Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Απρ-2019 16:02

  H Alphabet μπορεί να αποδειχθεί ο μεγάλος νικητής-έκπληξη της IPO της Uber

  H Alphabet μπορεί να αποδειχθεί ο μεγάλος νικητής-έκπληξη της IPO της Uber
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Jillian D'Onfro

  Το πολυαναμενόμενο ενημερωτικό δελτίο για την αρχική δημόσια προσφορά της Uber, αποκαλύπτει ότι η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet θα επωφεληθεί σημαντικά από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς. 

  Η Alphabet είναι ένας από τους κορυφαίους μετόχους της Uber, με μερίδιο 5,2%, η αξία του οποίου θα μπορούσε να ανέλθει στα 5 δισ. δολ. αν η Uber αγγίξει την αναμενόμενη αποτίμηση των 100 δισ. δολαρίων. 

  Το ενημερωτικό δελτίο της Uber αποκαλύπτει κ άλλους οικονομικούς δεσμούς: Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει στην Alphabet εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για υπηρεσίες διαφήμισης, υποδομές και υπηρεσίες χαρτογράφησης. 

  Παρά το γεγονός ότι ρίχνει χρήματα στα δικά της πρότζεκτ χαρτογράφησης, η Uber εξακολουθεί να βασίζεται σε σημαντικό βαθμό, στο Google Maps. Μεταξύ των ετών 2016 και 2018 κατέβαλε στην Google περίπου 58 εκατ. δολ. για υπηρεσίες χαρτογράφησης και όπως γράφει στο ενημερωτικό δελτίο της, στο σκέλος των κινδύνων, αυτές οι υπηρεσίες είναι "ζωτικής σημασίας για τη λειτουργικότητα” της πλατφόρμας της. 

  "Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση χαρτογράφησης που να μπορεί να προσφέρει την παγκόσμια λειτουργικότητα που απαιτείται για να προσφέρουμε την πλατφόρμα μας σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε” γράφει η εταιρεία. 

  Η Uber κατέβαλε επίσης χρηματικά ποσά για μάρκετινγκ και επιχειρηματικές υπηρεσίες. 

  Σε διάστημα διετίας, η Uber κατέβαλε στην Alphabet 631 εκατ. δολάρια για μάρκετινγκ και διαφήμιση, 70 εκατ. δολάρια για υποδομές και επιχειρηματικές υπηρεσίες και 1 εκατ. δολ. για "σχετικές υπηρεσίες”. 

  Τα πάνω από μισό δισ. δολ. για διαφήμιση είναι αξιοσέβαστο ποσό για την Uber που έχασε 1,8 δισ. δολ. το 2018, αλλά είναι αμελητέο για τη "μηχανή” διαφημίσεων της Google, που το τελευταίο τρίμηνο είχε διαφημιστικά έσοδα ύψους 32 δισ. δολαρίων.

  Πάντως, και η Google πλήρωσε την Uber για μία μικρή προώθηση: 

  Η εταιρεία ξόδεψε 3,1 εκατ. δολ. από τον Ιανουάριο του 2017 για να προωθήσει το Google Play, το ηλεκτρονικό της πορτοφόλι, εντός της εφαρμογής της Uber. 

  Επίσης ο επενδυτικός βραχίονας χρηματοδότησης σε αρχικά στάδια της Alphabet, η GV, επένδυσε περίπου 250 εκατ. δολ. στην Uber το 2013 και μάλιστα το στέλεχος της Google, David Drummond, συμμετείχε στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταιρειών εντάθηκαν όταν άρχισαν να ανταγωνίζονται στο τεχνολογικό πεδίο των αυτο-οδηγούμενων οχημάτων οδηγώντας τον Drummond να παραιτηθεί από τη θέση του στο Δ.Σ. της Uber, το 2016. Ένα χρόνο μετά, ο βραχίονας αυτο-οδηγούμενων οχημάτων της Alphabet, Waymo, υπέβαλε αγωγή κατά της Uber για παραβίαση εμπορικών μυστικών, πυροδοτώντας μία νομική διαμάχη που έληξε με συμβιβασμό τον Φεβρουάριο του 2018. 

  Το ενημερωτικό δελτίο της Uber φαίνεται να αναγνωρίζει πρόσθετες νομικές νίκες στην Waymo. Μία επιτροπή διαιτησίας στην Καλιφόρνια, που εξέτασε τις αξιώσεις της Waymo εναντίον του Anthony Levandowski, του πρώην μηχανικού της Google και της Uber, ο οποίος πυροδότησε το 2017 τη διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών για εμπορικά μυστικά, απεφάνθη στις 26 Μαρτίου ότι ο Levandowski μπορεί να κληθεί να καταβάλει 127 εκατ. δολ. στη Waymo. Η Uber που εξαγόρασε την εταιρεία του Levandowski και τον όρισε υπεύθυνο για το πρότζεκτ των αυτο-οδηγούμενων οχημάτων αμφισβητεί το κατά πόσο είναι υποχρεωμένη να πληρώσει μέρος ή όλο το ποσό αυτής της πιθανής διευθέτησης. 

  Επιπροσθέτως, μία ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών που ειδικεύεται σε θέματα λογισμικού και εκλήθη να εξετάσει αν το σύστημα αυτο-οδηγούμενων αυτοκινήτων της Uber χρησιμοποιεί τεχνολογία που δημιουργήθηκε από τη Waymo, βρήκε, σύμφωνα με την Uber, ότι "ορισμένες λειτουργίες του λογισμικού μας για τα αυτόνομα οχήματα είναι προβληματικές και ορισμένες άλλες δεν είναι”. 

  "Αν αυτά τα ενδιάμεσα συμπεράσματα καταστούν οριστικά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταβολή αμοιβής για άδεια χρήσης ή σε αλλαγές στον σχεδιασμό οι οποίες θα απαιτήσουν σημαντικό χρόνο και πόρους και θα μπορούσαν να περιορίσουν ή να καθυστερήσουν την παραγωγή των τεχνολογιών μας για αυτόνομα οχήματα”, γράφει η Uber στο ενημερωτικό της δελτίο.  

  Μάλιστα η Waymo σε γραπτή δήλωσή της τονίζει ότι "θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εμπιστευτικές μας πληροφορίες δεν χρησιμοποιούνται από την Uber”. 

  H Alphabet εμφανίζεται αρκετές φορές στο σκέλος των κινδύνων, που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίο της Uber. Εκτός από το παράδειγμα της χαρτογράφησης, η Uber χαρακτηρίζει επίσης ως κίνδυνο την εξάρτησή της από τα καταστήματα εφαρμογών Google Play και Apple Store, λέγοντας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι δύο εταιρείες δεν θα αρχίσουν να χρεώνουν για το "κατέβασμα” της εφαρμογής της. 

  Στο μεταξύ η Alphabet, κατέχει επίσης μεγάλο μερίδιο στην Lyft, τον βασικό ανταγωνιστή της Uber, που εισήχθη στο Χρηματιστήριο τον προηγούμενο μήνα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,2 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $