. Στο τελευταίο τρίμηνο, όταν η ανάπτυξη της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες των αναλυτών, οι πωλήσεις της εξακολούθησαν να ανεβαίνουν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δείχνοντας μεγαλύτερη διείσδυση στις εν λόγω αγορές".

  Αυτός είναι ο λόγος που εκτιμά ότι η Nike είναι μακροπρόθεσμα πιο ελπιδοφόρα επένδυση από την Adidas. "Λόγω της καλύτερης εκτέλεσης της στρατηγικής μάρκετινγκ της Nike, των αυξανόμενων πωλήσεών της στο διαδίκτυο και της μεγαλύτερης διείσδυσής της σε ένα νεότερο κοινό, οι μετοχές της προσφέρουν πολύ καλύτερη μακροπρόθεσμη αξία από την Adidas".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,4 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  +31,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  99,4 δισ. $

  -854,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  -168,5 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,6 δισ. $

  +305,2 εκ. $