Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Φεβ-2019 15:31

  Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να επεκταθεί σε Βενεζουέλα και Αφρική

  Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να επεκταθεί σε Βενεζουέλα και Αφρική
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το επόμενο κεφάλαιο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας δεν θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον ή στο Πεκίνο, αλλά στη Βενεζουέλα και την Αφρική, όπου η Κίνα έχει δραστηριοποιηθεί σε επενδύσεις, ανταγωνιζόμενη την Αμερική.

  Ας δούμε πρώτα τη Βενεζουέλα. Εδώ και χρόνια η Κίνα είναι δανειστής της πετρελαϊκής χώρας της Λατινικής Αμερικής. Ήταν μια ονειρική συμφωνία και για τους δύο. Για την Κίνα, επειδή επέκτεινε την επιρροή της στη γειτονιά των ΗΠΑ, αλλά και ένας τρόπος να απλώσει το χέρι της στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Βενεζουέλας.

  Εν τω μεταξύ, αυτό το είδος συμφωνίας επέτρεψε στην Κίνα να αναλάβει τον έλεγχο στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας. Σε περίπτωση, βέβαια, που η Βενεζουέλα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνειά της - όπως έχει κάνει ήδη το Πεκίνο στη Σρι Λάνκα, αποκτώντας στρατηγικά σημεία επιρροής στον Ινδικό Ωκεανό.

  Για το Καράκας, τα δάνεια της Κίνας ήταν ένας τρόπος για να ξεπεραστεί η απροθυμία των κεφαλαιαγορών να παρέχουν πίστωση στις εταιρείες της Βενεζουέλας, καθώς η οικονομία της επιδεινωνόταν.

  Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως είχε προγραμματίσει το Πεκίνο. Το καθεστώς του Maduro βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την αντιπολίτευση και το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στη βενεζουελανική κρατική εταιρεία πετρελαίου PdVSA την περασμένη εβδομάδα.

  Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη, αφού έχει καταστεί δύσκολη για την κυβέρνηση Maduro η αποπληρωμή των δανείων της χώρας της από την Κίνα. Και αυτό εγείρει τον κίνδυνο επέκτασης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Βενεζουέλα.

  Μια πολιτική αλλαγή στη Βενεζουέλα θα μπορούσε με τη σειρά της να πυροδοτήσει μια νέα διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς η νέα φιλοαμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αρνηθεί την αποπληρωμή των δανείων προς την Κίνα.

  Ακόμα χειρότερα, η κατάρρευση του καθεστώτος του Maduro στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια επιδημία κατάρρευσης αυταρχικών καθεστώτων και σε άλλα μέρη του κόσμου των αναδυόμενων αγορών. Όπως η Αφρική, για παράδειγμα, όπου η Κίνα έχει δανείσει σε αντιδημοφιλικά καθεστώτα, προκαλώντας την ισχυρή κριτική των ΗΠΑ.

  Παρ' όλα αυτά, αν και δεν είναι ακόμη σαφές με ποιον τρόπο θα τελειώσουν οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ένα πράγμα είναι σαφές: το Πεκίνο πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις πολιτικές του στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,0 δισ. $

  +723,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -158,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,1 δισ. $

  -664,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,6 δισ. $

  -64,6 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $

  +530,3 εκ. $