Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιαν-2019 09:46

  Πώς σχεδιάζει η Domino's να συνεχίσει να ηγείται στην αγορά πίτσας

  Πώς σχεδιάζει η Domino's να συνεχίσει να ηγείται στην αγορά πίτσας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Alicia Kelso

  Υπάρχει περίπτωση να έρθει το τέλος της κυριαρχίας της Domino’s στον χώρο της πίτσας; Με βάση τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας -που παρουσιάστηκαν κατά την Ημέρα Επενδυτών της περασμένης εβδομάδας-, η απάντηση είναι λίγο πιο ξεκάθαρη τώρα: Όχι.

  Η τρέχουσα πορεία της εταιρείας μπορεί να ανιχνευθεί από το 2010, όταν η Domino’s ανανέωσε τη συνταγή της πίτσας και ξεκίνησε μια τολμηρή καμπάνια με τον τίτλο "Oh Yes We Did". Έκτοτε, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν από τα 3,1 δισ. δολάρια σε 5,9 δισ. δολάρια το 2017.

  Η στρατηγική της εταιρίας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι μετοχές της Domino’s βρίσκονταν λίγο πάνω από τα $11 στις αρχές του 2010. Σήμερα, αξίζουν περίπου $260.

  Ενώ ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας παρέμεινε σταθερό ή βελτιώθηκε ελαφρώς, ο γίγαντας της πίτσας παρουσίασε αύξηση εσόδων πάνω από 20% τα τελευταία τρία τρίμηνα και είχε 30 διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης πωλήσεων.

  Λόγω αυτής της συνεχούς προόδου, η Domino’s ξεπέρασε την Pizza Hut το 2017 για να γίνει η μεγαλύτερη αλυσίδα πίτσας των ΗΠΑ με βάση τις πωλήσεις, παρόλο που έχει περίπου 2.000 λιγότερα καταστήματα στις αμερικανικές πολιτείες.

  Παράλληλα, οι αμφιβολίες για τη δυναμική της εταιρείας που ξεφύτρωσαν μετά τη συνταξιοδότηση του CEO Patrick Doyle πριν από έξι μήνες, λογικά θα έχουν κοπάσει μέχρι τώρα. Ο διάδοχός του, Ritch Allison, αντεπεξέρχεται στο ρόλο του και η παρουσίασή του κατά την Ημέρα των Επενδυτών δείχνει ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει να επαναπαυτεί. Η Domino's προβλέπει συνολικά ετήσιες πωλήσεις 25 δισ. δολ. παγκοσμίως μέχρι το 2025 - διπλάσιες πωλήσεις από αυτές του 2017 που ανήλθαν στα 12,25 δισ.  δολ.- καθώς και 2.000 νέα καταστήματα στις ΗΠΑ εντός του ίδιου διαστήματος.

  Πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο. Η στρατηγική της βασίζεται στην ιδέα να αποκτήσει περισσότερα καταστήματα σε υπάρχουσες αγορές, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι χρόνοι παράδοσης παραγγελιών και να είναι πιο κοντά στους πελάτες.

  Αυτή η προσέγγιση ενέχει κίνδυνο κανιβαλισμού (βλ. Subway). Όμως, η Domino’s έχει το πλεονέκτημα ότι η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων της επιχείρησης έρχεται μέσω των καναλιών delivery, επομένως τα περισσότερα καταστήματα θα πρέπει - τουλάχιστον θεωρητικά - να οδηγήσουν σε υψηλότερους όγκους, υψηλότερες πωλήσεις και τελικά υψηλότερη κερδοφορία. Τα νέα καταστήματα θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν τον ανταγωνισμό να κερδίσει χώρο στην αγορά.

  Η Domino’s έχει επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού της, επειδή είναι ένα από τα λίγα brands που έχουν στην πραγματικότητα αυξανόμενο αριθμό πελατών στα καταστήματά της. 

  "Πρέπει να αναπτύσσεσαι μέσω των πελατών και των παραγγελιών. Αν έχεις περισσότερο κόσμο στο κατάστημά σου, αυτό σημαίνει ότι κάνεις τα πράγματα σωστά. Δεν προσπαθείς να τους εξαπατήσεις για να ξοδεύσουν περισσότερα χρήματα, τους ικανοποιείς και επιστρέφουν για περισσότερα", είπε ο Allison.

  Η Domino’s αύξησε τους πελάτες που επισκέφτηκαν τα καταστήματά της κατά 7,4% το 2017 έως το 2018. Συγκριτικά, ο συνολικός κλάδος της πίτσας αύξησε την κυκλοφορία στα καταστήματα κατά 1,7% στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ ο κλάδος των fast food αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,8%.

  Η εταιρεία εξετάζει τις στρατηγικές τιμολόγησης, αξίας και εμπιστοσύνης, με βάση το κατά πόσο θα οδηγήσουν ή όχι στην προσέλκυση πελατών στα καταστήματα, και αυτή η προσέγγιση σαφώς αποδίδει. Η Domino's είναι σε θέση να το κάνει αυτό επειδή αξιοποιεί την τεχνολογική υποδομή για την υλοποίηση αποφάσεων που βασίζονται στα data, δήλωσε ο Allison.

  Ο πρώην CEO Doyle άρχισε να μιλάει για τη θέση της Domino’s ως μία τεχνολογική εταιρεία που πωλεί πίτσα πριν από περίπου πέντε χρόνια. Ως αποτέλεσμα, το 65% των παραγγελιών είναι ηλεκτρονικές παραγγελίες. 

  Άλλωστε, η Domino’s προσφέρει 18 διαφορετικούς τρόπους παραγγελίας. Για τους καταναλωτές που απαιτούν ευκολία και ταχύτητα, αυτό κάνει τη διαφορά.

  Όλα αυτά οδηγούν σε αυτό που τα στελέχη καλούν έναν "ενάρετο κύκλο". Η αύξηση του όγκου οδηγεί σε υψηλότερες πωλήσεις και κερδοφορία, γεγονός που οδηγεί στην ικανότητα προσφοράς αξίας σε κλίμακα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία ξεκίνησε την προσφορά των 5,99 δολαρίων ήδη από το 2009. Η τιμή αυτή παρέμεινε η ίδια, αλλά έκτοτε, τα EBITDA έχουν υπερδιπλασιαστεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:13 22/01

  Ρεκόρ τηλεθέασης πρωτότυπου περιεχομένου ανακοίνωσε το Netflix, αφότου άλλαξε τον τρόπο μέτρησης

  Το Netflix άλλαξε τον τρόπο μέτρησης της τηλεθέασης στην πλατφόρμα του παρουσιάζοντας μερικά πολύ εντυπωσιακά στοιχεία όσον αφορά την παρακολούθηση πρωτότυπου περιεχομένου.

  08:25 22/01

  Τα πολυκαταστήματα αυτοκαταστρέφονται πουλώντας ρούχα από... "δεύτερο χέρι"

  Πολυκαταστήματα, όπως οι αλυσίδες Macy’s και JC Penney, στρέφονται στις πωλήσεις πολυτελών ρούχων "από δεύτερο χέρι" για να προσελκύσουν πελάτες στα καταστήματά τους όπου η πελατεία βαίνει συνεχώς...

  16:54 21/01

  Ο Τζεφ Μπέζος αύξησε την περιουσία του περισσότερο από όλους στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ

  Η μετοχή της Amazon έχει εκτοξευτεί κατά 130% και ο Μπέζος έχει προσθέσει 46 δισ. δολάρια στην καθαρή αξία του από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2017.

  08:22 21/01

  Ξεκινά η δίκη της παραπομπής Τραμπ - Τι πρέπει να ξέρετε

  Ξεκινά η ιστορική δίκη έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης και αγωνιώδεις φωνές περί "φάρσας".

  16:53 20/01

  Ο Άλαν Ντέρσοβιτς θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να αποπεμφθεί γιατί δεν έκανε κάποιο έγκλημα

  Θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να αποπεμφθεί από το αξίωμα, επειδή οι δημιουργοί του Συντάγματος, είχαν ως στόχο, η αποπέμψιμη συμπεριφορά να περιλαμβάνει συμπεριφορές που να ομοιάζουν με...

  08:38 20/01

  Η Louis Vuitton αγόρασε το 2ο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο

  Πριν από δύο μήνες εξαγόρασε την Tiffany έναντι $16,2 δισ., ενώ πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο. Στόχος της να μπει στο top-five της αγοράς κοσμημάτων.

  09:58 19/01

  Megxit: Τέλος η βασιλική ιδιότητα για τον Χάρι και τη Μέγκαν

  "Πρέπει να απεμπολήσουν τους βασιλικούς τίτλους. Πλέον δεν θα λαμβάνουν δημόσια κονδύλια για βασιλικά καθήκοντα".

  10:27 18/01

  Γνωρίστε την καλύτερη μετοχή των τελευταίων 30 ετών με απόδοση 47.500%

  Η Heico κρατά "κλειδωμένες" τις τιμές των προϊόντων της και σταθερό το περιθώριο κέρδους στο 15%.

  17:03 17/01

  Η καινοτομία για την Canon αποτελεί μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας

  Με τον συνδυασμό τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού, η Canon έχει εξαιρετικά θετικές προοπτικές στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά.

  08:05 17/01

  Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

  Παρά τα σκάνδαλα και τους ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών, η μετοχή βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

  19:15 16/01

  Το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός, σύμφωνα με μελέτη

  Το Bitcoin, αντίστοιχα όπως ο χρυσός, είναι ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων όπως οι εμπορικοί πόλεμοι.

  08:24 16/01

  Η μετοχή της Tesla εκτινάσσεται και ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να εισπράξει 346 εκατ. δολάρια

  Εάν η κεφαλαιοποίηση της Tesla φτάσει τα 100 δισ. δολάρια, ο Μασκ θα ανταμειφθεί με μετοχές ύψους 346 εκατ. δολαρίων. Εάν δε αγγίξει τα 650 δισ., τότε η "αμοιβή" του θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο...

  18:23 15/01

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο Google-Amazon από Τραμπ, Όπρα και Τομ Χανκς

  Αν και η δημοσκόπηση της Morning Consult έδειξε ότι η γενιά Z και οι Millennials έχουν στην προτεραιότητα την ιδιωτικότητα και την ισχυρή δεοντολογία στις επιχειρήσεις, η Google βρέθηκε στη πρώτη...

  08:39 15/01

  Οι CFOs της Αμερικής προειδοποιούν για ύφεση - Γιατί δεν πρέπει να τους αγνοήσει η χρηματαγορά

  Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο επικείμενου sell-off στην χρηματιστηριακή αγορά.

  14:45 14/01

  Γιατί η Visa εξαγοράζει τη fintech startup Plaid έναντι 5,3 δισ. δολαρίων

  Μέσω της Plaid, η Visa αποκτά πρόσβαση σε μια σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη βάση πελατών, στην οποία μπορεί να προωθήσει πρόσθετες υπηρεσίες πληρωμών, ενώ παράλληλα χάρη στο διεθνές δίκτυό της...

  08:37 14/01

  Αυξάνονται τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την εκτέλεση Σουλεϊμανί

  Οι αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το εάν υπήρχαν ή όχι πληροφορίες ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμερικανικών πρεσβειών ενισχύουν τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της απόφασης Τραμπ να ...