Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Απρ-2019 11:00

  Η Saudi Aramco είναι η πιο κερδοφόρος εταιρεία στον κόσμο, αλλά που πηγαίνουν όλα τα χρήματα;

  Η Saudi Aramco είναι η πιο κερδοφόρος εταιρεία στον κόσμο, αλλά που πηγαίνουν όλα τα χρήματα;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ellen Wald

  Η Saudi Aramco, η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, αποκαλύπτει αυτή την εβδομάδα μερικά από τα καλύτερα μυστικά της. Η Fitch Ratings δημοσιοποίησε την πρώτη της έκθεση αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας (A+), η οποία περιλάμβανε ορισμένα οικονομικά στοιχεία. Το 2018, τα EBITDA της Aramco ήταν 224 δισ. δολάρια.

  Αυτό μας προσφέρει μερικές σημαντικές νέες πληροφορίες για αυτή τη μυστικοπαθή εταιρεία και για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα πολύ σημαντικά ερωτήματα.

  1.Όπως το είχαμε υποπτευθεί, η Aramco είναι η πιο κερδοφόρος εταιρεία στον κόσμο. Με βάση τις περισσότερες μετρήσεις, είναι πιθανώς και η πιο πολύτιμη εταιρεία, κάτι που θα έδινε σε μια πιθανή IPO της Aramco αξία τουλάχιστον 1 τρισ. δολαρίων αυτή τη στιγμή.

  2. Τώρα έχουμε κάποια ιδέα για τα έσοδα του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Το 2017, εν αναμονή της IPO της Aramco, η Σαουδική Αραβία μείωσε τους φόρους εισοδήματος που η Aramco καταβάλλει στην κυβέρνηση, από 85%, σε 50%. Για να είμαστε ακριβείς, δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες των λογιστικών κανόνων, αλλά με φορολογικό συντελεστή 50%, η Aramco πιθανόν να πλήρωσε φόρο εισοδήματος ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων για το 2018. Η Fitch εκτιμά ότι η Aramco "αντιπροσώπευε περίπου το 70% των εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας". Εάν η Fitch είναι σωστή, αυτό αφήνει τη Σαουδική Αραβία με δημοσιονομικά έσοδα ύψους 143 δισ. δολαρίων ή περίπου τόσα. (Η εκτίμηση είναι δύσκολη. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι η Aramco καταβάλλει επίσης στην κυβέρνηση ενοίκια, τέλη, ΦΠΑ, άδειες και δασμούς. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Fitch το συμπεριέλαβε αυτό στην εκτίμησή της). Επίσης, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να εκδώσει δάνεια αξίας 31,5 δισ. δολαρίων το 2019. Η Moody's λέει ότι η Aramco πλήρωσε στη κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας το ποσό των 58,2 δισ. δολαρίων σε μερίσματα το 2018. Δεν είναι σαφές εάν ο αριθμός αυτός περιλαμβάνεται στους υπολογισμούς της Fitch για το συνολικό ποσοστό των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας που προέρχονται από την Aramco. Εάν ναι, τα έσοδα του προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας είναι σημαντικά υψηλότερα.

  3.Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν, η Aramco μπορεί να φέρνει περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα (ενδεχομένως σημαντικά περισσότερα) σε μετρητά. Η Moody's λέει τώρα ότι τα καθαρά κέρδη της Aramco για το 2018 ήταν 111,1 δισ. δολάρια. Στα τέλη του 2017, η Aramco ανακοίνωσε ότι θα δαπανά 40 δισ. δολάρια ετησίως για δέκα χρόνια για κεφαλαιουχικές δαπάνες. Η Aramco έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει το σχέδιο για κεφαλαιουχικές δαπάνες 40 δισ. δολαρίων και για πολλά άλλα. Η Fitch ανέφερε ότι, στα τέλη του 2018, η Saudi Aramco είχε "μετρητά και ισοδύναμα μετρητών" ύψους 49 δισ. δολαρίων. Σαφώς η Aramco συσσωρεύει μετρητά, ιδιαίτερα από όταν μειώθηκε ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος. Αλλά ακόμη και μετά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και την παρακράτηση μετρητών, τα κέρδη της Aramco θα μπορούσαν και πάλι να είναι αρκετά μεγάλα.

  Ποια είναι τα σχέδια της Aramco για τα μελλοντικά της κέρδη πέρα από την επανεπένδυση στις βασικές δραστηριότητές της και τη συσσώρευση μετρητών; Θα δώσει η εταιρεία ένα μεγάλο μέρισμα στον "μέτοχο;" (Σημείωση: υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το ποιος είναι ο "μέτοχος" της Aramco. Στο βιβλίο μου, Saudi, Inc., εξηγώ ότι ο ιδιοκτήτης είναι είτε η κυβέρνηση είτε ο βασιλιάς. Υπάρχουν επιχειρήματα και για τα δύο). Εάν υπάρχει μέρισμα, πηγαίνει στον προσωπικό πλούτο του βασιλιά ή στην κυβέρνηση; Σύμφωνα με την έκθεση της Moody's, η Aramco έδωσε μερίσματα ύψους 58,2 δισ. δολ. στην "κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας" το 2018. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι μολονότι ο φορολογικός συντελεστής μειώθηκε το 2017, η μοναρχία βρήκε και πάλι τρόπο να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της από την επιχείρηση της Aramco. Θα συνεχιστεί αυτό το υψηλό ποσοστό μερισμάτων, ειδικά αν επίκειται μια δημόσια εγγραφή; Σε μια δημόσια εγγραφή, οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν εάν η κλάση των μετοχών τους θα λαμβάνει το ίδιο μέρισμα με την κλάση μετοχών που ανήκουν στη σαουδαραβική μοναρχία και στην κυβέρνηση. Εάν ναι, οι μετοχές της Aramco που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο θα μπορούσαν να έχουν τεράστια αξία. Αλλά αν όχι, οι επενδυτές μπορεί να εμφανιστούν επιφυλακτικοί απέναντι σε μια εταιρεία που στέλνει τόσα πολλά χρήματα στον μέτοχο πλειοψηφίας.

  Για να είμαστε σαφείς, οι διαθέσιμες πληροφορίες από το δελτίο τύπου της Fitch δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα διατεθεί λίγο πριν τη δημόσια εγγραφή.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  18:37 02/12

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;

  Ορισμένες μετοχές που "σνομπάρει" η αγορά, οι insiders φαίνεται να τις προτιμούν, πηγαίνοντας κόντρα στη γενικότερη τάση. Μήπως ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι επενδυτές αγνοούν;

  08:50 02/12

  Οι πολυτιμότερες ομάδες της F1: Ferrari και Mercedes κερδίζουν έδαφος

  Mercedes και Ferrari είναι οι αναμφισβήτητοι ηγέτες της F1, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ξοδεύουν αφειδώς ώστε να εξασφαλίσουν πως οι ομάδες τους θα είναι άπιαστες στην πίστα. Αυτό...

  08:13 01/12

  Τα καλύτερα αυτοκίνητα της έκθεσης Los Angeles Auto Show 2019

  Νέα οχήματα από Ford, Audi, VW, Land Rover, Mini, Toyota, Lincoln, Aston Martin, Chevrolet, καθώς και το Cybertruck που παρουσιάστηκε στην Καλιφόρνια αλλά έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας.

  11:17 30/11

  "Ο Ιρλανδός" και πώς το Netflix αλλάζει την ιστορία του σινεμά

  To Netflix δεν παρεμβαίνει καθόλου στη δουλειά των σκηνοθετών, προσφέροντας συνεχώς την αμέριστη στήριξή του.

  18:41 29/11

  Ιστορικό ρεκόρ: Πάνω από τα 4,4 δισ. δολάρια την ημέρα των Ευχαριστιών οι online πωλήσεις στις ΗΠΑ

  Συγκριτικά, υπήρχαν μόνο οκτώ ημέρες μεταξύ 1 - 27 Νοεμβρίου που ξεπέρασαν ακόμη και τα 2 δισ. δολάρια. Τη Cyber Monday αναμένεται να καταγραφούν πωλήσεις κοντά στα 9,4 δισ. δολάρια.

  12:49 29/11

  Η λίστα των καλύτερων αεροπορικών εταιρειών του κόσμου για το 2020

  Η Air New Zealand ξανακερδίζει την πρώτη θέση από τη Singapore Airlines, με τον αερομεταφορέα να κατακτά την πρωτιά στα έξι από τα τελευταία επτά χρόνια. Τα ετήσια Βραβεία Αεροπορικής Αριστείας...

  08:30 29/11

  Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα κήρυξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  Το ψήφισμα προηγείται ενός κρίσιμου μήνα για την παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

  22:10 28/11

  "Εκτός λειτουργίας" Facebook και Instagram την Ημέρα των Ευχαριστιών

  Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί χρήστες που την Ημέρα των Ευχαριστιών δεν μπορούν να αναρτήσουν σχόλια και φωτογραφίες.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,1 δισ. $

  +640,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,8 δισ. $

  +434,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,7 δισ. $

  +1.363,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,7 δισ. $

  +1.000,1 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  74,5 δισ. $

  +614,0 εκ. $