Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Απρ-2019 18:24

  Ιστορίες φορολογικής τρέλας ακόμα και στην Αμερική

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ιστορίες φορολογικής τρέλας ακόμα και στην Αμερική

  Του Robert W. Wood 

  Άλλη μία ετυμηγορία για το Roundup. Οι ένορκοι διαπίστωσαν ότι η Monsanto δεν προειδοποίησε τους χρήστες πως το συγκεκριμένο προϊόν είναι επικίνδυνο και αποζημίωσαν τον Edwin Hardeman με $200.000 για οικονομικές απώλειες, $5 εκατομμύρια για σωματικές βλάβες και $75 εκατ. για κυρωτικές αποζημιώσεις. Πέρυσι οι ένορκοι έδωσαν $289 εκατ. σε έναν άντρα που νόσησε από καρκίνο εξαιτίας του Roundup της Μonsato. H συγκεκριμένη ποινή αργότερα μειώθηκε. Αλλά η τελευταία υπόθεση είναι ομοσπονδιακή και δείχνει πως και άλλοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν "μεγάλους" αριθμούς. Οι ένορκοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ζιζανιοκτόνο ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν το μη Hodgkin λέμφωμα. Η Monsato έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πάνω από 10.000 διεκδικήσεις και αναμένεται να συνεχίσει τον αγώνα που έχει ξεκινήσει. Αλλά ακόμη και αν η Monsanto πληρώσει, οι νέοι φορολογικοί κανόνες μπορούν να μειώσουν τις αμοιβές που οι ενάγοντες ελπίζουν πως θα συγκεντρώσουν. Περιμένετε μέχρι να δείτε τη νέα φορολογία. 

  Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ που πέρασε στα τέλη του 2017, υπάρχει ένας νέος φόρος επί των δικαστικών διαφορών: καμία έκπτωση στις νομικές αμοιβές. Δεν μπορούν δηλαδή πλέον να αφαιρεθούν πολλά νομικά έξοδα. Στον Hardeman δόθηκαν παραπάνω από $5 εκατ. σε αντισταθμιστικές αποζημιώσεις και $75 εκατ. σε κυρωτικές αποζημιώσεις. Οι συνολικές αμοιβές και το κόστος όλων όσων θα πρέπει να πληρώσει ο κύριος Hardeman στους δικηγόρους του μπορεί να φτάσουν το 50%. Αν είναι έτσι ο ενάγων θα καταβάλει τα μισά δηλαδή $2,5 εκατ. από τα $5 εκατ. των αντισταθμιστικών αποζημιώσεων. Επειδή πρόκειται για το μη – Hodgkin λέμφωμα, η αποζημίωση για τις σωματικές βλάβες δεν επηρεάζεται. Έπειτα από τα $75 εκατ. των κυρωτικών αποζημιώσεων, $37,5 εκατ. πηγαίνουν σε νομικές αμοιβές και κόστη και τα $37,5 εκατ. στον Hardeman. Έτσι, πριν από τους φόρους ο ενάγων λαμβάνει $40 εκατ. 

  Τι γίνεται όμως μετά τους φόρους; Τα $75 εκατ. των κυρωτικών αποζημιώσεων είναι φορολογητέα χωρίς καμία έκπτωση για τις αμοιβές του δικηγόρου. Οι ομοσπονδιακοί φόροι ανέρχονται στο 37%, οι φόροι της Καλιφόρνιας στο 13,3%, ο Handeman λοιπόν μπορεί να χάσει περίπου 50% χάρη στην αμερικανική υπηρεσία εσόδων και στο φορολογικό τμήμα της Καλιφόρνιας. Αυτό σημαίνει πως μετά τους φόρους το ποσό μετατρέπεται από τα $80 εκατ. στα μόλις $2,5 εκατ.. Τα $2,5 εκατ. εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα και αυτό οφείλεται στον φορολογικό νόμο Τραμπ ο οποίος εξαλείφει τις φορολογικές εκπτώσεις για πολλές νομικές αμοιβές. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως οι αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες δεν φορολογούνται. 

  Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, εάν είστε ο ενάγων και υπάρχει το ενδεχόμενο της αμοιβής του δικηγόρου, η αμερικανική εφορία σας αντιμετωπίζει σαν να λαμβάνει το 100% του ποσού του διακανονισμού ή της απόφασης ακόμα και αν ο εναγόμενος πληρώσει άμεσα τον δικηγόρο σας. Εάν η περίπτωση σας είναι εντελώς αφορολόγητη αυτό δεν προκαλεί φορολογικά προβλήματα. Αλλά αν είναι φορολογητέα, είτε ολόκληρη είτε εν μέρει, θα μπορούσατε να φορολογηθείτε με περισσότερα χρήματα από όσα πραγματικά εισπράττετε. Μέχρι το τέλος του 2017, θα μπορούσατε να διεκδικήσετε μια έκπτωση στην φορολογία για τα νομικά τέλη.  

  Αλλά από το 2018 και μετά, δεν υπάρχει καμία έκπτωση για αυτά τα νομικά έξοδα. Τουλάχιστον, δεν ισχύει αυτή η φορολογική μεταχείριση για όλες τις αμοιβές των δικηγόρων. Αν η υπόθεση αφορά την επιχείρηση ή το εμπόριο του ενάγοντος, τα νομικά έξοδα είναι έξοδα της επιχείρησης. Εάν η περίπτωσή σας σχετίζεται με απαιτήσεις κατά του εργοδότη τότε αυτά τα νομικά έξοδα εκπίπτουν από τον φόρο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν είστε τυχεροί εκτός και αν είστε τρομερά δημιουργικοί. Μερικές φορές υπάρχουν τρόποι για να παρακάμψετε αυτούς τους φορολογικούς κανόνες αλλά θα χρειαστείτε βοήθεια καθώς τίποτα δεν είναι εύκολο. Οι διακανονισμοί απαιτούν συμβουλές σχετικά με τη φορολόγηση των αποζημιώσεων κατά προτίμηση πριν από την επίλυση της υπόθεσης.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  156,1 δισ. $

  -1.735,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,7 δισ. $

  -247,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  92,9 δισ. $

  +499,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,7 δισ. $

  -455,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  69,5 δισ. $

  -289,9 εκ. $