Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαρ-2019 15:41

  H Airbnb βάζει στο στόχαστρο την HotelTonight καθώς βουτά πιο βαθιά στον κλάδο των ξενοδοχείων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  H Airbnb βάζει στο στόχαστρο την HotelTonight καθώς βουτά πιο βαθιά στον κλάδο των ξενοδοχείων

  Της Biz Carson

  Η Airbnb θέλει να γίνει το "δεξί χέρι" οποιουδήποτε θέλει να κλείσει ένα ταξίδι -ακόμη κι αν επιθυμεί να μείνει σε ξενοδοχείο. Η εταιρεία, που έχει χτίσει μια επιχείρηση αξίας 31 δισ. δολαρίων φέρνοντας σε επαφή τους ταξιδιώτες με τους ιδιοκτήτες που έχουν ελεύθερο δωμάτιο να νοικιάσουν, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εξαγοράσει την πλατφόρμα κρατήσεων τελευταίας στιγμής, HotelTonight.

  Η Airbnb θα διατηρήσει την επωνυμία HotelTonight, συμπεριλαμβανομένων της ιστοσελίδας και της εφαρμογής κρατήσεων. Ο CEO της HotelTonight, Sam Shank θα "τρέχει" την μονάδα πολυτελών ξενοδοχείων της Airbnb, ενώ οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους της εταιρείας θα ενσωματωθούν στην Airbnb, η οποία δεν αποκάλυψε το τίμημα της συμφωνίας.

  Είναι μια συμβολική εξαγορά για μια peer to peer ταξιδιωτική εταιρεία που διατηρεί μακροχρόνια σχέση μίσους και πάθους με τον ξενοδοχειακό κλάδο. Παρότι η Airbnb και τα ξενοδοχεία έχουν δώσει ομηρικές μάχες σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη τα τελευταία δέκα χρόνια, η Airbnb άρχισε να αισθάνεται πιο οικεία ξεκινώντας με τη βιομηχανία των ξενοδοχείων πολυτελείας και των μπουτίκ ξενοδοχείων. Τον Φεβρουάριο του 2018, η Airbnb ανακοίνωσε ότι τα ξενοδοχεία θα είναι ξεχωριστή κατηγορία στην ιστοσελίδα της. Εκείνη τη στιγμή, φιλοξενούσε ήδη 24.000 δωμάτια μπουτίκ ξενοδοχείων και περισσότερα από 180,000 B&Bs. Τα νούμερα αυτά έχουν υπερδιπλασιαστεί το περασμένο έτος, σύμφωνα με την Airbnb.

  Η προσθήκη της HotelTonight θα εμπλουτίσει την εικόνα της Airbnb ως μιας πηγής περισσότερων λύσεων από μια απλή πλατφόρμα για εξοχικές κατοικίες ή κοινόχρηστων διαμερισμάτων.  Ιδρυθείσα το 2010 από τον Shank, επιχειρηματία του χώρου των ταξιδιών, η HotelTonight έγινε γνωστή για τις σπουδαίες προσφορές που εξασφάλιζε σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μέσω της ιστοσελίδας και της εφαρμογής της. Η startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο είχε προηγουμένως συγκεντρώσει 117 εκατ. δολάρια σε κεφάλαια από επενδυτές, μεταξύ των οποίων η Accel, η Coatue Management και η Battery Ventures. Το 2016, η HotelTonight μπήκε στη λίστα του Forbes με τις επόμενες startups του 1 δισ. δολαρίων έχοντας συγκεντρώσει εκτιμώμενα έσοδα 60 εκατ. δολαρίων εκείνο το έτος.

  Οι συμφωνίες της τελευταίας στιγμής της HotelTonight έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ όσων ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, ένα τμήμα της αγοράς που η Airbnb προσπαθούσε επί χρόνια να προσεγγίσει. Στο Σαν Φρανσίσκο, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να κλείσει μέσω της HotelTonight δωμάτιο στο Hotel Kabuki για σήμερα το βράδυ με έκπτωση στα 162 δολάρια, από 769 δολάρια. Ένα δωμάτιο στο Hampton Inn του Σαν Φρανσίσκο δίνεται έναντι 129 δολαρίων από 287 δολάρια το βράδυ.

  Υπάρχει ήδη μια αλληλεπικάλυψη σε μερικά μπουτίκ ξενοδοχεία που εμφανίζονται και στο Airbnb και στο HotelTonight, αλλά δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια να προστεθεί o κατάλογος της HotelTonight στην ιστοσελίδα της Airbnb. Η εταιρεία λέει ότι τα ξενοδοχεία πρέπει να πληρούν τα κριτήρια φιλοξενίας της, συνεπώς μια αλυσίδα όπως το Hampton Inn δύσκολα θα γίνει δεκτή. 

  Ακόμη κι έτσι, η δυνατότητα να κλείσει κανείς δωμάτιο σε αλυσίδα ξενοδοχείων από ένα brand που ανήκει στην Aibnb θα συνιστά σημαντική απόκλιση από τις ρίζες της Airbnb στην οικονομία του διαμοιρασμού. Ο Chesky έχει πει στο παρελθόν ότι θέλει να διαλύσει την εικόνα της Airbnb ως εναλλακτικής ταξιδιωτικής ιστοσελίδας.

  "Μου αρέσει να λέω για πλάκα ότι είμαστε μια από τις μεγαλύτερες εναλλακτικές στον κόσμο", είχε δηλώσει ο Chesky στο Forbes τον Φεβρουάριο του 2018. "Πολύ σπάνια συμβαίνει 300 εκατομμύρια άνθρωποι να χρησιμοποιούν κάτι που θεωρείται εναλλακτική. Αλλά είναι επίσης πολύ σπάνιο για τους 300 εκατομμύρια ανθρώπους να το χρησιμοποιούν και να υπάρχει πολύς κόσμος που να λέει ότι δεν είναι για μένα ή ότι είναι μια εναλλακτική".

  Η μεγαλύτερη έφοδος της εταιρείας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία έρχεται σε μια περίοδο που ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο. Ο Chesky έχει υποσχεθεί στο παρελθόν ότι η εταιρεία του θα είναι έτοιμη για IPO έως την 1η Ιουλίου και έχει μια τεράστια αποτίμηση να αξιοποιήσει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  146,1 δισ. $

  +747,9 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,4 δισ. $

  +127,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  84,8 δισ. $

  +1.106,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  -502,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  66,2 δισ. $

  -729,8 εκ. $