Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Φεβ-2019 10:13

  Πόσο πετρέλαιο έχει στην πραγματικότητα η Σαουδική Αραβία

  Πόσο πετρέλαιο έχει στην πραγματικότητα η Σαουδική Αραβία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Robert Rapier

  H Βενεζουέλα διαθέτει επισήμως τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο με 303 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων. Όμως, μεγάλο μέρος αυτού του πετρελαίου είναι εξαιρετικά βαρύ αργό πετρέλαιο και η παραγωγή του μπορεί να μην είναι συμφέρουσα στις τρέχουσες τιμές. Έτσι, ένα μέρος των βαρελιών της Βενεζουέλας μπορεί στην πραγματικότητα να μην βρίσκεται πλέον στην κατηγορία των "αποδεδειγμένων αποθεμάτων".

  Σκεφτείτε ότι τα αποδεδειγμένα αποθέματα της Βενεζουέλας αυξήθηκαν, από 80 δισεκατομμύρια βαρέλια το 2005, σε 300 δισεκατομμύρια βαρέλια το 2014. Ο κύριος λόγος για αυτό δεν ήταν μια σειρά νέων ανακαλύψεων πετρελαίου. Όχι, ήταν το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου είχαν φτάσει σε τριπλάσιο επίπεδο, καθιστώντας συμφέρον το βαρύ πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Με άλλα λόγια, οι "πόροι" (το πετρέλαιο στο έδαφος) μεταφέρθηκαν στην κατηγορία "αποδεδειγμένα αποθέματα" (πετρέλαιο που συμφέρει να παραχθεί).

  Η Σαουδική Αραβία, από την άλλη πλευρά, εμφάνισε 264 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων το 2005 και 267 δισεκατομμύρια βαρέλια το 2014. Τα βαρέλια της Σαουδικής Αραβίας θεωρήθηκαν οικονομικά να παραχθούν ακόμη και πριν από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι τα αποδεδειγμένα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας -το 16% του παγκόσμιου συνόλου- είναι τα πιο σημαντικά για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

  Αλλά οι αμφιβολίες για το ύψος των αποθεμάτων της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθούν να αιωρούνται εδώ και χρόνια. Το 1982, η Σαουδική Αραβία σταμάτησε να επιτρέπει να ελέγχονται τα στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πριν από αυτό, οι ξένοι είχαν κάποια πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα αποθέματά της. Όταν η πρόσβαση αυτή διεκόπη, τα σαουδαραβικά αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου υπολογίζονταν σε 166 δισεκατομμύρια βαρέλια.

  Ωστόσο, γύρω στο 1988 η Σαουδική Αραβία αύξησε την εκτίμηση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων κατά 90 δισεκατομμύρια βαρέλια. Οι ειδικοί θεώρησαν ότι η ανοδική αναθεώρηση ήταν αποτέλεσμα της εσωτερικής πολιτικής του ΟΠΕΚ. Δεδομένου ότι τα αποθέματα δεν υπόκειντο πλέον σε εξωτερικό έλεγχο, υπήρξε μεγάλος σκεπτικισμός γύρω από τους επίσημους αριθμούς που ανακοίνωναν οι Σαουδάραβες.

  Ο σκεπτικισμός επιδεινώθηκε όταν κάποιος σκέφτηκε ότι τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας το 1990 ήταν 260 δισεκατομμύρια βαρέλια και σήμερα - σχεδόν 30 χρόνια αργότερα – φέρονται να είναι 266 δισεκατομμύρια βαρέλια. Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία παρήγαγε πάνω από 100 δισεκατομμύρια βαρέλια μεταξύ 1990 και 2017. Πώς μπορούσαν λοιπόν τα αποθέματά της να παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητα;

  Ενόψει μιας πιθανής δημόσιας εγγραφής, η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, αναγκάστηκε πρόσφατα να διενεργήσει εξωτερικό έλεγχο των αποδεδειγμένων αποθεμάτων της. Ο ανεξάρτητος εξωτερικός έλεγχος διαπίστωσε ότι τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είναι τουλάχιστον 270 δισεκατομμύρια βαρέλια.

  Οι αμφιβολίες όμως εξακολουθούν να υπάρχουν. Για παράδειγμα, ο οικονομολόγος της αγοράς πετρελαίου Dr. Mamdouh G. Salameh, ο οποίος είναι Επισκέπτης Καθηγητής Οικονομικών της Ενέργειας στο ESCP Europe Business School, στο Λονδίνο, έγραψε πρόσφατα:

  Ο υπολογισμός μου για τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας με βάση τη σαουδαραβική παραγωγή από την ανακάλυψη του πετρελαίου το 1938 μέχρι σήμερα (για την οποία έχουμε αριθμητικά στοιχεία) και την αφαίρεση του ετήσιου ποσοστού εξάντλησης των γηρασκόντων πεδίων της Σαουδικής Αραβίας που διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 5-7% για την ίδια περίοδο δίνει ένα μέγεθος 70-74 δισ. βαρελιών σε εναπομείναντα αποθέματα. Τα στοιχεία μου είναι πάνω κάτω ευθυγραμμισμένα με εκείνα άλλων εμπειρογνωμόνων".

  Κάποτε έκανα παρόμοιο υπολογισμό. Ξεκίνησα με την παραδοχή ότι η εκτίμηση των 166 δισεκατομμυρίων βαρελιών για το 1982 ήταν σωστή και μετά απλά αφαίρεσα τη σαουδαραβική παραγωγή από τότε. Υπολόγισα τη συνολική παραγωγή τους από το 1982 στα  περίπου 100 δισεκατομμύρια βαρέλια, που αφήνει 66 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων.

  Εντούτοις, έκανα έναν έλεγχο λογικής επιχειρήματος που έθετε υπό αμφισβήτηση αυτόν τον υπολογισμό. Έκανα τον ίδιο υπολογισμό για τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ κατά το ίδιο χρονικό πλαίσιο.

  Το 1982, τα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου φέρονταν να είναι 35 δισεκατομμύρια βαρέλια. Μέχρι το 2005 - και πριν ξεκινήσει η έκρηξη του πετρελαίου από σχιστόλιθο, τα αμερικανικά αποδεδειγμένα αποθέματα είχαν μειωθεί μόνο στα 30 δισεκατομμύρια βαρέλια. Όμως, η συνολική παραγωγή των ΗΠΑ μεταξύ 1982 και 2005 ήταν 77 δισεκατομμύρια βαρέλια.

  Εάν επεκτείνουμε αυτόν τον υπολογισμό μέχρι το τέλος του 2017, τα αποδεδειγμένα αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν στην πραγματικότητα εκτοξευτεί στα 50 δισεκατομμύρια βαρέλια ενώ παρήχθησαν 117 δισεκατομμύρια βαρέλια από το 1982 (ακόμη περισσότερο από ό,τι στη Σαουδική Αραβία).

  Για να επαναλάβω, το 1982 τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου ανέρχονταν στα 35 δισεκατομμύρια βαρέλια. Μεταξύ εκείνης της χρονιάς και του 2017, οι ΗΠΑ παρήγαγαν 117 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ενώ τα αποδεδειγμένα αποθέματα αυξήθηκαν στα 50 δισεκατομμύρια βαρέλια.

  Πως έγινε αυτό; Υπήρξαν νέες ανακαλύψεις, τεχνολογικές βελτιώσεις που επέτρεψαν την εξαγωγή περισσότερων βαρελιών από τα υπάρχοντα πεδία και υψηλότερες τιμές που καθιστούσαν συμφέρουσα την εξαγωγή πρόσθετων πόρων.
  Νομίζω ότι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η Σαουδική Αραβία βρήκε επιπλέον βαρέλια από το 1982. Έχουν επίσης πρόσβαση στα ίδια είδη τεχνολογίας που βελτίωσαν την άντληση αργού από τα πεδία των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, δεν πιστεύω ότι είναι εύλογο να λαμβάνεται υπόψιν η μείωση των ιστορικών αποθεμάτων για την εκτίμηση των τρεχόντων αποθεμάτων. Μια τέτοια πρακτική θα είχε υποδείξει ότι η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ είχε μειωθεί στο μηδέν μέχρι το 1991.

  Έτσι, δεν βρίσκω λογική βάση για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ χαμηλότερα από τους επίσημους αριθμούς τους. Τα δημοσιευμένα αποθέματά τους συνάδουν με τον ανεξάρτητο έλεγχο και συνάδουν με την εμπειρία των ΗΠΑ όσον αφορά την αύξηση των αποθεμάτων παρά τη σημαντική παραγωγή πετρελαίου.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 12/08

  Η "αλλαγή σελίδας" της Kodak και άλλες επιχειρηματικές "επανεκκινήσεις" που έγραψαν ιστορία

  Η πάλαι ποτέ αξιοσέβαστη εταιρεία φωτογραφικών μηχανών γυρίζει "σελίδα" και "μεταμορφώνεται" σε φαρμακευτική. Δεν είναι όμως η μόνη που έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχειρηματική "στροφή":...

  07:57 11/08

  Ο Μπράιαν Τσέσκι της Airbnb επανεξετάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας

  "Μεγαλώσαμε πολύ γρήγορα, και κάναμε λάθη. Παρασυρθήκαμε. Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε τον αντίκτυπό μας στις πόλεις και τις κοινότητες. Να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για όλα και για όλους",...

  15:43 10/08

  Ο Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε να προστεθεί στο Όρος Ράσμορ, αν και το βρίσκει καλή ιδέα

  "Ποτέ δε το πρότεινα, αν και βάσει όλων αυτών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3,5 ετών, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία, μου φαίνεται καλή ιδέα", έγραψε στο Twitter.

  08:40 10/08

  Στον "πάγο" το σχέδιο Τραμπ για "στροφή" της Kodak στα φάρμακα λόγω "σοβαρών ανησυχιών"

  Τις ανησυχίες πυροδότησαν αφενός το εντυπωσιακό "άλμα" που κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας και αφετέρου οι μετοχές που χορηγήθηκαν σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας λίγο πριν τη δημοσίευση του deal.

  08:05 09/08

  CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.