Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Απρ-2019 08:23

  Πώς μία εξέταση αίματος μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω σε μια αγορά 20 δισ. δολαρίων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πώς μία εξέταση αίματος μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω σε μια αγορά 20 δισ. δολαρίων

  Του Yannis Mouratidis

  Το πεδίο ιατρικής ακριβείας είναι ένα καυτό θέμα στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς 225 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις θεραπείες που τους χορηγούνται. Η θεραπεία του παράγοντα νέκρωσης όγκων (anti-TNF) αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κατηγορία φαρμάκων που πωλούνται παγκοσμίως, αλλά το 65% των ασθενών που έχουν λάβει αυτά τα φάρμακα δεν πετυχαίνουν τους στόχους της θεραπείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόοδο της νόσου και την έκθεση σε δυνητικά επικίνδυνες και περιττές παρενέργειες, την ώρα που οι φορολογούμενοι, οι ασφαλιστικές και οι ασθενείς καταβάλλουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τέτοια αναποτελεσματικά φάρμακα.

  Η Scipher Medicine, μια startup με έδρα το Waltham της Μασαχουσέτης, αναπτύσσει ένα τεστ που αναλύει τα δεδομένα του ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA) για την καλύτερη κατανόηση των αυτοάνοσων ασθενειών. Μετά την ολοκλήρωση του project για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα, οι συνιδρυτές της Δρ. Joseph Loscalzo και Δρ Albert-Laszlo Barabasi συνειδητοποίησαν ότι αν και η αλληλουχία του ανθρώπινου DNA μας διδάσκει πολλά για τη γενετική, συμπεριλαμβανομένης της ατομικής μας πιθανότητας να έχουμε πράσινα μάτια ή να αναπτύξουμε καρκίνο, δεν εξηγεί πώς αναπτύχθηκαν οι ασθένειες, ιδιαίτερα οι αυτοάνοσες. Αντ 'αυτού, οι δύο ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν το RNA και τις πρωτεΐνες για να κατανοήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ τους στο ανθρώπινο σώμα. Η έρευνα αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χάρτη αλληλεπιδράσεων πρωτεϊνών για την εξήγηση των ανθρώπινων ασθενειών. Η Scipher χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ερμηνεύσει την ολοένα και αυξανόμενη βάση δεδομένων της με τα μοριακά δεδομένα των ασθενών και να το εφαρμόσει αυτό στο χάρτη της προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τα αυτοάνοσα νοσήματα και πώς θα τα θεραπεύσει.

  Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, η Scipher αποκτά μια μοναδική αντίληψη της νόσου τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και σε επίπεδο μεμονωμένου ασθενούς για να διαστρωματώσει αυτούς τους ασθενείς βάσει παρόμοιων προφίλ ασθενειών. Αυτή η διαδικασία βοηθάει να εξηγηθεί ποια χαρακτηριστικά καθοδηγούν τη συγκεκριμένη ασθένεια, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με στοχοθετημένη θεραπεία που είναι πιο πιθανό να φέρει αποτελέσματα για αυτούς. Η πρακτική της συνταγογράφησης θεραπειών με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς στην ασθένεια χρησιμοποιείται ευρέως στην ογκολογία, και η Scipher είναι αποφασισμένη να επεκτείνει αυτή την ικανότητα σε αυτοάνοσα νοσήματα.

  Πίσω στο 2017, η Scipher εφάρμοσε την έρευνά της για να αναπτύξει ένα τεστ που ονομάζεται Prism για να προβλέψει την ανταπόκριση των φαρμάκων σε θεραπείες anti-TNF. Δεν πρόκειται τόσο για έναν γενετικό έλεγχο, αντίθετα μετράει το RNA στο αίμα ενός ασθενούς και καθορίζει αν ο ασθενής είναι πιθανό να ανταποκριθεί επαρκώς στη θεραπεία anti-ΤΝΡ ή όχι, ώστε να μπορέσει να λάβει την καταλληλότερη θεραπεία που θα επιδράσει από την πρώτη ημέρα.

  Το περασμένο έτος, η Scipher ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, αντλώντας συνολικά 10 εκατομμύρια δολάρια υπό την ηγεσία της Khosla Ventures και τον Ιανουάριο η εταιρεία ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από την αναδρομική δοκιμή του PrismRA επιδεικνύοντας την ικανότητα της αποκλειστικής εξέτασης αίματος να προβλέπει με ακρίβεια τη μη ανταπόκριση στις θεραπείες anti-TNF σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

  Η Scipher θα ξεκινήσει μια δοκιμαστική μελέτη το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επικυρώσει την κλινική χρήση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, κάνοντάς την την πρώτη κλινική δοκιμή που θα προσδιορίσει την ανταπόκριση σε μια θεραπευτική κατηγορία που δεν υποστηρίζεται από μια φαρμακευτική εταιρεία. Αυτές οι νέες πληροφορίες αναμφισβήτητα θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ασθένειες και τις επιλογές θεραπείας, καθώς θα φέρει σίγουρα ιατρική ακρίβειας σε αυτοάνοσα νοσήματα.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $