Κυριακή, 17-Μαρ-2019 13:38
Η Κίνα θέλει να κυριαρχήσει σιωπηλά στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού

Του Panos Mourdoukoutas
Η Κίνα έχει ξεκάθαρη αποστολή για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού: την απόλυτη κυριαρχία. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο.
Αυτό ισχύει σύμφωνα με το άρθρο "Η κρυφή υπερδύναμη: Πώς η Κίνα υποκρύπτει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της", το οποίο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του Foreign Affairs.
"Αν και η Κίνα δεν θέλει να σφετεριστεί τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγέτη της παγκόσμιας τάξης, ο πραγματικός της στόχος οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα", λέει η Oriana Skylar Mastro στο άρθρο. "Στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Κίνα θέλει πλήρη κυριαρχία. Θέλει να εξαναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν και να γίνει ο πολιτικός, οικονομικός και στρατιωτικός ηγεμόνας της περιοχής".
Αυτό είναι ένα σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός που σκιάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές της περιοχής, καθώς αυξάνει τις δυνατότητες ενός περιφερειακού πολέμου που θα καταστρέψει την περιοχή. Στην πραγματικότητα, η προοπτική ενός πολέμου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των πρώτων δέκα γεωπολιτικών κινδύνων που συνέταξε ο Economist.
Η στρατηγική της Κίνας για ακόμη περισσότερη εξουσία και δύναμη σε αυτό το μέρος του πλανήτη εκτυλίσσεται με σιωπηλό τρόπο. "Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν καταλάβει ότι, για να το επιτύχουν, πρέπει να αποφύγουν να προκαλέσουν μια απάντηση που δεν επιθυμούν, και έτσι απέχουν από την άμεση αμφισβήτηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναπαράγοντας το αμερικανικό μοντέλο ανάπτυξης ισχύος ή βελτιώνοντας τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στο επίπεδο των ΗΠΑ", γράφει.
Αντ' αυτού, το Πεκίνο έχει κατασκευάσει εμπορικούς διαδρόμους, όπως ο οικονομικός διάδρομος Κίνας-Πακιστάν, μια δυτική διαδρομή προς τον Ινδικό Ωκεανό. Έχει αναλάβει τον έλεγχο στρατηγικών λιμανιών στη Σρι Λάνκα και στο Πακιστάν, και καλοβλέπει τα λιμάνια των Φιλιππίνων.
Υπάρχουν όμως και άλλα... Οι σύμμαχοι των Κινέζων.
"Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τη στενή σχέση και τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί για δεκαετίες μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας", λέει ο Στάθης Γιαννίκος από το Ινστιτούτο Πούσκιν με έδρα την Αθήνα. "Η Βόρεια Κορέα είναι ένας μπαλαντέρ σε αυτό το μέρος του κόσμου και όχι μόνο".
Και όταν η "σιωπηλή" στρατηγική δεν φέρει αποτέλεσμα, η Κίνα στρέφεται σε μια "δυναμική" στρατηγική. Αυτό συνέβη με τις Φιλιππίνες, όπου το Πεκίνο απειλεί τη Μανίλα με πόλεμο εάν επιβάλει την απόφαση του ΟΗΕ κατά των αξιώσεών του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
"Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει αρχίσει να διεκδικεί πιο δυναμικά τις απαιτήσεις της για τον έλεγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας", σημειώνει ο Ely Ratner, στο Foreign Affairs του Ιουλίου-Αυγούστου 2017. "Αν επιτύχει, θα καταφέρει ένα καταστροφικό πλήγμα στην επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συγκεκριμένη περιοχή, επηρεάζοντας την ισορροπία δυνάμεων στην Ασία προς όφελός της".
Τι θα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ;
Να ανακοινώσουν επισήμως ότι θα βοηθήσουν χώρες όπως οι Φιλιππίνες απέναντι στις αξιώσεις της Κίνας, υποστηρίζει ο Ratner. "Η Ουάσινγκτον πρέπει να καταστήσει σαφές ότι μπορεί να ζήσει με ένα αδιέξοδο στο Ασία, αλλά όχι με την κινεζική ηγεμονία", λέει χαρακτηριστικά.
Στην πραγματικότητα, αυτό έκαναν πρόσφατα οι ΗΠΑ στη Μανίλα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να ήταν αρκετό για να πείσει τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, να κάνει ακόμη μια κωλοτούμπα στην εξωτερική πολιτική των Φιλιππίνων.
Πως εξηγείται η δημοσκοπική ανθεκτικότητα του AKP.
Τα πρώην βρετανικά τανκς θα μπορούσαν να περιμένουν στο δάσος αναμένοντας μία διαταγή για να προωθηθούν.
Οι τακτικές πόλωσης του Ερντογάν και ο πλουραλισμός της αντιπολιτευτικής συμμαχίας ως απάντηση.
Τα οφέλη από την εξαγορά θα καρπωθεί ως επί το πλείστον η οικογένεια που συνέδεσε το όνομά της με την First Citizens.
Σε έναν κλάδο όπου το μέγεθος και η ασφάλεια είναι δομικοί παράγοντες επιτυχίας, η μείωση των τραπεζών μοιάζει αναπόφευκτη.
Ακόμη και για ένα έτος χωρίς περιοδεία ή κυκλοφορία άλμπουμ, ο Jay-Z κερδίζει εκατομμύρια από τη σαμπάνια Armand de Brignac και το κονιάκ D'Usse.
19 μετοχές σε ΗΠΑ - Ευρωπη σημείωσαν "βουτιά" άνω του 15% έκαστη.
Η Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια της Focus Bari και Resilience Expert, εξηγεί για ποιο λόγο μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.
Αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικές.
Ο Αντρέι Μασάλοβιτς υποστηρίζει πως έχει εργαστεί στις μυστικές υπηρεσίες του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μην περιμένετε τα 70 ετών τανκς να κάνουν τη διαφορά στην Ουκρανία. Αντιθέτως, αναμείνατε πολλούς νεκρούς στα πληρώματά τους.
Λογικό να είναι κάποιος bearish στις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο στα 94 δολάρια/βαρέλι και ο Buffet πιστεύει σε αυτό το ράλι.
Μελέτη αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν με "απομείωση" εξασφαλισμένων καταθέσεων αξίας 300 δισ. δολ.
Η εξωφρενική πρόβλεψη για την πορεία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος μέσα στις επόμενες 90 μέρες.
Η Wall εξετάζει τους ισολογισμούς όλων των τραπεζών και διαπιστώνει ένα κοινό πρόβλημα: μεγάλος αριθμός καταθέσεων κινδυνεύει να αποσυρθεί και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πολύ λίγη.
Tη σημασία που έχει η δια βίου εκπαίδευση επισημαίνει ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, γενικός διευθυντής του GROUPE SEB.