Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Φεβ-2019 15:51

  Τα νέα εργαλεία μιας startup μπορούν να ωθήσουν θεσμικούς επενδυτές στην αγορά κρυπτονομισμάτων

  Τα νέα εργαλεία μιας startup μπορούν να ωθήσουν θεσμικούς επενδυτές στην αγορά κρυπτονομισμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jeff Kauflin

  H πρόσφατη ιστορία των κρυπτονομισμάτων έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ανώριμης αγοράς. Μέτριοι επιχειρηματίες έκαναν μικρές περιουσίες μέσω αρχικών δημόσιων προσφορών κρυπτονομισμάτων (ICOs). Μια εκπληκτική ανοδική αγορά έκανε κάθε επενδυτή να φαίνεται έξυπνος. Και οι μεσάζοντες έβαζαν τους επενδυτές να πληρώσουν προμήθεια 10% και πάνω για τα κρυπτονομίσματα, μόνο για να έχουν πρόσβαση στην αγορά. Τώρα που οι τιμές έχουν καταρρεύσει και η αστάθεια έχει υποχωρήσει, όσοι κάνουν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα ενδιαφέρονται περισσότερο για παράγοντες που είναι σημαντικοί στις ώριμες αγορές, όπως η επίτευξη της χαμηλότερης δυνατής τιμής για μια συναλλαγή. Και ορισμένες επιχειρήσεις startup ξεκινούν να καλύπτουν αυτήν την ανάγκη, οικοδομώντας εργαλεία που μοιάζουν περισσότερο με την παραδοσιακή χρηματοοικονομική τεχνολογία και διευκολύνοντας την είσοδο μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών.
   
  Η Tagomi, μια startup με προσωπικό 17 ατόμων και έδρα το Τζέρσεϊ Σίτι, έχει φτιάξει μια πλατφόρμα συναλλαγών για θεσμικούς επενδυτές που θέλουν να κάνουν μεγάλες συναλλαγές, που κυμαίνονται από εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως δεκάδες εκατομμύρια. Οι τρεις ιδρυτές της έχουν εμπειρία σε venture capital και κρυπτονομίσματα. Ο Greg Tusar, 49 χρονών ήταν επικεφαλής ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Goldman Sachs έως το 2013. Η Jennifer Campbell, 25 ετών, είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ που έχει δουλέψει στο Union Square Ventures. Και ο πρόεδρός της Marc Bhargava, 33 ετών, έχει δουλέψει, μεταξύ άλλων, ως σύμβουλος. Η Tagomi άντλησε 16 εκατομμύρια πέρυσι και λανσάρισε το προϊόν της τον Δεκέμβριο. 

  Για τους θεσμικούς επενδυτές ένα από τα προβλήματα με τα κρυπτονομίσματα είναι ότι το μέγεθος της αγοράς είναι ακόμη μικρό, δυσχεραίνοντας τις μεγάλες συναλλαγές. Ο πρόσφατος ημερήσιος όγκος συναλλαγών ήταν 19 δισ. δολ., σύμφωνα με το CoinMarketCap, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα αυτά είναι υπερβολικά διογκωμένα. Ο ημερήσιος όγκος των συναλλαγών μόνο του Nasdaq είναι πάνω από 100 δισ. δολ.

  Αυτό που κάνει τα πρόβληματα ακόμα πιο σοβαρά είναι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι εύκολα προσβάσιμα σε ένα μέρος -βρίσκονται σε εκατοντάδες ανταλλακτήρια. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν από το ένα ανταλλακτήριο στο άλλο, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να δυσκολεύονται να βρουν την καλύτερη δυνατή τιμή για ένα κρυπτονόμισμα.  

  Το εργαλείο της Tagomi "ψαρεύει" σε περίπου σε 10 ανταλλακτήρια, κάνοντας τα κρυπτονομίσματα να είναι προσβάσιμα σε ένα σημείο. Αν ένας πελάτης θέλει να αγοράσει 1 εκατ. δολ. σε bitcoin, η Tagomi μπορεί να σπάσει την εντολή έως και σε χιλιάδες μικρότερα κομμάτια και να τα στείλει σε διαφορετικά σημεία διαπραγμάτευσης. Οι αλγόριθμοί της ψάχνουν στα ανταλλακτήρια για τις χαμηλότερες τιμές και τη μεγαλύτερη προσφορά bitcoin και είναι προγραμματισμένοι να κατευθύνουν την εντολή στοχεύοντας στη χαμηλότερη τιμή. Η Tagomi βγάζει χρήματα από τις προμήθειες -χρεώνει τους πελάτες της από 0,10% έως 0,25% για κάθε συναλλαγή.

  Ο Tusar λέει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι η Tagomi διαθέτει το σωστό ποσό μετρητών και κρυπτονομισμάτων στα σωστά σημεία, τη σωστή στιγμή. "Το τρέχον μοντέλο συναλλαγών απαιτεί την προχρηματοδότηση της συναλλαγής" εξηγεί. "Όταν θέλεις να αγοράσεις 1 εκατ. δολ. σε bitcoin, πρέπει να έχουμε σκεφτεί πού είναι πιθανό να θέλεις να κάνεις αυτήν την αγορά". 

  Έτσι, η Tagomi έχει μετρητά που περιμένουν σε μεγάλα ανταλλακτήρια, όπως τα Coinbase Pro, Gemini, Kraken και Bitstamp. 

  Πρόσφατα έχουν γίνει διαθέσιμα και άλλα εργαλεία που μπορούν να προσεκλύσουν θεσμικούς επενδυτές. Η Omniex ξεκίνησε πέρυσι να συνδέεται με πολλαπλά ανταλλακτήρια και γραφεία OTC -υπηρεσίες που συνδέουν μεγάλους αγοραστές με μεγάλους πωλητές με στόχο την παροχή καλύτερη ρευστότητας και τιμολόγησης. Όμως, οι πελάτες της πρέπει να έχουν τους δικούς τους ξεχωριστούς λογαριασμούς στα σημεία διαπραγμάτευσης και το λογισμικό της Omniex απλώς δρομολογεί τις εντολές. Η Lumina φτιάχνει λογισμικό που βοηθά τους μεγάλους επενδυτές να αναλύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να κάνουν υπολογισμούς που αφορούν τη φορολογία, ενώ σχεδιάζει να ξεκινήσει τη λειτουργία μια πλατφόρμας συναλλαγών για θεσμικούς επενδυτές τους επόμενους μήνες. 

  Τα spreads "βυθίζονται"

  Στην αγορά των κρυπτονομισμάτων τα spread των συναλλαγών -δηλαδή η διαφορά μεταξύ του ποσού που ένας αγοραστής θέλει να δώσει και αυτού που ένας πωλητής θέλει να χρεώσει- ιστορικά έχουν υπάρξει μεγάλα. Το 2014, αν κάποιος ήθελε 1 εκατ. δολ. για το bitcoin, το γραφείο συναλλαγών Genesis θα τον χρέωνε 1% για τη συναλλαγή, σύμφωνα με τον CEO Michael Moro. Πέρυσι χρέωνε 0,5% και σήμερα χρεώνει 0,25% έως 0,30%, λέει ο Moro. Έτσι, τα spreads έχουν υποχωρήσει κατά 50% μέσα σε έναν χρόνο. Και για κρυπτονομίσματα με λιγότερη ρευστότητα, οι μεσάζοντας μπορούν να χρεώνουν 10% ή περισσότερο. Η Campbell της Tagomi επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ανοδικής αγοράς του 2017 αν ήθελες να κάνεις μια συναλλαγή bitcoin ύψους 20 εκατ. δολ., έπρεπε να πληρώσεις προμήθειας 10%.

  Η μείωση των spreads μοιάζει με αυτό που συνέβη στις παραδοσιακές αγορές από το 2002 έως το 2006, λέει ο Tusar, λόγω της εμφάνισης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της μετάβασης στις δεκαδικές συναλλαγές, οπότε τα spreads μειώθηκαν στο μισό.

  "Έχουμε δει μέχρι στιγμής μόνο το πρώτο μισό της ιστορίας" λέει η Campbell, αναφερόμενης στην πτωτική αγορά των κρυπτονομισμάτων και στην έναρξη της πτώσης των spreads. Πιστεύει ότι η πτώση θα γίνει βαθύτερη τους επόμενους λίγους μήνες καθώς οι trader θα αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία και θα χρησιμοποιούν πιο αναπτυγμένες τεχνολογίες. 

  Η Tagomi είναι μέρος μιας μεγαλύτερης τάσης ωρίμασης της αγοράς, λέει ο Steve McKeon, καθηγήτης οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. "Βλέπουμε ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα κρυπτονομίσματα, ο χώρος γίνεται πιο επαγγελματικός".

  Ο CEO της Genesis Michael Moro πιστεύει ότι οι θεσμικοί επενδυτές θα μείνουν στο περιθώριο μέχρι να δουν μια "σημαντική ανάκαμψη στην τιμή του bitcoin". Όμως η ζήτηση δεν μειώνεται, με ένα ταμείο συνταξιοδότησης αστυνομικών αν είναι στους πιο πρόσφατους επενδυτές. Σύμφωνα με τον Tusar, οι σημερινοί όγκοι συναλλαγών δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που βλέπουν οι ίδιοι από πλευράς ενδιαφέροντος θεσμικών επενδυτών. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,8 δισ. $

  -1.575,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  -179,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  98,2 δισ. $

  +703,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -339,7 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,5 δισ. $

  -76,3 εκ. $