Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Ιαν-2019 14:06

  Jack Dorsey: Αλήθεια ή ψέμα; Παραμένει δισεκατομμυριούχος και δεν έχει δώσει πολλά σε φιλανθρωπίες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Jack Dorsey: Αλήθεια ή ψέμα; Παραμένει δισεκατομμυριούχος και δεν έχει δώσει πολλά σε φιλανθρωπίες

  Της Biz Carson

  Ο Jack Dorsey βρέθηκε προ ημερών στο επίκεντρο των συζητήσεων για το Twitter, και συγκεκριμένα για τα προβλήματα που είχε η πλατφόρμα του με ακροδεξιούς, καθώς και για ένα γεύμα με τον Mark Zuckerberg, ο οποίος έσφαξε μια κατσίκα και του τη σέρβιρε - όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες δηλώσεις του τις οποίες το Forbes θα ήθελε να επαληθεύσει, ξεκινώντας με την άποψη που εξέφρασε πως "Δεν είμαι πραγματικά δισεκατομμυριούχος". Ο Dorsey, όσο και αν προσπαθεί να αποσταθοποιηθεί από αυτό που είναι, παραμένει δισεκατομμυριούχος - στις 25 Ιανουαρίου η περιουσία του άγγιζε τα 5,5 δισ. δολ.

  Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό "Rolling Stone", ο Dorsey υποστήριξε ορισμένα πράγματα για την περιουσία του. Επαληθεύσαμε όσα είπε στη συνέντευξη με το αρχείο και τα δεδομένα από την Square, το Twitter και το Forbes. Τα συμπεράσματά μας:

  "Το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας μου, το 98%, είναι συμμετοχές σε αυτές τις εταιρείες. Οπότε δεν είμαι πραγματικά δισεκατομμυριούχος".

  Αλήθεια και ψέμα: Το Forbes υπολογίζει πως το 98,2% της περιουσίας του Dorsey συνδέεται με την αξία των μετοχών που έχει στις εταιρείες Square και Twitter, τις οποίες έχει συνιδρύσει. Ένα ποσοστό 85% της καθαρής περιουσίας του εδράζεται στα περίπου 60 εκατ. μετοχές που έχει στην Square. Είναι ένα σημαντικό asset: Η μετοχή της Square αυξήθηκε από τα 5 δολάρια (2015) στα 77 δολάρια σήμερα. Το 2% στο Twitter αντιστοιχεί στο 11% της καθαρής περιουσίας του.

  Όσο για την άποψη πως δεν είναι δισεκατομμυριούχος, συγγνώμη, Jack, αλλά είσαι. Το Forbes δημοσιεύει κάθε χρόνο λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, και ο καθένας από αυτούς έχει καθαρή περιουσία που στηρίζεται σε μία ή πολλές εταιρείες, τις οποίες είτε έχουν ιδρύσει, είτε έχουν κληρονομήσει είτε αποτελεί επένδυσή τους. Ο Dorsey μπορεί να μην έχει 1 δισ. δολ. να κάθεται στις τράπεζες, αλλά είναι δισεκατομμυριούχος χάρη στις μετοχές του στην Square και στο Twitter.

  "Έχω επιστρέψει το ένα τρίτο των συμμετοχών μου στο Twitter πίσω στους εργαζόμενους".

  Αλήθεια. Το 2015 ο Dorsey πρότεινε να επιστραφεί το ένα τρίτο των συμμετοχών του στο Twitter πίσω στους εργαζόμενους, κάτι που έλαβε το πράσινο φως τον Μάιο του 2016. Τον ίδιο μήνα, έδωσε 6,8 εκατ. μετοχές (αξίας τότε 250 εκατ. δολ.) στο πλάνο συμμετοχών της εταιρείας.

  "Έδωσα το 10% των συμμετοχών μου στην Square πίσω στην εταιρεία".

  Αλήθεια. Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Dorsey είπε στο Fortune πως επέστρεφε το 10% των μετοχών του στην εταιρεία. Απαντώντας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την IPO της εταιρείας, επιβεβαίωσε πως τα τελευταία δύο χρόνια έχω δώσει πάνω από 15 εκατ. μετοχές, ή το 20% των συμμετοχών του, πίσω στην Square και στο Start Small Foundation. Σημειωτέον πως το Forbes δεν υπολογίζει αυτές τις μετοχές στην καθαρή περιουσία του επιχειρηματία.

  "Ίδρυσα ένα ίδρυμα ονόματι Start Small Foundation".

  Περίπου αλήθεια. Το Start Small Foundation δεν είναι ένα συμβατικό ίδρυμα, καθώς είναι ένας οργανισμός που βασίζεται στους χορηγούς και πως ο Dorsey έδωσε ένα ποσό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο μέλλον. Αυτού του είδους τα ιδρύματα δεν υποχρεούνται να ανακοινώνουν πού πηγαίνουν οι δωρεές τους, όπως ισχύει με τα παραδοσιακά ιδρύματα. Οπότε, οι ισχυρισμοί για δωρεές μέσω του Start Small Foundation δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν.

  Κατά τη διάρκεια της IPO της Square, ο Dorsey ισχυρίστηκε ότι δώρισε επιπλέον 40 εκατ. μετοχές, ή το 10% όλης της εταιρείας, στο ίδρυμά του. Δεν υπάρχει όμως απόδειξη ότι έκανε πράξη αυτήν του την υπόσχεση.

  "Έδωσα το μεγαλύτερο τμήμα των συμμετοχών μου στην Square σε αυτό το ίδρυμα".

  Ψέμα. Ο Dorsey ακόμη κατέχει την πλειονότητα των συμμετοχών του στην Square. Το 2013, σύμφωνα με άρθρο του Fortune, επέστρεψε το 10% του μεριδίου του πίσω στην εταιρεία. Στην IPO, μάλιστα, ανέφερε ότι έδωσε το 20% των συμετοχών του -15 εκατ. μετοχές- σε ένα κοινό σχήμα των Square και Start Small τα τελευταία δύο χρόνια. Σήμερα κατέχει περίπου 60,5 εκατ. μετοχές στην Square, από τα 71,1 εκατ. μετοχές όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο. 

  Με απλά λόγια, έχει κρατήσει το μεγαλύτερο τμήμα των συμμετοχών του και δεν έχει το επιστρέψει στο ίδρυμά του. Η Square αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Dorsey, αλλά ούτε ο ίδιος απάντησε σε μήνυμα της δημοσιογράφου του άρθρου για περαιτέρω εξηγήσεις. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,8 δισ. $

  -114,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +324,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  88,5 δισ. $

  +1.354,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,1 δισ. $

  +238,2 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,7 δισ. $

  +764,0 εκ. $