Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Μαρ-2019 13:38

  Τα κρυφά απροσδόκητα κέρδη του Trump: Οι δύο ουρανοξύστες που δεν ήθελε και δεν ελέγχει

  Τα κρυφά απροσδόκητα κέρδη του Trump: Οι δύο ουρανοξύστες που δεν ήθελε και δεν ελέγχει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τους Dan Alexander και Chase Peterson-Withorn

  Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους του Μανχάταν, είναι δύσκολο να αποφύγεις τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Trump Tower, με τα έντονα γράμματα και τους οπλισμένους σαν αστακούς φύλακές του, ξεπροβάλλει στην Πέμπτη Λεωφόρο. Λίγα τετράγωνα μακριά υπάρχουν τα Trump Parc και Trump Parc East. Επίσης, υπάρχουν τα Trump International Hotel & Tower, Trump World Tower και Trump Plaza. Κρυμμένη ανάμεσα στις άλλες, υπάρχει άλλη μία ιδιοκτησία του Trump, ο ουρανοξύστης 1290 Avenue of the Americas, που δεν φέρει το όνομα του Προέδρου αλλά αξίζει περισσότερα από τους άλλους.

  Δεν πρόκειται για σύμπτωση. Για χρόνια, ο Donald Trump "πουλούσε" το όνομά του, λέγοντας μάλιστα κάποια στιγμή στο Forbes ότι η περιουσία του αξίζει 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά αυτό που θεωρούνταν κάποτε ως περιουσιακό στοιχείο, πλέον έχει μετατραπεί σε κίνδυνο, ειδικά σε κοσμοπολίτικα μέρη όπως η Νέα Υόρκη, όπου ο Πρόεδρος έχτισε την περιουσία του.

  Η χρήση του ονόματός του ξεκίνησε να αλλάζει στον Trump Tower, όπου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 είχε αποκαλέσει "βιαστές" τους Μεξικανούς μετανάστες. Μέσα σε εβδομάδες, οι συνεργάτες του που τον πλήρωναν για να βάζουν το όνομά του σε σεντόνια, μπλουζάκια και γραβάτες άρχισαν να κρατούν αποστάσεις από τον Trump. Οι πολιτικές επιπτώσεις μάλιστα επεκτάθηκαν και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς στους οποίους είχε επενδύσει. Η αξία των κατοικιών του έβαινε μειούμενη, λιγότεροι έκαναν τις διακοπές τους στο θέρετρό του στο Μαϊάμι και οι εταιρικοί ενοικιαστές αποχωρούσαν από τα ακίνητά του. Τον Φεβρουάριο μαθεύτηκε, ακόμη, ότι άλλα δύο κτίρια με το όνομα του Trump ξεκινούσαν εργασίες αφαίρεσης των επιγραφών από τις προσόψεις τους, όπως είχε ήδη συμβεί σε ιδιοκτησίες του στο Τορόντο, στον Παναμά και στη Νέα Υόρκη. 

  Σε ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων είναι καλή ιδέα να υπάρχει μια ποικιλία. Στην περίπτωση του Trump, αυτό συμβαίνει με τους δύο ουρανοξύστες που δεν φέρουν το όνομά του: τους 1290 Avenue of the Americas στη Νέα Υόρκη και 555 California Street στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Trump Organization ούτε διαφημίζει τα εν λόγω κτίρια, ούτε τα ελέγχει. Αντιθέτως, οι δύο ουρανοξύστες λειτουργούν από την εισηγμένη εταιρεία ακινήτων Vornado, η οποία κατέχει μερίδιο 70% σε καθένα κτίριο - ο Trump έχει τα υπόλοιπα. 

  Τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που διαμόρφωσαν την περιουσία του Trump στα 3,1 δισ. δολ. είναι τα χαμένα 600 εκατ. δολ. από τότε που έγινε Πρόεδρος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes, κυρίως εξαιτίας της πτώσης στην κτηματαγορά και του τοξικού  brand. Οι δύο επιβλητικοί ουρανοξύστες, που είναι γεμάτοι με γραφεία και δεν φέρουν το όνομα του Trump, κατέγραψαν άνοδο περίπου 230 εκατ. δολ., εξέλιξη που δηλώνει πως ήταν μια βαρετή διετία για τον Trump Organization.

  Σήμερα, οι 1290 Avenue of the Americas και 555 California Street αποτελούν τις πιο πολύτιμες ιδιοκτησίες του Trump. Όποιος πιστεύει ότι ο Πρόεδρος δεν είναι δισεκατομμυριούχος πρέπει να εστιάσει σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, όπου το μερίδιό του υπολογίζεται στα 900 εκατ. δολ. μετά από φόρους και υποχρεώσεις. Δηλαδή αυτοί οι δύο ουρανοξύστες αξίζουν, για τον Trump, πολύ περισσότερο από τις ιδιοκτησίες γκολφ μαζί, είναι πέντε φορές υψηλότερα από τη διάσημη εταιρεία διοίκησης επιχειρήσεων, έξι φορές υψηλότερα από το θέρετρο Mar-a-Lago, και δεκαεπτά φορές υψηλότερα από το μερίδιό του στο D.C. Hotel. Εξετάζοντας όλες τις επιχειρήσεις του προέδρου εντός και εκτός ΗΠΑ, είναι αυτά τα δύο ανώνυμα κτίρια στην Αμερική που αποδεικνύονται τα πιο σημαντικά για εκείνον - στα οποία, από ειρωνία της τύχης, ο Trump δεν ήθελε να συμμετάσχει.

  Καμία από αυτές τι επιτυχίες δεν οφείλονται στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Trump. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Trump πνιγόταν στα χρέη και αγωνιζόταν πληρώσει μια υποθήκη αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδεόταν με ένα οικόπεδο 75 στρεμμάτων στο Μανχάταν. Μια ομάδα επενδυτών από το Χονγκ Κονγκ, στους οποίους περιλαμβάνονταν οι δισεκατομμυριούχοι Henry Cheng και Vincent Lo, προσφέρθηκαν να τον διασώσουν. Σε μια συμφωνία 89 εκατ. δολ. αγόρασαν το χρέος του Trump με αντάλλαγμα μερίδιο 70% στην περιουσία του, αλλά και τον πλήρη έλεγχο. Ο Trump λοιπόν μετακινήθηκε στη θέση του συνοδηγού, καθώς πλέον δεν είχε καμία δικαιοδοσία στη λήψη αποφάσεων, και κλειδωμένο το 30% μέχρι το 2044.

  Στη συνέχεια, ο Trump έκανε σχέδια κατασκευής πολυκατοικιών με πολυτελή διαμερίσματα. Αλλά το 2005, υπό τον φόβο της κατάρρευσης της κτηματαγοράς, οι επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ συμφώνησαν να πουλήσουν το σχεδόν έτοιμο πολυτελές κτίριο για 1,76 δισ. Και αυτό γιατί αποφάσισαν να επενδύσουν σε ασφαλέστερες επενδύσεις, και συγκεκριμένα στους 1290 Avenue of the Americas και 555 California Street ουρανοξύστες. Ο Trump, όμως, απεχθανόταν το σχέδιο από την αρχή.

  Οι εταίροι από το Χονγκ Κονγκ δεν υπαναχώρησαν, οπότε ο Trump αποφάσισε να αποταθεί στη δικαιοσύνη, επιδιώκοντας να διαλύσει την εταιρική σχέση και να ζητήσει αποζημίωση ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι ανεξάρτητοι εκτιμητές όμως έκριναν ότι το πολυτελές ακίνητο άξιζε 1,6 δισ. δολ., και οι εταίροι βρήκαν προσφορές μέχρι 1,76 δισ. δολ. Ο δικαστής δεν έλαβε τον Trump πιο σοβαρά από ό,τι οι συν-επενδυτές του και η δικαιοσύνη έλυσε τη διαφορά. Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα συμφωνία, ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ έμεινε με τους δύο ουρανοξύστες.

  Ευτυχώς όμως για τον Trump, το σχέδιο που αποκαλούσε "τραγικό λάθος" και αγωνιζόταν να το μπλοκάρει κατέληξε να είναι μία από τις επικερδέστερες συμφωνίες της ζωής του.

  Το πρόσωπο που είναι πραγματικά υπεύθυνο για την επιτυχία του Trump είναι  ο διευθύνων σύμβουλος της Vornado, ο Steven Roth. Τον Μάιο του 2007, η Vornado εξαγόρασε το 70% των μετοχών των επενδυτών από το Χονγκ Κονγκ, καθιστώντας τον Roth επιχειρηματικό εταίρο με τον μελλοντικό πρόεδρο. 

  Ο Roth, 77 ετών, έχει μακρά ιστορία με τον Trump. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και οι δύο ήλεγχαν μερίδια σε μια αλυσίδα καταστημάτων, τα οποία δεν είχαν μεγάλη αξία, αλλά η τοποθεσία στην οποία βρίσκονταν άξιζε πολλά χρήματα. Ο καθένας τους είχε διάφορες ιδέες για τις προοπτικές αυτών των επενδύσεων. Αλλά εκείνη την εποχή ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα του Trump που τον ανάγκασαν να πουλήσει τα μερίδια και τις συμμετοχές του. Τελικά, ο Roth κατέληξε να αγοράσει όσα ανήκαν στον Trump με έκπτωση 20% από την εμπορική τους αξία. 

  Ηττημένος, ο Trump ξεκίνησε να σέβεται τον Roth που είναι το πρότυπο του δισεκατομμυριούχου που θαυμάζει ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος: έξυπνος, αδίστακτος, με πολλή αυτοπεποίθηση και αυτοδημιούργητος.  Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Trump ζήτησε από τον Roth να ενταχθεί στην ομάδα οικονομικών συμβούλων του.

  Από την αρχή ο Roth είχε το πάνω χέρι στις δύο επενδύσεις. Από τότε που η Vornado αγόρασε τους ουρανοξύστες, ο Roth έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για ανακαινίσεις, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη. Και το αποτέλεσμα μόνο έχει ωφελήσει τον Trump. Τα ενοίκια στον 1290 Avenue of the Americas συνέχισαν να αυξάνονται τα τελευταία δύο χρόνια. Το Forbes υπολογίζει ότι το μερίδιο του Trump, το 30% δηλαδή, αξίζει σήμερα 100 εκατ. περισσότερα από όσα άξιζε όταν κατέκτησε τον προεδρικό θώκο.

  Ο συνεργάτης του επικεντρώνεται τώρα στο ακίνητο του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο περιλαμβάνει έναν ουρανοξύστη 52 ορόφων στην 555 California Street και δύο μικρότερα κτίρια δίπλα. Το 2015, ο Roth είπε στους αναλυτές ότι η Vornado ήταν απασχολημένη με τη βελτίωση ενός από τα μικρότερα κτίρια, στη Montgomery 315. Η επιχείρηση του Roth ολοκλήρωσε το έργο το 2017 και τα ενοίκια σημείωσαν άνοδο σχεδόν 50%.

  Ο Roth, όπως πάντα, έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις επενδύσεις που έχει κάνει ή σχεδιάζει να κάνει. Οπωσδήποτε, η μέχρι τώρα πορεία του τον χαροποίησε ιδιαίτερα. Πέρυσι τον Νοέμβριο έκανε ένα πάρτι στο κτίριο του Σαν Φρανσίσκο, όπου το "παρών" έδωσαν επενδυτές, αναλυτές, επιχειρηματίες της κατηματαγοράς και πολλοί άλλοι.

  Το πρόσωπο που είχε τους περισσότερους λόγους για να γιορτάσει, ωστόσο, δεν ήταν σε αυτό το πάρτι. Χάρη στο μερίδιο του 30% που κατέχει, ο Πρόεδρος Trump είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος από αυτή την επιτυχία - παρόλο που δεν προσπάθησε καθόλου για αυτήν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:08 20/09

  Η αξία της ιδιοκτησίας της Βασίλισσας Ελισάβετ μειώθηκε 700 εκατ. δολ. εξαιτίας της πανδημίας

  "Βουτιά" για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων μετά το lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία.

  08:06 20/09

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Trump για την οικονομία

  Αν και ο Biden προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σε όλες τις ΗΠΑ.

  16:10 18/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Οι μεγαλύτεροι χορηγοί των Trump και Biden

  Σχεδόν πενταπλάσια είναι η στήριξη που έχει λάβει ο Biden από δισεκατομμυριούχους στην προεκλογική του εκστρατεία.

  07:45 18/09

  Πώς οι Tesla και Nikola θα ορίσουν το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων εάν δεν διαθέτουν τις μπαταρίες;

  Οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων δεν κατασκευάζουν τις δικές τους μπαταρίες.

  08:40 17/09

  Chuck Feeney: Από δισεκατομμυριούχος... σχεδόν απένταρος - όπως ακριβώς το σχεδίαζε

  Χρειάστηκαν δεκαετίες, αλλά ο Feeney, ο πρώην δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του λιανικού γίγαντα Duty Free Shoppers τελικά δώρισε όλα τα χρήματά του στη φιλανθρωπία.

  07:53 16/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο αποτέλεσμα για τις μετοχές

  Μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρος νικητής την επομένη των εκλογών και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τις αγορές.

  17:17 15/09

  O Αρνό περνά στην επίθεση: Η Tiffany πλήρωσε 140 εκατ. δολάρια μερίσματα την ώρα που είχε ζημία

  Οργή διακατέχει την LVMH αναφορικά με τα 70 εκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο σε μερίσματα, που πλήρωσε η Tiffany στους μετόχους της, εν μέσω της πανδημίας και μάλιστα την ώρα που η εταιρεία κατέγραφε...

  08:34 15/09

  Γιατί χάλασε το deal μεταξύ LVMH και Tiffany

  Η συμφωνία της LVMH για την απόκτηση της Tiffany ήταν παραδεισένια. Η εταιρεία κοσμημάτων θα ταίριαζε τέλεια στο πολυτελές στερέωμα της LVMH και θα συνέβαλε σημαντικά στα κέρδη.

  14:50 14/09

  Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές το 2020: Ο Μέσι ηγείται, ο Εμπαπέ ανεβαίνει

  Ίσως έχει φτάσει ο καιρός οι δύο ογκόλιθοι, Μέσι και Ρονάλντο, να υποδεχθούν και έναν "τρίτο" στην παρέα τους.

  09:48 14/09

  Ποιες μετοχές των ΗΠΑ θα υπεραποδώσουν έναντι της αγοράς εάν εγκριθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Έξι μετοχές που θα μπορούσαν να σημειώσουν μεγάλα κέρδη, σύμφωνα με την Stifel.

  07:42 11/09

  Amy Novogratz: Έχτισε το μεγαλύτερο fund επενδύσεων σε ιχθυοκαλλιέργειες στον κόσμο κόντρα σε όλες τις προβλέψεις

  Το Aqua-Spark έχει προσελκύσει 148 εκατ. δολάρια από 190 επενδυτές σε 29 χώρες.

  07:46 10/09

  Γιατί η Tiffany μηνύει την Louis Vuitton

  Τι έχει αλλάξει από την εποχή της συμφωνίας εξαγοράς και τι επικαλούνται οι δύο πλευρές.

  15:00 09/09

  Forbes 400: Οι 9 πλουσιότερες γυναίκες της Αμερικής δεν είναι αυτοδημιούργητες

  Μόνον 11 από τις 56 γυναίκες στο Forbes 400 είναι αυτοδημιούργητες. Οι άλλες 45 κληρονόμησαν τον πλούτο τους από τις οικογένειές τους ή τους θανόντες συζύγους τους ή, όπως η η MacKenzie Scott, ως...

  08:20 09/09

  12 κάτω των 40 ετών: Οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι της λίστας Forbes 400 για το 2020

  Μερικοί από τους νεότερους της λίστας έχουν κληρονομήσει τον πλούτο τους ωστόσο οι περισσότεροι κέρδισαν δισεκατομμύρια ιδρύοντας μια εταιρεία τεχνολογίας ή κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

  14:54 08/09

  Ο Τζεφ Μπέζος στην κορυφή της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς

  Υποχώρησε στην κατάταξη ο Ντόναλντ Τραμπ λόγω της πανδημίας.

  07:48 08/09

  H HTC για να σωθεί επαναφέρει στη θέση της την εκατομμυριούχο πρώην CEO της

  Προσπάθησε να σώσει την επιχείρηση έχοντας απέναντί της ανταγωνιστές όπως η Samsung και η Huawei.