Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Ιαν-2019 16:01

  Οι νευρολόγοι προειδοποιούν για τα "ψευτοϊατρικά" συμπληρώματα που προστατεύουν τη μνήμη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι νευρολόγοι προειδοποιούν για τα "ψευτοϊατρικά" συμπληρώματα που προστατεύουν τη μνήμη

  Του David DiSalvo

  Εάν έχετε ξοδέψει ποτέ χρόνο ψάχνοντας στα ράφια ενός καταστήματος βιταμινών και συμπληρωμάτων, πιθανότατα θα τα έχετε δει - συμπληρώματα που "προστατεύουν τον εγκέφαλο" και ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν τη μνήμη και άλλες γνωστικές λειτουργίες. Όσο οι φόβοι για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας αυξάνονται, τόσο αυξάνεται και η προθυμία μας να αγοράσουμε το χάπι που εγγυάται πως θα προστατεύσει τον εγκέφαλό μας.

  Αλλά οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί πως αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να αποτρέψουν ή να αναστρέψουν τέτοιες παθήσεις, τροφοδοτούνται από μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που βασίζεται στην "ψευτοϊατρική". Σε ένα άρθρο του περιοδικού JAMA Neurology, μια ομάδα νευρολόγων προτρέπει τους γιατρούς να εκπαιδεύονται στα συγκεκριμένα συμπληρώματα με σκοπό να ενημερώνουν τους ασθενείς με μια "ειλικρινή επιστημονική ερμηνεία", για να μην πέφτουν στην παγίδα του μάρκετινγκ.

  "Τα συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στο εμπόριο για την υγεία του εγκεφάλου είναι κάτι για το οποίο οι ασθενείς ρωτούν συχνά τους θεράποντες ιατρούς", δήλωσε η Dr. Joanna Hellmuth, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, San Francisco Memory and Aging Center.

  "Δεν υπάρχει ακόμη κανένα γνωστό συμπλήρωμα διατροφής που να αποτρέπει εγκεφαλικές παθήσεις όπως η άνοια", γράφει η ομάδα της Hellmuth στο ιατρικό περιοδικό, "αλλά τα συμπληρώματα που διαφημίζονται είναι ευρέως διαθέσιμα και φαίνεται να κερδίζουν νομιμότητα όταν πωλούνται από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες συμπληρωμάτων διατροφής".

  Η βιομηχανία που προωθεί τα συμπληρώματα για την υγεία του εγκεφάλου είναι μεγάλη και αυξάνεται - με πωλήσεις σχεδόν 3,2 δισ. δολ., σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, και αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μέρος αυτών των εσόδων υποστηρίζουν τη "διαφήμιση των προϊόντων σε μέσα επικοινωνίας υψηλής διείσδυσης", λένε οι νευρολόγοι, ενώ αυτά καθαυτά τα προϊόντα δεν υποβάλλονται σε δοκιμές από τον FDA για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

  Επειδή τα συμπληρώματα διατροφής δεν ταξινομούνται ως "φάρμακα", θεωρούνται "ασφαλή" μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Ο FDA μπορεί να εμποδίσει μια εταιρεία να διακινήσει στην αγορά ένα συμπλήρωμα μόνο όταν ο οργανισμός μπορεί να αποδείξει ότι ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά δεν υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές προτού πωληθούν, μπορούν να βρεθούν "μη ασφαλή" μετά την πρόκληση βλάβης.

  Συχνά τα συμπληρώματα διατροφής "προωθούνται βάσει της μαρτυρίας παρά με επιστημονικά δεδομένα", μια πρακτική που έχει εντοπιστεί από την Ένωση για την Αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ. Οι προσωπικές μαρτυρίες μπορεί να ακούγονται πειστικές αλλά στερούνται επιστημονικής εγκυρότητας και αξιοπιστίας.

  Οι επαγγελματίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης "έχουν την ευθύνη να μάθουν για τα προϊόντα ψευτοϊατρικής" και να εκπαιδεύουν τους ασθενείς τους, συνεχίζει το άρθρο.

  "Ερμηνεύστε επιστημονικά όλους τους ισχυρισμούς των προϊόντων αυτών, μαζί με τους συναφείς κινδύνους και το κόστος" και "διαχωρίστε τη μαρτυρία από τα δεδομένα, προκειμένου να αξιολογήσετε εάν οι μελέτες εμφανίζουν επιστημονική εγκυρότητα", συνεχίζει το δημοσίευμα απευθυνόμενο στους ιατρούς.

  "Όσον αφορά την άποψη πως αυτά τα προϊόντα είναι ωφέλιμα και προσφέρουν την ελπίδα σε ασθενείς που μπορεί να αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ασθένεια, δεν ισχύει γιατί αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να βλάψουν τους ασθενείς, από ηθική και οικονομική άποψη".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  +170,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +15,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  88,9 δισ. $

  +301,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,6 δισ. $

  -522,0 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,9 δισ. $

  +181,9 εκ. $