Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαρ-2019 11:08

  Η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά ή τουλάχιστον έτσι λένε

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά ή τουλάχιστον έτσι λένε

  Της Ellen R. Wald

  Tα σχέδια για την αρχική δημόσια προσφορά της Aramco άλλαξαν και καθυστέρησαν τόσες φορές από τότε που ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ το ανέφερε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2016 με αποτέλεσμα πολλοί να αμφισβητήσουν αν ποτέ αυτή θα πραγματοποιηθεί. 

  Τώρα για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιμένει ότι τα σχέδια για τη αρχική δημόσια προσφορά υπάρχουν ακόμα. Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φάλιχ μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης επέμεινε ότι η δημόσια προσφορά θα γίνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο πρίγκιπας είχε προτείνει αποτίμηση δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων διπλασιάζοντας έτσι την αξία της περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο. 

  Εκτός από τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο Αλ Φάλιχ είναι σε καλύτερη θέση να γνωρίζει το μέλλον της εταιρείας καθώς είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος της. Τώρα εκτός από υπουργός πετρελαίου και μέλος άλλων διαφόρων κυβερνητικών επιτροπών, είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Αυτός είναι ο άνθρωπος που επιμένει πως η μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στον κόσμο θα γίνει παρά το γεγονός πως υπάρχουν πολύ που το αμφισβητούν. 

  Να γιατί παρά τις καθυστερήσεις η αρχική δημόσια προσφορά της Aramco ενδέχεται ακόμα να συμβεί: 

  1.    Η πρώτη αναφορά στην αρχική δημόσια προσφορά έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης του βασιλιά Σαλμάν σε δυτικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα στο "The Economist”. Η δημόσια εγγραφή ήταν βασικό μέρος της οικονομικής διαφοροποίησης και των μεταρρυθμίσεων του πρίγκιπα. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας ήταν ενθουσιασμένο με την ιδέα της αρχικής δημόσιας προσφοράς αν και κάποιοι φοβόντουσαν ότι αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στο να χαθεί ο έλεγχος του μεγαλύτερου φυσικού πόρου της χώρας. Υπήρξε επίσης η προσδοκία πως οι Σαουδάραβες ιδιώτες θα μπορούσαν να αγοράσουν μετοχές. Μια ακύρωση αυτών των σχεδίων επίσης θα επιβεβαίωνε τις αμφιβολίες.  Από την άλλη πλευρά, εάν η Aramco διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να πετύχει κάτι κοντά στα δυο τρισεκατομμύρια δολάρια τότε θα ήταν καλύτερο από πολιτικής άποψης να αφήσουν στην άκρη την αρχική δημόσια προσφορά παρά να φέρνουν σε δύσκολη θέση τον πρίγκιπα. 

  2.    Η Σαουδική Αραβία και ο πρίγκιπας θέλουν να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο ταμείο κρατικών επενδύσεων στον κόσμο. Ωστόσο, το ταμείο της Σαουδικής Αραβίας που ονομάζεται Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο (PIF) αποτιμάται σε λιγότερο από $500 δισ.. Είναι απίθανο η Σαουδική Αραβία να μπορέσει να ενισχύσει αυτό το ταμείο από τα κρατικά ταμεία στο εγγύς μέλλον γιατί η χώρα δεν έχει πλεόνασμα. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί γρήγορα ο στόχος του πρίγκιπα των δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή και περισσότερο, είναι να βάλει την Aramco υπό τη κυριότητα του ταμείου και να επιτύχει υψηλή αποτίμηση μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς. Η Aramco πάντοτε ευημερούσε λειτουργώντας ανεξάρτητα ωστόσο σε μια απόλυτη μοναρχία αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. 

  3. Ένας λόγος για τον οποίο τα στελέχη της Aramco μπορεί να αλλάξουν την γνώμη τους σχετικά με την αρχική δημόσια προσφορά είναι το γεγονός πως αυτή θα τους δεσμεύσει καθώς θα υπάρχει πλέον μια σύνδεση μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης. Τα στελέχη της Aramco ήταν πάντοτε ανεξάρτητα αλλά η σημερινή πολιτική και βασιλική ηγεσία φαίνεται πιο αφοσιωμένη από τους προκατόχους της ως προς την οικονομική πορεία της χώρας. Μετά την αρχική δημόσια προσφορά, οι επενδυτές και οι ξένες ρυθμιστικές αρχές θα επιμείνουν στις επίσημες νομικές διαδικασίες και στη γραφειοκρατία. Μια δημόσια εγγραφή θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί ηγέτες δεν θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στη θέση του ιδιοκτήτη χωρίς να περάσουν από τις επίσημες διαδικασίες των μετόχων και των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Τελικά, μια δημόσια εγγραφή Aramco σε τουλάχιστον ένα ξένο χρηματιστήριο θα μπορούσε να είναι ένας συμβιβασμός που θα διασφάλιζε την ορθή σχέση μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας.  

  Η Σαουδική ηγεσία ιστορικά καταφέρνει και κρατάει τα σχέδιά της μακριά από τη δημοσιότητα. Αυτό αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας της βασιλικής οικογένειας να μη δημοσιοποιεί τις οικογενειακές, επιχειρηματικές υποθέσεις. Έχοντας αυτό ως δεδομένο είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν η αρχική προσφορά της Aramco θα συμβεί ή δεν θα συμβεί σε δύο χρόνια, πέντε χρόνια ή ποτέ. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι που η Σαουδική Αραβία και η Amarco την επιδιώκουν. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  146,1 δισ. $

  +747,9 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,4 δισ. $

  +127,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  84,8 δισ. $

  +1.106,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  -502,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  66,2 δισ. $

  -729,8 εκ. $