Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Φεβ-2019 07:40

  Μπορεί η AltSchool να σώσει τον εαυτό της από την αποτυχία;

  Μπορεί η AltSchool να σώσει τον εαυτό της από την αποτυχία;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Susan Adams

  "Μπορεί να μην υπάρχουμε σε πέντε χρόνια", λέει ο Max Ventilla, ο 38χρονος συνιδρυτής και CEO της AltSchool. "Μην το βάλετε αυτό στο άρθρο σας", διακόπτει η διευθύντρια επικοινωνίας, Maggie Quale.

  Έχουμε κλείσει δύο ώρες έντονης συνέντευξης σε μια αποπνικτική, γυάλινη αίθουσα συσκέψεων, όπου κάποτε υπήρχε ένα γυμναστήριο 24 Hour Fitness και τώρα φιλοξενεί ένα από τα δύο μικρά ιδιωτικά σχολεία της AltSchool στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Ventilla, έφυγε από την Google για να δημιουργήσει τη AltSchool το 2013 και δαπανούσε 30 εκατομμύρια δολάρια ετησίως τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία σταθερή βάση για τη startup του στον χώρο της εκπαίδευσης, η οποία διαχειρίζεται τέσσερα σχολεία. Τα άλλα δύο βρίσκονται στη Νέα Υόρκη.

  Οι 240 μαθητές της AltSchool, συμπεριλαμβανομένων των δύο παιδιών του Ventilla - του Leonardo 5 ετών και της Sabine 7 ετών- είναι "τα πειραματόζωα” για μια πλατφόρμα λογισμικού που η AltSchool προσπαθεί να πουλήσει σε εκατοντάδες σχολεία, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Μέχρι τώρα έχει 28 πελάτες. Το 2018 τα έσοδά της ανήλθαν στα 7 εκατομμύρια δολάρια. "Όλη η στρατηγική μας είναι να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε", λέει. Δεδομένου ότι το λογισμικό είναι δαπανηρό να αναπτυχθεί και φτηνό να διανεμηθεί, οι απώλειες, πιστεύει, θα μετατραπούν σε ξαφνικά κέρδη όταν η AltSchool βελτιώσει το προϊόν της και αυτό αγοραστεί από αρκετούς πελάτες.

  Αλλά όπως παραδέχεται ο Ventilla, η επίτευξη της κερδοφορίας δεν είναι ιδιαίτερα κοντά. Η ιστορία για το πώς έφτασε η AltSchool σε αυτό το σημείο - σε μια αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας ενός κερδοφόρου δικτύου ιδιωτικών σχολείων και εν μέσω της μάχης να πουλήσει ένα ακριβό προϊόν εκπαιδευτικής τεχνολογίας σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο - δείχνει ότι οι καλύτερες προθέσεις, μια εντυπωσιακή καριέρα στην τεχνολογία, η μεγάλη ροή χρημάτων αλλά και ο ενθουσιασμός της Silicon Valley δεν μεταφράζονται εύκολα σε επιτυχία σε μια πιο παραδοσιακή αγορά, όπου οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι.

  Ο Ventilla είχε τόσο μεγάλη ρευστότητα διότι όπως λέει, "είμαι καλός στο να λέω την ιστορία της AltSchool και είμαι καλός στην άντληση χρημάτων από νωρίς". Τόσο καλός που άντλησε κεφάλαια ύψους 174 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει μια προσωπική επένδυση άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Mark Zuckerberg και τη σύζυγό του Priscilla Chan. Ο Zuckerberg είχε συζητήσεις με τις ώρες με τον Ventilla στα τέλη του 2014, όταν η AltSchool ήταν μόλις 18 μηνών. "Προσέχει τις λεπτομέρειες και του αρέσει να δουλεύει", λέει ο Ventilla για τον Zuckerberg.

  Μπορεί να καταλάβει κανείς πώς ο Ventilla προσέλκυσε δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας και τα επενδυτικά τους οχήματα, όπως το Emerson Collective της Laurene Powell Jobs, το Omidyar Network του Pierre Omidyar, το Fond Founders του Peter Thiel και το Andreessen Horowitz του Marc Andreessen. Με το μυαλό του. "Η αποστολή μας ήταν πάντα να κάνουμε την καλύτερη εκπαίδευση που υπάρχει, όσο πιο προσβάσιμη γίνεται", λέει. "Οι μαθητές δεν πρέπει να είναι μόνο γρανάζια σε έναν τροχό. Θα πρέπει να είναι πράκτορες των δικών τους στόχων”.

  Πριν ξεκινήσει το AltSchool, λέει ο Ventilla, διάβασε δεκάδες βιβλία για την εκπαίδευση και έγινε φαν του Sir Ken Robinson, ενός βρετανού ομιλητή του TED Talk, ο ο οποίος καταγγέλλει την έλλειψη δημιουργικότητας στην πρώιμη εκπαίδευση, και της Angela Duckworth, ψυχολόγου που έχει γράψει για την ανάγκη των παιδιών να καλλιεργήσουν το σθένος τους. Η ποιότητα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αμερική, κολλημένη σε ένα βιομηχανικό μοντέλο, γίνεται σταθερά χειρότερη κατά τον περασμένο αιώνα, λέει ο Ventilla, αναφερόμενος στο πιο πρόσφατο πρόγραμμα PISA, ένα παγκόσμιο τεστ για το διάβασμα, τα μαθηματικά και την επιστημονική ικανότητα, στο οποίο Αμερικανοί έφηβοι 15 ετών κατατάσσονται στην 38η θέση από 71 χώρες. Η λύση της AltSchool: "Προωθήστε στα παιδιά την ανάπτυξη μιας εσωτερικής πυξίδας έτσι ώστε, καθώς τα πράγματα μεταβάλλονται γύρω από αυτά ταχύτερα, να μπορούν πάντα να αναπροσανατολίσουν".

  Για να γίνει αυτό, η AltSchool υιοθέτησε μια εκπαιδευτική φιλοσοφία που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και το Emerson Collective και από τον Zuckerberg. Ευρύτερα γνωστή ως "εξατομικευμένη μάθηση" ή "μαθησιακή μάθηση", η φιλοσοφία αυτή διαφωνεί με το παραδοσιακό μοντέλο ενός καθηγητή που τα ξέρει όλα και υπαγορεύει στην τάξη και οι μαθητές αναμένεται να προχωρήσουν ως ομάδα. Αντ 'αυτού, τα παιδιά, μαζί με τους δασκάλους, θέτουν μεμονωμένους στόχους, διερευνούν τομείς που τους ενδιαφέρουν περισσότερο μέσα σε ένα καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών και ανταλλάσσουν διάφορες πληροφορίες στη διάρκεια της πορείας τους.

  Το τεχνολογικό κομμάτι της εξατομικευμένης μάθησης είναι το πιο αμφιλεγόμενο. Κανείς δεν θέλει τους μαθητές να κάθονται μπροστά από οθόνες όλη μέρα και να κάνουν μαθηματικά με ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Στην AltSchool, ο Ventilla πρότεινε την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας λογισμικού που θα καθιστούσε αποτελεσματικό και εύκολο για τους εκπαιδευτικούς να προσαρμόζουν τις ασκήσεις, να αξιολογούν την απόδοση και να επικοινωνούν με τους διαχειριστές και τους γονείς. Καλεί τα ιδιωτικά σχολεία της AltSchool "εργαστήρια", όπου οι εκπαιδευτικοί δοκιμάζουν διάφορες προσεγγίσεις στους μαθητές, ενώ συνεργάζονται στενά με ένα προσωπικό μηχανικών, πολλοί από τους οποίους προσλαμβάνονται από την Google, την Apple και τη Facebook.

  Αλλά έμαθε γρήγορα ότι η εκπαίδευση είναι πολύ πιο δύσκολος τομέας από τις μηχανές αναζήτησης. Από νωρίς, είχε ένα μεγάλο σχέδιο να επεκταθεί στο Σικάγο και ήθελε να υπάρξει δίκτυο της AltSchools σε όλη τη χώρα. Αλλά το 2016, παράτησε και τα δύο αυτά σχέδια. Συνολικά ξεκίνησε εννέα σχολεία στο Σαν Φρανσίσκο, το Πάλο Άλτο και τη Νέα Υόρκη. Μέχρι το τέλος του 2018, είχε κλείσει πέντε από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του ενός στο Πάλο Άλτο, με τους 62 μαθητές του. Με τα δίδακτρα να ξεκινούν από 26.000 δολάρια, ποσό ακριβό μεν, αλλά χαμηλότερο από πολλά ιδιωτικά σχολεία της Bay Area, καμία από τις τοποθεσίες δεν συνέφερε.

  Ο Ventilla λέει ότι τα σχολεία δοκιμάζουν διαφορετικά μοντέλα. Ένα σχολείο στο Σαν Φρανσίσκο είχε ένα δωμάτιο και 32 μαθητές από την έκτη τάξη έως την όγδοη, ένα μοντέλο που "πέθανε” όταν έκλεισε το σχολείο. Λέει ότι κατέστησε σαφές στους γονείς ότι τα σχολεία ήταν πειραματικά και ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά για μικρό χρονικό διάστημα. 

  Επίσης εγκατέλειψε πειράματα όπως το να εγκαθιστά τέσσερις κάμερες ανά τάξη για να κινηματογραφήσει μαθητές που αλληλεπιδρούν με τους εκπαιδευτικούς. Είχε διαβάσει μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Gates και συνιστά τη βιντεοσκόπηση. Οι καθηγητές χρησιμοποίησαν τις κάμερες για δύο χρόνια πριν ο Ventilla σταματήσει το πρότζεκτ. "Δεν είχε νόημα αν σκεφτεί κανείς το κόστος για τη διατήρηση του συστήματος", λέει.

  Άλλες μεγαλύτερες δαπάνες είχαν ακόμη λιγότερο νόημα. Επειδή κανένα από τα ακίνητα που χρησιμοποιούνταν δεν είχε σχεδιαστεί ως σχολείο, αναδύθηκαν απρόβλεπτα προβλήματα, λέει η Carolyn Wilson, πρώην διευθύντρια εκπαίδευσης της AltSchool. Καμία από τις τοποθεσίες δεν είχε παιδότοπους ή γυμναστήρια, οπότε η AltSchool πήγαινε τα παιδιά σε πάρκα της πόλης. Σε ένα πάρκο του Σαν Φρανσίσκο που συχνάζουν άστεγοι, τα ανθρώπινα κόπρανα προκαλούσαν πρόβλημα. Για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των μαθητών, η AltSchool προσέλαβε τον Mike Ginty, τον πρώην επικεφαλής της παγκόσμιας ασφάλειας της Uber.

  Το 2016 ο Ventilla αποφάσισε ότι ο πιο αποδοτικός τρόπος για να πραγματοποιήσει το όραμά του ήταν να επικεντρωθεί στην πλατφόρμα λογισμικού και να την πουλήσει στους πελάτες που ονομάζει "εταίρους". Ο ίδιος στοιχηματίζει ότι θα βρει πολλά σχολεία έτοιμα να αγκαλιάσουν την εξατομικευμένη μάθηση και να πληρώσουν τα δίδακτρα της AltSchool. Ωστόσο, κι άλλες εταιρείες, όπως η Schoology, η Moodle, τη ο Blackboard και η Canvas, προσφέρουν συστήματα διαχείρισης μάθησης που υποστηρίζουν επίσης ότι διευκολύνουν την εξατομικευμένη μάθηση. Η Canvas, που εδρεύει στο Salt Lake City, έχει χιλιάδες πελάτες και έχει τόσο δωρεάν προϊόντα, όσο και εξατομικευμένη έκδοση με ετήσιο κόστος ανά μαθητή ύψους  $10 ή λιγότερο.

  Αντίθετα, οι χρεώσεις της AltSchool ανέρχονται σε $100 έως $150 ανά φοιτητή ανά έτος. "Από ό,τι έχω ακούσει μιλώντας σε διαχειριστές και εκπαιδευτικούς, το $150 ανά παιδί μοιάζει να είναι απαγορευτική τιμή", λέει ο Tony Wan, διευθύνων σύμβουλος της EdSurge, μιας εταιρείας μέσων ενημέρωσης στο Burlingame της Καλιφόρνια, που καλύπτει την εκπαιδευτική τεχνολογία. "Ποιος μπορεί να το αντέξει;".

  Ο Ventilla προβλέπει ότι η τιμή του λογισμικού της AltSchool θα πέσει τόσο χαμηλά όσο και τα $50 ανά μαθητή. Η AltSchool ανέπτυξε επίσης το λογισμικό ανοικτού εκπαιδευτικού προγράμματος σπουδών στο προϊόν της, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών και αγγλικών που πληρούν τα πρότυπα του κράτους και το λογισμικό του δίνει αυτοματοποιημένες υποδείξεις στους εκπαιδευτικούς που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους. "Δεν πουλάμε μόνο λογισμικό", λέει. "Πουλάμε  κάτι που πρέπει να αγοράσουν τα σχολεία. Πουλάμε επαγγελματική εξέλιξη".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,6 δισ. $

  -516,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,3 δισ. $

  -238,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,1 δισ. $

  -434,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,9 δισ. $

  -236,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  69,7 δισ. $

  -493,7 εκ. $