Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαρ-2019 13:42

  Μια διαφορετική λίστα Forbes: Οι 10 δημοσιογράφοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανά τον κόσμο

  Μια διαφορετική λίστα Forbes: Οι 10 δημοσιογράφοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανά τον κόσμο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Randall Lane

  Το Forbes είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις λίστες του, ωστόσο μία από τις σημαντικότερες τις οποίες έχει δημοσιεύσει εδώ και χρόνια είναι εκείνη που ακολουθεί. Πρόκειται για ένα θεμελιώδες ζήτημα για το να ζει κανείς ελεύθερος - το ζήτημα της αλήθειας. Η λίστα "10 Most Urgent" αφορά εκείνους τους δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες απειλές για την ακεραιότητά τους ανά τον κόσμο, είτε αυτοί βρίσκονται στη φυλακή, είτε απειλούνται, είτε έχουν χάσει τη ζωή τους χωρίς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, προκειμένου να ενημέρωσουν το κοινό για τα πραγματικά γεγονότα.

  Η "Συμμαχία του Ελεύθερου Τύπου" ξεκίνησε την πορεία της πριν από μερικές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου του Διεθνούς Συμβουλίου Μέσων Ενημέρωσης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ. Ηγετικά στελέχη ΜΜΕ από όλο τον κόσμο συζητούσαν για την σκληρή καταστολή σε αγορές ανά τον κόσμο όπου οι δημοσιογράφοι έχουν λίγα ή ελάχιστα μέσα προστασίας. Τότε έκανα μια πρόταση - τι θα γινόταν εάν όλοι οι παρόντες εκεί ενώναμε τις δυνάμεις μας για να υποστηρίξουμε όσους βρίσκονται υπό πίεση; Και πιο ειδικά, εάν στρέφαμε συλλογικά τους προβολείς μας σε εκείνους που απειλούνται εξαιτίας της προσπάθειάς τους να αποκαλύψουν την αλήθεια. Το περιοδικό TIME δέχθηκε αμέσως.

  Το ίδιο έπραξαν το Yahoo News και η HuffPost, καθώς και τα πρακτορεία  Associated Press and Reuters. Ακολούθησαν οι Financial Times, καθώς και σειρά ευρωπαϊκών μέσων. Η συμμαχία έχει ένα κοινό το οποίο ξεπερνά το 1 δισ. Ανθρώπων και τα μέλη της δεσμεύθηκαν να δημοσιεύουν τη λίστα των 10 κάθε μήνα, χωρίς εξαίρεση. Αυτό σίγουρα θα στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους καταπιεστές του Τύπου και τους τυράννους ανά τον πλανήτη - ο κόσδμος παρακολουθεί και δεν πρόκειται ούτε να τους αφήσουμε ήσυχους, ούτε να γλιτώσουν.

  Δύο πραγματικά ξεχωριστές, ανεξάρτητες οργανώσεις, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και Διεθνές Ίδρυμα Γυναικών στα ΜΜΕ (IWMF), συντάσσουν και επικαιροποιούν τη λίστα για λογαριασμό μας. Ξεκινώντας από σήμερα, η Συμμαχία του Ελεύθερου Τύπου μεγαλώνει και θα γίνεται μεγαλύτερη μήνα με τον μήνα. Μαζί, θα προστατεύουμε όσους μαραζώνουν στις φυλακές ή βρίσκονται υπό συνεχή παρενόχληση για το θάρρος τους να ρωτούν ή να επισημαίνουν την αλήθεια απέναντι σε όσους έχουν εξουσία.

  Η λίστα των 10, για τον Μάρτιο του 2019:

  1. Maria Ressa και Rappler (Φιλιππίνες)
  Σύλληψη και νομικές απειλές για το μέσο και τη διευθύντριά του. Αστυνομικοί του Εθνικού Γραφείου Ερευνών συνέλαβαν την Ressa εντός του Rappler την 1η Φεβρουαρίου λόγω καταγγελιών για "λίβελο στο Διαδίκτυο" που υπέβαλε εναντίον τους το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η γυναίκα απελευθερώθηκε την επόμενη ημέρα, ωστόσο το Rappler αντιμετωπίζει κατηγορίες και για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. H CPJ και η First Look Media συνεργάζονται για τη συγκέντρωση πόρων νομικής υποστήριξης για δημοσιογράφους, με την Ressa και το Rappler να είναι οι πρώτοι που θα κάνουν χρήση της βοήθειας.

  2. Jamal Khashoggi (Σαουδική Αραβία)
  Άρνηση απονομής δικαιοσύνης για τον δολοφονηθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφο. Σχεδόν πέντε μήνες μετά την κτηνώδη δολοφονία του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και, παρά τα ευρήματα της CIA που δείχνουν εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, δεν υπάρχει προς το παρόν ανεξάρτητη έρευνα σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. Οι εκκλήσεις προς τον Λευκό Οίκο να δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν έχουν εισακουστεί, ενώ δεν έχει τηρηθεί και η προθεσμία για απάντηση προς το Κογκρέσο για το περιεχόμενό τους, όπως προβλέπει η Global Magnitsky Act.

  3. Eman Al Nafjan (Σαουδική Αραβία)
  Μπλόγκερ που ασχολείται με δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Η Al Nafjan, ιδρύτρια του Saudiwoman's Weblog, εστάλη στη φυλακή για όσα έγραφε σχετικά με εκλογές, με τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για το ζήτημα του δικαιώματος των γυναικών στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν. Είναι μία από τους τουλάχιστον 16 Σαουδάραβες δημοσιογράφους πίσω από τα κάγκελα μιας φυλακής, σύμφωνα με τον πλέον πρόσφατο απολογισμό του CPJ για τους φυλακισμένους εκπροσώπους του Τύπου.

  4. Wa Lone and Kyaw Soe Oo (Μιανμάρ)
  Ρεπόρτερ του Reuters φυλακισμένοι για αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Μετά την έρευνά τους για τη σφαγή των μειονοτικών μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιναμάρ στη δυτική Πολιτεία Rakhine, το δίδυμο καταδικάστηκε με βάση νόμους της αποικιοκρατικής εποχής σε επτά χρόνια κάθειρξη, μολονότι αστυνομικός κατέθεσε ότι είχαν πέσει θύματα σκευωρίας. Η έφεσή τους απορρίφθηκε τον Ιανουάριο, ενώ εκκρεμεί η αίτηση αναίρεσής τους σε τρίτο βαθμό. 

  5. Claudia Duque (Κολομβία)
  Βετεράνος της ερευνητικής δημοσιογραφίας η οποία αναζητεί δικαιοσύνη για επιθέσεις και παρενόχληση. Η Duque στο παρελθόν έχει απαχθεί, έχει υποστεί παράνομη παρακολούθηση, ψυχολογικά βασανιστήρια, καθώς και επανειλημμένες εξορίες ως αποτέλεσμα της δουλειάς της. Τα κολομβιανά δικαστήρια καταδίκασαν τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας για βασανιστήρια της περιόδου 2003 - 2004 στην Claudia και την κόρη της. Έως τον Ιανουάριο του 2019, όλοι οι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι.

  6. Mohamed Cheikh Ould Mohamed (Μαυριτανία)
  Μπλόγκερ που κρατείται φυλακισμένος για προσβολή θρησκείας με σχόλιά του. Ο Mohamed Cheikh Ould Mohamed συνελήφθη το 2014 για άρθρο του με το οποίο επίκρινε το σύστημα των καστών στη Μαυριτανία και αρχικώς αντιμετώπιζε την ποινή του θανάτου. Οι κατηγορίες για "αποστασία" έχουν καταπέσει, ωστόσο παραμένει φυλακισμένος, με περιορισμένη επικοινωνία με την οικογένειά του και με τον έξω κόσμο.

  7. Anna Nimiriano (Νότιο Σουδάν)
  Διευθύντρια εφημερίδας στο Νότιο Σουδάν, που ζει σε καθεστώς μόνιμης απειλής. Ως επικεφαλής της Juba Monitor, η Nimiriano παλεύει για να κρατήσει τους συναδέλφους της εκτός φυλακής για όσα γράφουν, ενώ παλαιότερα έχει λάβει εντολές από την κυβέρνηση να κλείσει την εφημερίδα. Εκείνη την διατηρεί παρά τις απειλές για σύλληψη και τη συνεχιζόμενη λογοκρισία στην ίδια και στους δημοσιογράφους τους οποίους διοικεί.

  8. Pelin Unker (Τουρκία)
  Δημοσιογράφος καταδικασμένη σε φυλάκιση για δημοσιοποίηση στοιχείων για τα Paradise Papers. Η Pelin Unker δημοσίευσε ρεπορτάζ για την έρευνα σχετικά με στοιχεία που αποδείκνυαν διαφθορά και υπήρχαν στα Paradise Papers το 2017, αποκαλύπτοντας περιουσιακά στοιχεία μελών της οικογένειας του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι αρχές της χώρας απάντησαν με απαγγελία κατηγοριών και καταδίκη σε 13 μήνες φυλάκιση για προσβολή του προσώπου του πρωθυπουργού.

  9. Thomas Awah Junior (Καμερούν)
  Δημοσιογράφος φυλακισμένος για δημοσιοποίηση "ψευδών" και "αντικρατικών" ειδήσεων. Ο Thomas Awah Junior, ανταποκριτής του ιδιωτικού Afrik 2 Radio, καθώς και εκδότης του μηνιαίου περιοδικού Aghem Messenger, συνελήφθη ενώ έπαιρνε συνέντευξη από διαδηλωτές και εκτίει ποινή 11 ετών κάθειρξης στο Καμερούν. Η CPJ έχει απευθυνθεί με επιστολή στον πρόεδρο της χώρας, Paul Biya, ζητώντας την απελευθέρωσή του για ανθρωπιστικούς λόγους.

  10. Tran Thi Nga (Βιετνάμ)
  Δημοσιογράφος η οποία κατηγορείται για "διασπορά προπαγάνδας". Μετά από δίκη η οποία διήρκεσε μόλις μία ημέρα, η Tran Thi Nga καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια κάθειρξης για "προπαγάνδα κατά του κράτους". Η ίδια είχε δημιουργήσει σειρά βίντεο στα οποία ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την διαφθορά αξιωματούχων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:36 09/06

  Η εκτίναξη των Aramco και ExxonMobil: Κέρδη-ρεκόρ και τα επόμενα projects

  Το ράλι του μαύρου χρυσού μετά τη ρωσική εισβολή κατέστησε την Aramco την πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο.

  00:05 08/06

  Η Ιαπωνία (ξανα)γίνεται hotspot επενδυτών μετά από τρεις δεκατίες

  Μετά από τρεις δεκαετίες που οι διεθνείς επενδυτές την απέφευγαν, φέτος η χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας προσελκύει ξανά το ενδιαφέρον. Είναι από τις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο,...

  00:05 07/06

  Το "μεγάλο κυνήγι" των αποδόσεων: Γιατί έφυγε $1 τρισ. από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ σε 13 μήνες

  Παρά τη χρεοκοπία της SVB, οι καταθέτες δεν πανικοβλήθηκαν μαζικά. Δεν απέσυραν χρήματα από τις τράπεζες για να τα κρύψουν στο στρώματα - οι εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν 17,15 τρισ. δολάρια σε...

  16:54 06/06

  Οι Fintech 50 του 2023: Το μέλλον της Wall Street

  Με τις αγορές να ανακάμπτουν σταδιακά από το ισχυρό πλήγμα του 2022, οι κορυφαίες fintech κατάφεραν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

  08:52 06/06

  Θα είναι ένα ήρεμο καλοκαίρι για τις αγορές;

  Οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία παραμένουν θετικές - όμως παραμένουν και οι κίνδυνοι.

  08:40 04/06

  Μετά την απώλεια περισσότερων από 2.000 αρμάτων η Ρωσία αναπτύσει "μουσειακά" T-72 από το 1974

  Οι Ρώσοι χάνουν 5 άρματα μάχης κάθε μέρα κατά μέσο όρο.

  07:43 02/06

  Oι πλουσιότερες γυναίκες celebrities στις ΗΠΑ - Η εκτίναξη της Taylor Swift και τα "σκήπτρα" της Oprah

  Γράφουν ιστορία με τη συνολική τους περιουσία να ανέρχεται στα 10,8 δισ. δολάρια το 2023.

  17:29 01/06

  Οι πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες των ΗΠΑ - Στην κορυφή με περιουσία-ρεκόρ $15 δισ. η Diane Hendricks

  Για 6η σερί χρονιά κρατά τα σκήπτρα η πρόεδρος της ABC Supply. Στα 124 δισ. δολάρια (νέο ρεκόρ) η αξία του top-100.

  07:40 01/06

  Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ανατομία ενός οικοσυστήματος $7 τρισ. - Τι τρέχει με τις Nvidia, Microsoft και Adobe

  Επενδυτές και αναλυτές βλέπουν τεράστιο πλούτο στον κλάδο, που αποτελείται από επτά συνδετικούς κρίκους.

  15:21 31/05

  Οι πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο - Δύο club ξεπέρασαν τα $6 δισ.

  Η αξία του top-30 κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα $2,17 δισ. ανά ομάδα.

  07:35 31/05

  Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι χειροκροτούν τον θριαμβευτή Ερντογάν – ποιος κάνει λάθος;

  Τα συγχαρητήρια μηνύματα για τη νίκη του Ερντογάν σηματοδοτούν την αναπροσαρμογή των γεωπολιτικών συμμαχιών.

  07:40 30/05

  Ουκρανία: Νέα μοίρα κρούσης από αναγνωριστικά Sukhoi με βρετανικούς πυραύλους κρουζ

  Οι πρόσφατες εκρήξεις σε ρωσικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού πιθανόν οφείλονται στους Storm Shadow.

  07:38 29/05

  Γιατί η Nvidia μπορεί να γίνει η έκτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση $1 τρισ.

  Η εκτίναξη της εταιρείας και η σχέση τεχνητής νοημοσύνης με κάρτες γραφικών.