Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Απρ-2019 11:17

  Το Bitcoin, η BlackRock και η άνοδος των εναλλακτικών παγίων

  Το Bitcoin, η BlackRock και η άνοδος των εναλλακτικών παγίων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jeff Kaflin

  Την ώρα που κυκλοφορεί η είδηση ότι η Blackrock αναδιοργανώνεται δίνοντας έμφαση στα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία υψηλότερων προμηθειών, κάποιοι αρχίζουν να σκέφτονται ότι το bitcoin θα μπορούσε τελικά να βρει τη θέση του ανάμεσα σε αυτά τα μη παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία.

  Η αλλαγή γίνεται αργά στους θεσμικούς επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Στη δεκαετία του 1950 και του 1960, τα συνταξιοδοτικά ταμεία απέφευγαν τις μετοχές υπέρ των ομολόγων. Σήμερα, σχεδόν κάθε συνταξιοδοτικός έχει μια τοποθέτηση σε μετοχές. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι δωρεές έχουν γίνει πολύ σημαντικοί αγοραστές πιο επικίνδυνων εξωτικών επενδύσεων, από τα hedge funds και τα private equities έως τα παγκόσμια ακίνητα, τα εμπορεύματα και τα επιχειρηματικά κεφάλαια. Από το 2008, οι επενδύσεις των αμερικανικών συνταξιοδοτικών ταμείων σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία έχουν διογκωθεί από το 7% στο 20% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, φθάνοντας τα 7,6 τρισ. δολάρια το 2017.

  Την Τρίτη, η BlackRock, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο με 6 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, δήλωσε ότι θα υποβληθεί σε μια μαζική αναδιάρθρωση, εν μέρει αναδιοργανώνοντας τον εαυτό της για να εστιάσει σε εναλλακτικές επενδύσεις. Και ενώ η BlackRock αρνείται να σχολιάσει τυχόν σχέδια μεγάλων επιδρομών σε κρυπτο-πάγια, πρόσφατα προσέλαβε τον πρώην διαφημιστή του Ripple, Robbie Mitchnick, στην ομάδα Digital Wealth, η οποία χρησιμοποιεί το επιτυχημένο λογισμικό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Aladdin για την ανάπτυξη θεσμικών χαρτοφυλακίων. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Mitchnick και η καθηγήτρια της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων του Stanford Susan Athey δημοσίευσε μια μελέτη που περιέγραφε ουσιαστικά ένα εξελιγμένο μοντέλο για την αποτίμηση των κρυπτονομισμάτων bitcoin και XRP.

  Ως εναλλακτικό πάγιο, η ελκυστικότητα του κρυπτονομίσματος είναι ότι οι κινήσεις του δεν συνδέονται με την υπόλοιπη αγορά, λέει ο Mark Yusko, Διευθύνων Σύμβουλος της Morgan Creek Capital Management, η οποία εποπτεύει περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός fund venture capital ύψους 40 εκατ. δολαρίων το οποίο επικεντρώνεται στο blockchain. "Οι μετοχές ή τα ομόλογα αντλούν την αξία τους από παράγοντες όπως η αύξηση του ΑΕΠ, η κερδοφορία και τα επιτόκια. Ένα κρυπτονόμισμα αντλεί την αξία του από την ανάπτυξη της χρήσης, την υιοθέτηση, τις ρυθμίσεις και την τεχνολογία. Όλα αυτά τα πράγματα δεν συνδέονται με τους παραδοσιακούς δείκτες των μετοχών και των ομολόγων".

  Η Jennifer Campbell, συν-δευθύνουσα σύμβουλος της πλατφόρμας συναλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Tagomi, δεν βλέπει ακόμα τους θεσμικούς επενδυτές να συρρέουν στον χώρο. Αλλά τα σημάδια πολλαπλασιάζονται. Τον Φεβρουάριο, δύο συνταξιοδοτικά ταμεία της Βιρτζίνια, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου της αστυνομίας, επένδυσαν σε κρυπτονομίσματα. Το ταμείο δωρεών του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανακοίνωσε ότι έχει επενδύσει 3 εκατομμύρια δολάρια στο fund κρυπτονομισμάτων του Andreessen Horowitz.

  Ο Yusko ισχυρίζεται ότι το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών αυξάνεται. Αυτή την εβδομάδα, θα συναντηθεί με ένα δημοτικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Καλιφόρνια. Προσθέτει ότι τα περισσότερα συνέδρια θεσμικών επενδυτών περιλαμβάνουν πλεόν συνομιλίες για κρυπτονομίσματα.

  Ο Teddy Fusaro, διευθυντής λειτουργιών της Bitwise, μιας διαχειρίστριας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του Σαν Φρανσίσκο και δημιουργός του πρώτου index fund κρυπτονομισμάτων, λέει ότι οι θεσμικοί επενδυτές έχουν εντρυφήσει περισσότερο. "Πριν από ένα χρόνο, η συζήτηση μπορεί να ήταν" Πώς ξέρουμε ότι το bitcoin θα επιβιώσει; "Ή" Ποιος είναι ο CEO του Bitcoin; "" Σήμερα, οι επενδυτές θέτουν ερωτήματα όπως: "Πώς θα λύσουν τα blockchains τα προβλήματα επέκτασης; Πώς θα κερδίσουν ευρύτερη υιοθεσία;" Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, η Bitwise έχει δει περισσότερα χρήματα να εισρέουν παρά να εκρέουν στα funds της.

  Η Bitwise προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές στην αγορά, ξεκινώντας ένα ETF κρυπτονομισμάτων. Άλλες εταιρείες όπως η VanEck και η Gemini των αδελφών Winklevoss προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο, αλλά η SEC δεν έχει εγκρίνει ακόμα τον νέο τίτλο. Τον Μάρτιο, η Bitwise υιοθέτησε μια δημιουργική προσέγγιση. Δημοσίευσε μια έρευνα 226 σελίδων που δείχνει ότι το μέγεθος της αγοράς bitcoin είναι κατά 95% μικρότερο από ό, τι αναφέρεται ευρέως σε ιστοσελίδες όπως το CoinMarketCap - περίπου 270 εκατομμύρια δολάρια σε ημερήσιο όγκο συναλλαγών έναντι 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Με την έκθεσή της, η Bitwise στοχεύει να αντιμετωπίσει μία από τις ανησυχίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: το ερώτημα εάν υπάρχει ήδη μια ρυθμιζόμενη αγορά κρυπτονομισμάτων σημαντικού μεγέθους. Η αγορά των συμβολαίων futures bitcoin του CME ρυθμίζεται και επιδεικνύει συναλλαγές περίπου 90 εκατ. δολαρίων ημερησίως, οπότε η Bitwise υποστηρίζει ότι μια αγορά αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων είναι ένα σημαντικό μέγεθος σε σχέση με τη συνολική αγορά bitcoinτων 270 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Η τιμή του Bitcoin εκτιμάται ότι έχει ανατιμηθεί σχεδόν 30% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με περίπου 15% για τον S&P 500. Το ProShares Morningstar Alternatives Solution ETF έχει σημειώσει μέχρι στιγμής άνοδο 2%.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  18:37 02/12

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;

  Ορισμένες μετοχές που "σνομπάρει" η αγορά, οι insiders φαίνεται να τις προτιμούν, πηγαίνοντας κόντρα στη γενικότερη τάση. Μήπως ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι επενδυτές αγνοούν;

  08:50 02/12

  Οι πολυτιμότερες ομάδες της F1: Ferrari και Mercedes κερδίζουν έδαφος

  Mercedes και Ferrari είναι οι αναμφισβήτητοι ηγέτες της F1, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ξοδεύουν αφειδώς ώστε να εξασφαλίσουν πως οι ομάδες τους θα είναι άπιαστες στην πίστα. Αυτό...

  08:13 01/12

  Τα καλύτερα αυτοκίνητα της έκθεσης Los Angeles Auto Show 2019

  Νέα οχήματα από Ford, Audi, VW, Land Rover, Mini, Toyota, Lincoln, Aston Martin, Chevrolet, καθώς και το Cybertruck που παρουσιάστηκε στην Καλιφόρνια αλλά έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας.

  11:17 30/11

  "Ο Ιρλανδός" και πώς το Netflix αλλάζει την ιστορία του σινεμά

  To Netflix δεν παρεμβαίνει καθόλου στη δουλειά των σκηνοθετών, προσφέροντας συνεχώς την αμέριστη στήριξή του.

  18:41 29/11

  Ιστορικό ρεκόρ: Πάνω από τα 4,4 δισ. δολάρια την ημέρα των Ευχαριστιών οι online πωλήσεις στις ΗΠΑ

  Συγκριτικά, υπήρχαν μόνο οκτώ ημέρες μεταξύ 1 - 27 Νοεμβρίου που ξεπέρασαν ακόμη και τα 2 δισ. δολάρια. Τη Cyber Monday αναμένεται να καταγραφούν πωλήσεις κοντά στα 9,4 δισ. δολάρια.

  12:49 29/11

  Η λίστα των καλύτερων αεροπορικών εταιρειών του κόσμου για το 2020

  Η Air New Zealand ξανακερδίζει την πρώτη θέση από τη Singapore Airlines, με τον αερομεταφορέα να κατακτά την πρωτιά στα έξι από τα τελευταία επτά χρόνια. Τα ετήσια Βραβεία Αεροπορικής Αριστείας...

  08:30 29/11

  Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα κήρυξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  Το ψήφισμα προηγείται ενός κρίσιμου μήνα για την παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,1 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,8 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,2 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,7 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  74,5 δισ. $

  +0,0 εκ. $