Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Απρ-2019 09:28

  Γιατί η Google επεκτείνεται στην Ταϊβάν ξανά και ξανά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί η Google επεκτείνεται στην Ταϊβάν ξανά και ξανά

  Του Ralph Jennings

  Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο πριν, η Google ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 300 επιπλέον άτομα στην Ταϊβάν και θα εκπαιδεύσει 5.000 φοιτητές στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι ειδήσεις αυτές, όπως αναλύθηκαν τότε στο blog της Google, ήρθαν λίγο μετά την απόκτηση από τον γίγαντα λογισμικού της Silicon Valley 2.000 εργαζομένων που δούλευαν προηγουμένως για την ταϊβανέζικη εταιρία ανάπτυξης κινητών τηλεφώνων HTC. Τώρα η Google επιστρέφει για ακόμη περισσότερα. Η εταιρεία ανακοίνωσε στα κινέζικα στις 26 Μαρτίου ότι θα χτίσει ένα νέο συγκρότημα γραφείων στα προάστια της Ταϊπέι τον επόμενο χρόνο με αρκετό χώρο για να διπλασιάσει το σημερινό επίπεδο στελέχωσης των 2.000 ατόμων και με στόχο να κάνει περισσότερη δουλειά στην τεχνητή νοημοσύνη.

  Η ελκυστικότητα της Ταϊβάν για την Google λέγεται ότι πηγάζει από τον συνδυασμό της θέσης του νησιού με τα χαμηλά λειτουργικά έξοδα και το ταλέντο στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με αναλυτές. "Εάν αναζητάς έναν κόμβο στη βορειοανατολική Ασία και δεν θεωρείς την Κίνα κορυφαία επιλογή, μπορείς να επιλέξεις είτε την Ιαπωνία, είτε τη Νότια Κορέα, είτε την Ταϊβάν", εξηγεί ο Tony Phoo, ανώτερος οικονομολόγος για την Ανατολική Ασία της Standard Chartered Bank στην Ταϊπέι. Σε σύγκριση με τους γείτονές της, η Ταϊβάν μπορεί να προσφέρει σε εταιρείες όπως η Google χαμηλότερα κόστη για εργατικό δυναμικό, ενοίκια ή ακόμη και ηλεκτρική ενέργεια.

  Η επέκταση της Google αντικατοπτρίζει επίσης τη φιλοδοξία της να ασχοληθεί περισσότερο με τις κατασκευάστριες hardware, προβλέπουν ορισμένοι αναλυτές. Οι προγραμματιστές της Ταϊβάν, όπως οι εταίροι πίσω από το Chromebook Acer και Asustek, διαχειρίζονται τα εργαλεία για δεκαετίες. Όντας κυριολεκτικά κοντά σε αυτές τις εταιρείες λόγω της παρουσίας της στην Ταϊβάν, η Google μπορεί πιο εύκολα να επεκτείνει τις διασυνδέσεις της.

  Η Google θα αρχίσει να μετακινεί το προσωπικό στις νέες εγκαταστάσεις γραφείων αρχής γενομένης από τα τέλη του 2020, ανέφερε η εταιρεία στην ιστοσελίδα της τον περασμένο μήνα. Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει σήμερα παρουσία σε έξι πόλεις της Ταϊβάν, αλλά αναμένει επίσης να προσλάβει αρκετές εκατοντάδες νέους ανθρώπους. Οι προγραμματιστές και οι αναλυτές, κερδίζουν κατά μέσο όρο, περίπου 1.000 έως 2.000 δολάρια το μήνα, χαμηλότερα σε σχέση με τους μισθούς άλλων βιομηχανικών ασιατικών οικονομιών, και δεν φαίνεται να υπάρχει έλλειψη προσφοράς. Τα πανεπιστήμια στην Ταϊβάν "παράγουν" ήδη συνολικά 10.000 πτυχιούχους με πτυχία στον τομέα της πληροφορικής και της διαχείρισης των πληροφοριακών συστημάτων κάθε χρόνο.

  Η εργασία στην Κίνα μερικές φορές συγκρίνεται με όρους δολαρίου, αλλά η Κίνα δεν υπήρξε ιδιαίτερα συνεπής όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι εξαγωγείς επίσης επαναξιολογούν την Κίνα λόγω των εμπορικών τριβών της με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εξαπολύσει δασμούς σε εισαγωγές αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Το νέο εγχείρημα θα περιλαμβάνει επίσης  τη διεύρυνση των προγραμμάτων κατάρτισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της 26ης Μαρτίου της Google. "Η συμβολή που μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι από την Ταϊβάν είναι αναντικατάστατη", ανέφερε η Google στην ανακοίνωσή της. "Ως εκ τούτου, εκτός από την κατασκευή νέων χώρων γραφείων, θα επεκτείνουμε επίσης το προσωπικό μας φέτος, και μαζί τους θα αναπτύξουμε τη μελλοντική τεχνολογία".

  Από όταν πήρε εργαζόμενους της HTC πέρυσι, η Google θεώρησε την Ταϊβάν το μεγαλύτερο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της στην Ασία, λέει ο αντιπρόεδρος τομέα hardware, Rick Osterloh.

  Δεν είναι τυχαίο ότι ένα στέλεχος από τη μονάδα hardware της Google έκανε αυτό το σχόλιο, λένε οι αναλυτές. Οι Ταϊβανέζοι κατασκευαστές υπολογιστών, κυκλωμάτων, επίπεδων οθονών και ημιαγωγών θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν όλες τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης της Google, εν μέρει για να αναπτύξουν τα δικά τους εργαλεία για πώληση στο μέλλον, δήλωσε η Tracy Tsai, αντιπρόεδρος της έρευνας της Gartner στην Ταϊπέι. Θα ήταν πρόθυμοι να μάθουν για οποιοδήποτε επαναστατικό βήμα της Google στην τεχνητή νοημοσύνη, πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $