Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Φεβ-2019 14:32

  Μπορεί το Facebook να εντοπίζει τους δημοσιογράφους και πολιτικούς που θεωρεί απειλή;

  Μπορεί το Facebook να εντοπίζει τους δημοσιογράφους και πολιτικούς που θεωρεί απειλή;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Kalev Leetaru

  Χθες, το CNBC δημοσίευσε ότι το Facebook χρησιμοποιεί την πλατφόρμα και την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για να εντοπίζει την τοποθεσία των χρηστών του που θεωρεί ότι είναι "απειλές" για την εταιρεία.

  Αξιοποιώντας το γεγονός ότι πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν λογαριασμούς στο Facebook, αλλά και το ότι η εταιρεία μπορεί να εντοπίζει την τοποθεσία τους και τη θέση τους σε πραγματικό χρόνο μέσω των διευθύνσεων IP και της εφαρμογής smartphone, το Facebook χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να παρακολουθεί χρήστες που πιστεύει ότι αποτελούν απειλή για την εταιρεία, δημιουργώντας ειδοποιήσεις γεωγραφικού προσδιορισμού (geofencing) όταν πλησιάζουν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

  Αυτή η -άγνωστη μέχρι πρότινος- πρακτική εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους το Facebook μπορεί να "επαναπροσδιορίσει" τις πιο προσωπικές πληροφορίες των χρηστών του για δικούς του επιχειρηματικούς σκοπούς. Θέτει όμως και ένα ακόμη πιο σοβαρό το ερώτημα για το εάν το Facebook μπορεί να χρησιμοποιήσει μια παρόμοια τακτική για να εντοπίσει την πραγματική θέση των δημοσιογράφων, των διπλωματών και των πολιτικών σε όλο τον κόσμο που μπορεί να θεωρεί ότι είναι "απειλές" για τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εταιρείας.

  Όπως πολλές μεγάλες διεθνούς βεληνεκούς εταιρείες, το Facebook διατηρεί καταλόγους ατόμων που απαγορεύονται να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του. Οι περισσότερες εταιρείες, ωστόσο, περιορίζονται στην αντιστοίχιση αυτών των καταλόγων με τις αιτήσεις επισκεπτών, θέτοντας το προσωπικό ασφαλείας τους σε επιφυλακή για άτομα υψηλού κινδύνου.

  Σύμφωνα με το CNBC, το Facebook, από την άλλη πλευρά, έχει αξιοποιήσει τη θέση του ως παγκόσμια βάση δεδομένων επιτήρησης και πληροφοριών για να επαναπροσδιορίσει τη δική του πλατφόρμα για την παρακολούθηση των "προβληματικών" χρηστών σε πραγματικό χρόνο. Δεδομένου του πόσοι χρήστες εγκαθιστούν την εφαρμογή για κινητά του Facebook στα smartphones τους, το Facebook μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δική του εφαρμογή για να παρακολουθεί κρυφά τους χρήστες καθώς περνούν τη ζωή τους. Χωρίς καμία προειδοποίηση ή ειδοποίηση προς τον χρήστη, το Facebook μπορεί απλά γυρνώντας έναν διακόπτη να δει πού βρίσκεται ο χρήστης σε έναν χάρτη και ακόμη να δημιουργήσει ένα geofence γύρω από τις εγκαταστάσεις του για να μάθει πότε το συγκεκριμένο άτομο πλησιάζει. 

  Θεωρητικά, η λειτουργία εντοπισμού θέσης του Facebook υπάρχει για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις και τους υπαλλήλους της από φυσικές απειλές. Ερωτηθείσα, η εταιρεία δήλωσε ότι πραγματοποιεί εντοπισμό θέσης όταν πιστεύει ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος κίνδυνος σωματικής βίας εναντίον ενός από τους υπαλλήλους της.

  Ωστόσο, η εταιρεία απέφυγε να διευκρινίσει ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται εντοπισμός θέσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορεί να παρακολουθεί τους χρήστες και για άλλους λόγους.

  Αναφορικά με τη δεοντολογία της χρήσης δεδομένων τοποθεσίας χρηστών, η εταιρεία σημείωσε ότι οι χρήστες συμφωνούν και επιτρέπουν στην εταιρεία να κάνει ό,τι επιθυμεί με τις πληροφορίες θέσης σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με την πολιτική δεδομένων: "Δεδομένα από τις ρυθμίσεις συσκευών: Οι πληροφορίες που μας επιτρέπετε να δεχόμαστε κάθε φορά που ενεργοποιείτε συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως η πρόσβαση στην τοποθεσία σας στο GPS, στην κάμερα ή στις φωτογραφίες σας".

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δήλωση, την οποία επικαλέστηκε το Facebook για την υπεράσπιση του προγράμματος εντοπισμού θέσης, του επιτρέπει επίσης να έχει πρόσβαση στην κάμερα του χρήστη και στις φωτογραφίες που είναι αποθηκευμένες στο τηλέφωνό του. Μια τέτοια δυνατότητα πρόσβασης θυμίζει τις τρομακτικές παρεμβάσεις της NSA, όπως κατεγράφησαν από τον Edward Snowden.

  Το γεγονός ότι το Facebook ανέφερε μια τόσο ευρεία σειρά περιστάσεων όταν ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους μπορεί να εκτελέσει εντοπισμό θέσης ενός χρήστη, υποδηλώνει ότι η εταιρεία μπορεί να μην περιορίζει πάντα τη συγκεκριμένη λειτουργία μόνο σε περιπτώσεις απειλών σωματικής βλάβης.

  Συγκεκριμένα, αυτές οι προϋποθέσεις μπορούν να επιτρέψουν στο Facebook να ανιχνεύσει τη γεωγραφική θέση κάποιου πολιτικού που έχει υποστηρίξει μια αυστηρότερη νομοθεσία για την εταιρεία, ή κάποιον δημοσιογράφο ο οποίος δημοσίως έχει ασκήσει κριτική στο κοινωνικό δίκτυο.

  Για παράδειγμα, η εταιρεία μπορεί να καταγράφει τους δημοσιογράφους που έχουν επαφές με στελέχη ή εργαζόμενους της εταιρείας για την έρευνά τους, και να τους εντοπίζει κάθε φορά που πλησιάζουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Επίσης, μπορεί να παρακολουθεί μέσω του γεωγραφικού εντοπισμού τους πολιτικούς που συμμετέχουν στις νομοθετικές διαδικασίες που αφορούν το Facebook, για να  βλέπει με ποιους συναντώνται από την εταιρεία.

  Όταν ένας εκπρόσωπος της εταιρείας ρωτήθηκε εάν το Facebook έχει παρακολουθήσει/εντοπίσει κάποιον δημοσιογράφο, εκείνος απάντησε ότι η πολιτική δεδομένων είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά πρόληψη κατά απειλών σωματικής βίας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Facebook δεν απάντησε ξεκάθαρα εάν η εταιρεία έχει παρακολουθήσει κάποιον "ύποπτο" δημοσιογράφο.

  Για μια εταιρεία η οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τις αμφιλεγόμενες πρακτικές της, η άρνηση του Facebook να δηλώσει ότι δεν έχει εντοπίσει τους δημοσιογράφους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για λόγους εκτός φυσικών απειλών είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη έκπληξη, και υποδηλώνει ότι ίσως να υπάρχουν πολύ περισσότερα που δεν γνωρίζουμε σχετικά με τη συμπεριφορά του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

  Η παγκόσμια εμβέλεια του Facebook σημαίνει ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο μπορούν στην πραγματικότητα να αναθέτουν σε εταιρείες την παγκόσμια επιτήρηση, χρησιμοποιώντας δικαστικές εντολές για να εντοπίζουν οποιονδήποτε άνθρωπο. Κάποιος που διαφωνεί με μια αυταρχική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να ξεφύγει από την επιτήρηση, καθώς η κυβέρνησή του μπορεί να στραφεί στο Facebook όχι μόνο για να τους εντοπίσει σε όλο τον κόσμο, αλλά και να παρατηρεί με ποιους συναντιέται.

  Για ακόμη μία φορά, αν και το Facebook μας ζητά να το εμπιστευτούμε, εμείς ως χρήστες δεν έχουμε καμία εξουσία ή έλεγχο στις υπηρεσίες που μας παρέχει.

  Όλα αυτά, λοιπόν, δείχνουν πως το Facebook όχι μόνο καταγράφει κρυφά τις θέσεις των χρηστών που θεωρεί "απειλές", αλλά και αρνείται να διευκρινίσει πως δεν έχει έχει χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα για να παρακολουθεί δημοσιογράφους και πολιτικούς που απειλούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

  Εν κατακλείδι, ενώ καταδικάζουμε τα απολυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο για κρυφή επιτήρηση και εντοπισμό των αντιφρονούντων σε πραγματικό χρόνο, καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι το Facebook μπορεί να είναι ο χειρότερος δράστης όλων αυτών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:38 29/05

  Γιατί η Nvidia μπορεί να γίνει η έκτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση $1 τρισ.

  Η εκτίναξη της εταιρείας και η σχέση τεχνητής νοημοσύνης με κάρτες γραφικών.

  00:05 29/05

  Μ. Μπόζογλου (ILT Logistics): Κυρίαρχες αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα η τεχνολογία και η ταχύτητα

  Στις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται μεταξύ άλλων η Μαρία Μπόζογλου, CEO της ILT Logistics. Παράλληλα, αποκαλύπτει και τα δυο...

  08:45 28/05

  "Χολιγουντιανά" drones στην επιχείρηση καταστροφής των ρωσικών τανκς

  Ουκρανία και Ρωσία εξοπλίζονται με FPV drones. Τα drones-καμικάζι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά έχουν γίνει χαρακτηριστικό του πολέμου στην Ουκρανία.

  15:11 26/05

  Η Credit Suisse καλείται να πληρώσει 926 εκατ. δολάρια στον πλουσιότερο άνθρωπο της Γεωργίας

  Νέα καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση του Γεωργιανού δισεκατομμυριούχου, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.

  07:35 26/05

  "Ντεμπούτο" σε εμπόλεμη ζώνη για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

  Παραβιάστηκαν iPhone αξιωματούχων στην Αρμενία εν μέσω της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν.

  07:33 25/05

  Διχάζει τους αναλυτές ο S&P 500: "Ταύρος" η BofA, κατρακύλα 17% "βλέπει" η JPMorgan

  Η BofA αναθεωρεί ανοδικά στο 8% την εκτίμησή της για το 2023. Οι συγκρατημένες "φωνές".

  15:09 24/05

  Το Netflix ξεκίνησε την κατάργηση της κοινής χρήσης κωδικών στις ΗΠΑ

  Μια κίνηση που είχε αρχίσει από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία - Στόχος τα επιπλέον έσοδα.

  07:38 24/05

  Marshfield: Το τολμηρό fund που πρωταγωνιστεί "κόντρα στο ρεύμα"

  Σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,7 δισ. δολαρίων. Ποια η στρατηγική επενδύσεων.

  00:31 23/05

  Η εποχή της Α.I. ξεκινάει

  Την ώρα που ο κόσµος παραµιλά για τις εκπληκτικές ικανότητες του ChatGPT, αναπτύσσεται ήδη η νέα γενιά επιχειρηµατικών εργαλείων.

  08:05 22/05

  Αποκαλύφθηκε ο προμηθευτής malware των πιο επικίνδυνων Ρώσων κυβερνο-εγκληματιών

  Η ζωή του μοιάζει με ενός influencer, αν και στον cyber-υπόκοσμο ο "Τζακ" είναι γνωστός για το λογισμικό "Golden Chickens".

  00:05 22/05

  Ντ. Οικονομοπούλου (Marsh): Oι έξι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία

  Τις έξι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς αναλύει μεταξύ άλλων η Ντορίνα Οικονομοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Marsh.

  07:34 19/05

  Nammos: Από την ψαροταβέρνα στις… σαμπάνιες και τους αστρονομικούς τζίρους εκατομμυρίων

  Η ίδρυση, η διαδρομή και οι επιδόσεις του διάσημου beach bar της Μυκόνου.

  17:19 18/05

  Μια Ελληνίδα στη λίστα Forbes 30 Under 30 Asia 2023

  Πρόκειται για την Αγγελίνα Τερλάκη, συνιδρύτρια της startup Red Dot Analytics, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Η Red Dot Analytics έχει συγκεντρώσει $1 εκατ. σε αρχική χρηματοδότηση.