Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Φεβ-2019 14:34

  Ο Modi δεν θα αφήσει την Amazon να συντρίψει τους Ινδούς λιανέμπορους, προς το παρόν

  Ο Modi δεν θα αφήσει την Amazon να συντρίψει τους Ινδούς λιανέμπορους, προς το παρόν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, θέλει να συντρίψει την Amazon προτού αυτή καταστρέψει τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου της ινδικής αγοράς. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος των επικείμενων εκλογών.

  Η Amazon μεγαλώνει και είναι ισχυρή. Ορισμένες κυβερνήσεις όμως είναι ήδη μεγαλύτερες και ισχυρότερες από μια μεμονωμένη εταιρεία και έχουν τους τροπους να καταστρέψουν τις φιλοδοξίες της Amazon να κατακτήσει τον κόσμο - δηλαδή να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο συντρίβοντας τις εγχώριες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

  Αυτό συμβαίνει στην Ινδία, όπου η κυβέρνηση θέσπισε πρόσφατα αρκετούς κανονισμούς για να επιβραδύνει την ανάπτυξη της Amazon εκεί. Όπως ένας κανονισμός που απαγορεύει στους ξένους λιανοπωλητές να διατηρούν απόθεμα εμπορευμάτων και να το πωλούν απευθείας στους πελάτες.

  Επίσης υπάρχει ο κανονισμός που απαγορεύει στους ξένους λιανέμπορους να πωλούν εμπορεύματα μέσω τοπικών θυγατρικών - ένας τρόπος με τον οποίο οι ξένες εταιρείες προσπάθησαν στο παρελθόν να παρακάμψουν τον προηγούμενο κανονισμό.

  Αυτοί οι κανονισμοί είναι σίγουρα καλές ειδήσεις για τις μικρές και μεγάλες εταιρείες λιανεμπορίου της Ινδίας. Αλλά είναι άσχημα νέα για την Amazon, η οποία έχει αποσύρει χιλιάδες αντικείμενα από το τοπικό site της την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

  Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τους επενδυτές της Amazon. Βέβαια, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει ήδη προειδοποιήσει τους επενδυτές σχετικά με τον αντίκτυπο των νέων κανονισμών της Ινδίας στις μελλοντικές της αυξήσεις εσόδων και κερδών.

  "Οι νέοι κανόνες της Ινδίας σίγουρα δυσκολεύουν την Amazon να στηριχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά παγκοσμίως", λέει ο Haris Anwar, επικεφαλής αναλυτής του Investing.com. "Μετά την αποτυχία της στην Κίνα, η Ινδία είχε γίνει μια βασική αγορά για την Amazon, αλλά τώρα πρέπει να βρει έναν τρόπο να ελιχθεί αλλά και να στηρίξει την εκεί επένδυσή της".

  Ο Jeff Yastine, αναλυτής στην Banyan Hill Publishing, δεν ανησυχεί. "Το μήνυμά μου προς τους επενδυτές της Amazon είναι να δείξουν υπομονή", λέει. Ο Yastine βλέπει πίσω από τους πρόσφατους κανονισμούς της διοίκησης του Modi τον στόχο να κερδίσει την ψήφο των Ινδών επιχειρηματιών στις επόμενες εκλογές. "Οι κανόνες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ένα πολιτικό εργαλείο με το οποίο ο Modi στοχεύει να κερδίσει την εύνοια των εγχώριων επιχειρήσεων, αλλά και να παραμείνει στην εξουσία".

  Αυτός είναι ο ασφαλής δρόμος για την κυβέρνηση Modi προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία της, σύμφωνα με τον Yastine. "Με την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, η κυβέρνηση Modi ακολουθεί την ασφαλέστερη πορεία για να διατηρηθεί στην εξουσία", προσθέτει.

  Η μάχη μεταξύ ξένων brand λιανεμπορίου και εγχώριων εταιρειών δεν είναι ούτε νέα ούτε μοναδική στην Ινδία. "Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο κάνει ταχείς ρυθμούς, ο τομέας του λιανικού εμπορίου της Ινδίας εξακολουθεί σήμερα να μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη βιομηχανία της Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του 1900, αντιπροσωπεύοντας ένα ισχυρό μπλοκ ψηφοφόρων με εδραιωμένα συμφέροντα", εξηγεί ο Yastine.

  Με απλά λόγια, οι εγχώριες επιχειρήσεις της Ινδίας αγοράζουν μόνο χρόνο πριν καταστραφούν από γίγαντες του λιανεμπορίου, όπως συνέβη στην Αμερική και αλλού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,9 δισ. $

  +687,9 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,4 δισ. $

  -294,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,3 δισ. $

  -446,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,6 δισ. $

  -22,2 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,5 δισ. $

  +407,9 εκ. $