Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιαν-2019 11:16

  Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Οι επίσημοι και οι ανεπίσημοι λόγοι

  Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Οι επίσημοι και οι ανεπίσημοι λόγοι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γιατί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας εξελίσσεται σε εμπορικό πόλεμο πλήρους κλίμακας;

  Υπάρχουν επίσημοι και ανεπίσημοι λόγοι για αυτό. 

  Οι επίσημοι λόγοι έχουν να κάνουν με τη στρατηγική αθέμιτου ανταγωνισμού της Κίνας. Οι εταιρείες της εκμεταλλεύονται τις ανοικτές αγορές της Αμερικής, ενώ η Κίνα διατηρεί τις δικές της αγορές κλειστές για αμερικανικές εταιρείες και προϊόντα. Αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη παραγωγή, κλείσιμο εργοστασίων και απώλεια θέσεων εργασίας για τις αμερικανικές βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο από τον κινεζικό ανταγωνισμό.

  Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές εταιρείες αρπάζουν τεχνολογία από τις αμερικανικές.

  Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η Αμερική δεν είχε άλλη επιλογή παρά να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις κατά των κινεζικών προϊόντων και επιχειρήσεων.

  Η ιστορία αυτή είναι γνώριμη -θυμίζει τη δεκαετία του 1980, όταν ο άδικος εμπορικός εταίρος της Αμερικής ήταν η Ιαπωνία. Η διαφορά είναι ότι σε εκείνη την περίπτωση, η εμπορική τριβή μεταξύ των δύο πλευρών δεν μετατράπηκε σε εμπορικό πόλεμο πλήρους κλίμακας.

  Οι ανεπίσημοι λόγοι πίσω από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι αρκετά διαφορετικοί. Έχουν να κάνουν με την ταχεία τεχνολογική άνοδο της Κίνας και ταυτόχρονα με την συνεχή προσπάθειά της να κυριαρχήσει στις αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες. Είναι μια κατάσταση που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Αμερική, τον επί μακρόν ηγέτη του κλάδου της τεχνολογίας.

  Η τεχνολογική άνοδος της Κίνας αποδεικνύεται από διάφορες έρευνες τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Πανεπιστήμιο Cornell και τους συνεργάτες του. Κατατάσσει την Κίνα στη θέση 17 φέτος, όχι πολύ κάτω από την Αμερική, η οποία βρίσκεται στο Νο 6.

  Κι έπειται υπάρχει και η έρευνα καινοτομίας του Bloomberg για το 2018 που δημοσιεύθηκε στις αρχές του περασμένου έτους. Κατατάσσει την Κίνα στο Νο 19, όχι πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στο 11.

  Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσει στις αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες επιβεβαιώνεται από το όραμα για το 2025, με το Πεκίνο να έχει βάλει στόχο να ηγηθεί του κόσμου σε δίκτυα 5G, τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική.

  "Με όλες τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και άλλες τεχνολογίες της τετάρτης βιομηχανικής επανάστασης, οι οποίες συνδέονται ταυτόχρονα στο διαδίκτυο, ξεκινά ένας νέος αγώνας για παγκόσμια τεχνολογική υπεροχή", λέει ο Courtney Rickert McCaffrey, διευθυντής ηγετικής σκέψης στη στρατηγική και διαχείριση για το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο της συμβουλευτικής εταιρείας A.T. Kearny's. "Οι δύο κορυφαίοι διαγωνιζόμενοι σε αυτόν τον αγώνα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούσαν τον κόσμο στην τεχνολογική καινοτομία για πολλές δεκαετίες, η Κίνα κλείνει γρήγορα αυτό το κενό. Από τις εθνικές στρατηγικές για την προώθηση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης έως άλλες βασικές τεχνολογίες για την προσέλκυση κορυφαίων τεχνολογικών ταλέντων από όλο τον κόσμο, το Πεκίνο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να γίνει η νέα τεχνολογική υπερδύναμη στον κόσμο".

  Για να εκπληρώσει τη δέσμευση αυτή, η Κίνα αλλάζει την αναπτυξιακή στρατηγική της.

  "Η Κίνα στοχεύει τώρα σε μια στροφή από μια οικονομία εντάσεως εργασίας και προσανατολισμό στις εξαγωγές προς μια οικονομία με βάση την κατανάλωση", λέει η Renee Mu, αναλύτρια αγοράς συναλλάγματος της DailyFX. "Σε αυτό το πλαίσιο, η αναβάθμιση της βιομηχανίας με την καινοτομία και την τεχνολογία έχει γίνει αναπόφευκτη."

  Η βιομηχανική αναβάθμιση της Κίνας, με τη σειρά της, αλλάζει το εμπορικό παιχνίδι με τις ΗΠΑ. "Αυτή η αλλαγή στη στρατηγική σημαίνει επίσης ότι η Κίνα καλείται να ανταγωνιστεί με τις ΗΠΑ και στην τεχνολογία πέρα από το προϊόντα εντάσεως εργασίας", προσθέτει η Mu.

  Αυτή η αλλαγή στο εμπορικό παιχνίδι δεν είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Mu. "Οι εταίροι της Κίνας πιθανότατα να μην καλωσορίσουν μια τέτοια αλλαγή ειδικά βραχυπρόθεσμα. Μια απλή αναλογία είναι η εξής: όταν ο Α πουλάει κινητά τηλέφωνα στον Β και αγοράζει παπούτσια από τον Β, και οι δύο είναι ευχαριστημένοι. Αλλά όταν ο Β αρχίζει επίσης να πουλάει κινητά τηλέφωνα, ξεκινά ο ανταγωνισμός μεταξύ Α και Β ".

  Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ άλλαξαν την εμπορική πολιτική τους έναντι της Κίνας πολύ καιρό πριν επιβληθούν οι κυρώσεις. "Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η άποψή τους για την Κίνα έχει αλλάξει -από την "άνευ προηγουμένου δυνατότητα συνεργασίας", που περιγράφεται στην έκθεση εθνικής στρατηγικής των ΗΠΑ για το 2015, στο "πρέπει να ανταγωνιστούμε" και "να ανταγωνιστούμε με όλα τα εργαλεία" στην έκθεση του 2017, εξηγεί η Mu. "Μακροπρόθεσμα, η Κίνα και ο εταίρος της μπορούν να φθάσουν σε μία νέα συνθήκη, αλλά θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθειες και από τις δύο πλευρές ".

  Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να αναστατώσουν περαιτέρω τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:02 11/12

  Ο Τραμπ έχει διοχετεύσει $1,7 εκατ. από δωρεές υποστηρικτών του σε εταιρείες του

  Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ στο πλαίσιο της καμπάνιας για την επανεκλογή του δαπανά σημαντικά κεφάλαια σε ακίνητα που ανήκουν στον Αμερικανό πρόεδρο.

  18:07 10/12

  Η IPO της εταιρείας real estate JY Grandmark "εκτόξευσε" την περιουσία της οικογένειας Clan

  Η εισαγωγή της JY Grandmark στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτίναξε πάνω από το 1 δισ. δολάρια την περιουσία της οικογένειας Clan, από τις πλουσιότερες της Κίνας στον τομέα του real estate.

  08:32 10/12

  Amazon: Η "προσωπική αντιπάθεια" του Τραμπ για τον Bezos η αιτία απώλειας της σύμβασης του Πενταγώνου

  Η Amazon σε αγωγή που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Μπέζος και την Amazon, "παρενέβη ευθέως" στη διαδικασία επιλογής,...

  17:59 09/12

  T-Mobile-Sprint: Ξεκινά η δικαστική μάχη για την υπεράσπιση συγχώνευσης αξίας 26 δισ. δολ.

  Οι γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αγωγές για να εμποδίσουν τη συγχώνευση αξίας 26 δισ. δολ. των T-Mobile και Sprint, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τον ανταγωνισμό.

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,9 δισ. $

  +457,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,1 δισ. $

  +218,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,2 δισ. $

  +710,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,5 δισ. $

  +225,3 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  75,0 δισ. $

  +570,4 εκ. $