Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιαν-2019 16:19

  Γιατί ο τεχνολογικός κολοσσός Samsung θα αρχίσει να κερδίζει λιγότερα χρήματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί ο τεχνολογικός κολοσσός Samsung θα αρχίσει να κερδίζει λιγότερα χρήματα

  Του Ralph Jennings

  Η Samsung Electronics είναι από καιρό ο παγκόσμιος ηγέτης στις πωλήσεις smartphone χάρη στο ισχυρό μάρκετινγκ και την αποτελεσματική εφοδιαστική αλυσίδα. Τώρα, όμως, ο νοτιοκορεατικός γίγαντας των ηλεκτρονικών ειδών προσαρμόζεται στην άβολη προοπτική μιας βουτιάς στα κέρδη δ’ τριμήνου.

  Η Samsung αναμένει ότι τα λειτουργικά κέρδη τριμήνου θα υποχωρήσουν κατά 29%  σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα στα 10,8 τρισ. γουόν (9,7 δισ. δολάρια). Η εταιρεία, η οποία θα ανακοινώσει τα τελικά της αποτελέσματα αργότερα αυτό το μήνα, αναμένει να χάσει χρήματα εξαιτίας της υποτονικής ζήτησης για smartphones και άλλες συσκευές, καθώς και του εντεινόμενου ανταγωνισμού στην αγορά συσκευών κινητής.

  Τα τσιπ μνήμης αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους της Samsung, αλλά η ζήτηση έχει επίσης εξασθενήσει για τους ημιαγωγούς της εταιρείας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε όλα, από τα τηλέφωνα έως τους servers. Εντείνοντας τις πιέσεις, οι Κινέζοι κατασκευαστές οθονών έχουν αρχίσει να μειώνουν τις πωλήσεις της οθόνης OLED, που είναι η ναυαρχίδα της Samsung.

  "Το επερχόμενο έτος η εταιρεία θα χρειαστεί να επιδείξει ευελιξία, ειδικά καθώς η έκρηξη στον κλάδο εξαρτημάτων στον οποίο κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια υποχωρεί", δήλωσε ο Bryan Ma, αντιπρόεδρος τομέα έρευνα του κλάδου συσκευών στην εταιρεία ανάλυσης της τεχνολογίας της IDC.

  Η Samsung ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 13,15 τρισ. γουόν στο γ’ τρίμηνο, από περίπου 11,19 τρισ. γουόν την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου ανήλθαν στα 65,46 τρισ. γουόν. Ενώ οι περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Samsung, από τη μνήμη έως τις οθόνες, παρέμειναν κερδοφόρες στο τρίτο τρίμηνο, η κατασκευή smartphones ανακοίνωσε μείωση στις πωλήσεις και στα κέρδη, ανέφερε η εταιρεία.

  "Συνολικά, οι αποστολές smartphone παρέμειναν σταθερές λόγω της μείωσης των πωλήσεων προϊόντων μεσαίας έως χαμηλής τεχνολογίας", ανέφερε η εταιρεία. "Το κέρδος μειώθηκε επίσης λόγω του αυξημένου κόστους προώθησης και της αρνητικής συναλλαγματικής επίδρασης."

  Η Samsung κατέλαβε την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά smartphone με εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 20,3% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της IDC. Η κινεζική Huawei ήταν το Νο 2 με μερίδιο 14,6%. Η εταιρεία Gartner, που ασχολείται με την έρευνα αγοράς, δίνει στη Samsung ένα μερίδιο 20,5% στην ίδια αγορά.

  Ο παγκόσμιος όγκος παραγωγής smartphone κάθε μάρκας θα φθάσει τις 1,41 δισεκατομμύρια συσκευές φέτος, σημειώνοντας μείωση 3,3% σε σύγκριση με το 2018, εκτίμησε η TrendForce με έδρα την Ταϊπέι στις 14 Ιανουαρίου. Η εταιρεία έρευνας αγοράς εξήγησε ότι η έλλειψη πρωτοποριακών χαρακτηριστικών ή προδιαγραφών έχει αποτρέψει τους καταναλωτές από την αντικατάσταση των συσκευών τους.

  Αυτή η πτωτική τάση θα γίνει αισθητή σε πολλαπλές μονάδες της Samsung, λένε οι ειδικοί της τεχνολογίας.

  Οι οθόνες τηλεφώνων της θυγατρικής Samsung Display ειδικότερα θα "αντιμετωπίσουν μια δυσκολότερη κατάσταση στην αγορά φέτος" έναντι του 2018, αναφέρει η TrendForce.

  Η μονάδα οθονών μεγάλου μεγέθους της θυγατρικής καταγράφει ήδη χαμηλά κέρδη και οι Κινέζοι κατασκευαστές πάνελ διαβρώνουν τις δραστηριότητές της, ανέφερε η εταιρεία. Η Samsung Display ήταν κάποτε ο αποκλειστικός προμηθευτής πάνελ μικρών διαστάσεων OLED, αλλά φέτος η LG Display και Κινέζοι ανταγωνιστές, όπως οι Visionox και Tianma, είναι τοποθετημένοι για να παίρνουν μερίδιο από την εταιρεία της Νότιας Κορέας. 

  Η Samsung είχε ήδη χάσει έδαφος στην τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας από τις Alexa, Siri και Google Assistant, λέει ο Werner Goertz, αναλυτής της Gartner. Το ισοδύναμο που προσφέρει, ονόματι Bixby, είναι πολύ επικεντρωμένο στη διαχείριση του hardware, λέει ο Goertz.

  Για να ξεπεράσει την επιβράδυνση των smartphones και των οθονών, η Samsung Electronics επιδιώκει να ενισχύσει τις πωλήσεις εστιάζοντας στις ευέλικτες οθόνες τηλεφώνου και στον εξοπλισμό δικτύων για την κινητή τεχνολογία 5G, λένε οι αναλυτές. Η καινοτομία σε αυτούς τους δύο χώρους μπορεί να "ανοίξει ευκαιρίες και να τονώσει τη ζήτηση, αλλά πρόκειται για αναδυόμενες τεχνολογίες που θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να εδραιωθούν", λέει ο Ma.

  Η Samsung έχει αναπτύξει εξοπλισμό δικτύου 5G τα τελευταία χρόνια, λέει ο Goertz. "Τα πρότυπα ωριμάζουν και ξεκινούν οι αναπτύξεις υποδομών έτσι ώστε η Samsung να μπορέσει να επωφεληθεί από τα πρώτα έσοδα το 2019", λέει. Το μοντέλο Galaxy X που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα θα αποδείξει (ή θα διαψεύσει) τις δυνατότητες πωλήσεων των ευέλικτων οθονών τηλεφώνου.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,8 δισ. $

  -49,7 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +345,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  88,5 δισ. $

  +1.354,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,1 δισ. $

  +312,4 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,7 δισ. $

  +742,4 εκ. $