Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαρ-2019 09:01

  Τι συμβαίνει με την NAFTA

  Τι συμβαίνει με την NAFTA
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Nathanel Parish Flannery

  Το μέλλον των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά εξακολουθεί να είναι αβέβαιο. Για χρόνια, ο Trump  επέκρινε τη Συμφωνία Ελεύθερoυ Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) ως "τη χειρότερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία της χώρας". Επιδοκίμαζε την προσπάθεια να καθιερωθεί μια νέα συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά (USMCA) ως σημαντικό επίτευγμα. Στις 30 Νοεμβρίου, ο Trump έγραψε στο Twitter ότι η USMCA είναι "πολύ καλύτερη από τη NAFTA".

  Επίσης, είπε στο Κογκρέσο: "Ελπίζω να μπορέσετε να κάνετε την USMCA νόμο, ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τις θέσεις εργασίας στη μεταποίηση σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς, να επεκτείνουμε την αμερικανική γεωργία, να προστατέψουμε την πνευματική ιδιοκτησία και να διασφαλίσουμε ότι περισσότερα αυτοκίνητα θα έχουν να επιδείξουν με υπερηφάνεια αυτές τις τέσσερις όμορφες λέξεις: made in the USA. "Αλλά δεν είναι ακόμα σαφές τι θα συμβεί με τη NAFTA. Θεωρώ την USMCA ως την NAFTA 2.0, μια ενημέρωση παρά μια θεμελιώδη επανεγγραφή. Τα αγροτικά λόμπι προτιμούν τη νέα συμφωνία επειδή διατηρεί τα προνόμια που απολαμβάνουν στο πλαίσιο της NAFTA. Ο Dave Salmonsen, ανώτερος διευθυντής για τις σχέσεις του Κογκρέσου στο Αμερικανικό Γεωργικό Γραφείο, ένα επιχειρηματικό επιμελητήριο, εξήγησε: "Το πιο σημαντικό κομμάτι [της USMCA] για μας ήταν η συνέχιση όλων". Άλλωστε, το Μεξικό εισήγαγε καλαμπόκι αξίας $ 3,2 δισ. από τις ΗΠΑ το 2018.

  Ο Kevin Brady, ένας Ρεπουμπλικανός του Τέξας, ο οποίος είναι μέλος στην Επιτροπή Τρόπων και Μέσων του Σώματος, εξηγεί ότι η USMCA "θα μας επιτρέψει να πουλήσουμε περισσότερα προϊόντα Made In America στους δύο καλύτερους πελάτες μας, τον Καναδά και το Μεξικό. Είναι κρίσιμη’.

  Ο Brady ελπίζει ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

  Οι Δημοκρατικοί του Σώματος είναι λιγότερο ενθουσιώδεις.

  Η Nancy Pelosi εξήγησε ότι "oι ανησυχίες που έχουμε [με την USMCA] επικεντρώνονται γύρω από τα δικαιώματα των εργαζομένων, επικεντρώνονται γύρω από το περιβάλλον, επικεντρώνονται γύρω από τις τιμές των φαρμάκων με συνταγή".

  Ο βουλευτής Earl Blumenauer, Δημοκρατικός από το Όρεγκον, ο οποίος είναι επικεφαλής της υποεπιτροπής εμπορίου της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων, έχει αναγνωρίσει ότι έχει "κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την επικαιροποιημένη συμφωνία. "Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τα εργασιακά, ερωτήματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Θέλω να μάθω αν η NAFTA 2.0 είναι καλύτερη από την αρχική συμφωνία ", εξήγησε.

  Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί τώρα. Ο Trump θα ήθελε προφανώς να δει τη νομοθεσία να ψηφίζεται το συντομότερο δυνατό, αλλά οι Δημοκρατικοί φαίνεται απίθανο να του δώσουν μια εύκολη νίκη στην πορεία προς τον εκλογικό κύκλο του 2020.

  Ο Trump ισχυρίζεται ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι η δημιουργία και η προστασία των θέσεων εργασίας. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, χρησιμοποίησε την απειλή της μονομερούς αποχώρησης από την NAFTA για να κινήσει τη δράση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Trump θα προσπαθήσει τώρα να αποχωρήσει βιαστικά από την αρχική συμφωνία εάν απογοητευτεί από την ταχύτητα της έγκρισης για την αναθεώρηση που διαπραγματεύτηκε η ομάδα του. Η αποστολή επιστολών που κοινοποιούν στον Καναδά και το Μεξικό την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τη NAFTA θα εισήγε ένα νέο επίπεδο αβεβαιότητας και θα έβλαπτε τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις τρεις χώρες. Έτσι, το μέλλον της συμφωνίας USMCA είναι ακόμα αβέβαιο.

  Ενώ στον Trump αρέσει να πραγματοποιεί απειλές, δεν είναι πιθανό ότι θα προσπαθήσει να βγει από τη NAFTA ή να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με το Μεξικό και τον Καναδά. Δεν μπορούσε να αντέξει τον κίνδυνο να χάσει. Σε αυτό το σημείο φαίνεται πιθανό ότι είτε θα καταλήξουμε με τη NAFTA είτε με την NAFTA 2.0 του Trump. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα συνεπάγεται σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας και οικονομικές διαταραχές. Μετά από χρόνια εκτόξευσης απειλών στο Twitter, ο Trump εξακολουθεί να φαίνεται απίθανο ότι θα επιδιώξει αυτού του είδους τη μάχη στην πραγματική ζωή.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

  07:38 24/01

  Η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16 ενώ η Ελλάδα αποκτά πρωτόγνωρη υπεροχή στους αιθέρες

  Εάν ο τουρκικός σχεδιασμός για τα F-16 αποτύχει, η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά το 2025.

  07:36 23/01

  Η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

  Ο Πούτιν κατάπιε το δικό του δόλωμα: την ψευδαίσθηση ενός "σύντομου και νικηφόρου πολέμου"

  00:05 23/01

  Π. Αλαμάνος (ΣΟΛ Crowe): Στόχος μας η ενεργή υποστήριξη του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων

  Ο Παναγιώτης Αλαμάνος, CEO της ΣΟΛ Crowe, εξηγεί γιατί το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το πλέον αποτελεσματικό.

  11:04 21/01

  Σκάνδαλο Theranos: Η Holmes φέρεται να αγόρασε εισιτήριο για το Μεξικό χωρίς επιστροφή μετά την καταδίκη της

  Οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στο αίτημα να παραμείνει εκτός φυλακής.

  08:00 21/01

  Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο - και τώρα;

  Θα μπορούσε να υποβαθμιστεί το χρέος των ΗΠΑ; Και πώς θα αποφύγει το Κογκρέσο ένα επιζήμιο αδιέξοδο.

  07:40 19/01

  Cooperman (Omega Advisors): Σε ποιες επενδύσεις βρίσκει αξία και ο κίνδυνος του υψηλού δημόσιου χρέους

  Ο μεγαλοεπενδυτής πιστεύει στην ενεργειακή βιομηχανία και λέει: "Δίκοπο μαχαίρι η τεχνολογία".

  00:05 19/01

  Το ποντάρισμα στα εξωτικά καύσιμα

  Robert Wilder: συγγραφέας, λέκτορας, λάτρης της φύσης. Κάποιου είδους χίπις; Όχι, ο 62χρονος οικολόγος είναι επενδυτής, με μάτι που κόβει και βλέπει πώς μπορεί να μετατρέψει τον περιβαλλοντισμό σε...

  07:49 18/01

  Dragon’s Den: Τι φέρνει στο προσκήνιο η τηλεοπτική σύμπραξη Τανιμανίδη και πέντε Ελλήνων επιχειρηματιών

  H κίνηση του Σάκη Τανιμανίδη να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής του αμερικανικού σόου επιχειρηματικότητας, Shark Tank και το σκεπτικό της συγκεκριμένης τηλεοπτικής επένδυσης.

  07:40 18/01

  Πώς να αποφύγετε τα μεγάλα λάθη που θα κάνουν οι επενδυτές το 2023

  Το χειρότερο σφάλμα των επενδυτών δεν είναι πως δεν θα παίξουν άμυνα. Το αντίθετο...

  15:29 17/01

  "Ψαλίδι" άνω του 40% στην ετήσια αμοιβή του Tim Cook από την Apple - Τη ζήτησε και ο ίδιος

  Η περικοπή έρχεται από μια αναπροσαρμογή της αμοιβής του σε μετοχές.

  07:36 17/01

  Γιατί ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει και F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

  Δύο συμφωνίες με σημαντικές επιπτώσεις στην ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.