Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιαν-2019 08:56

  Συνολικά $36 εκατ. έβγαλαν οι απατεώνες από το κρυπτονόμισμα Ether το 2018 -διπλάσια σε σχέση με το 2017

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Thomas Brewster

  Οποιοσδήποτε επενδύει σε κρυπτονομίσματα Ether ίσως πρέπει να έχει το νου του στους ολοένα και πιο πονηρούς απατεώνες, που έχουν βρει τρόπους να βγάζουν πολλά χρήματα με απλές κομπίνες.

  Το 2018, οι απατεώνες αυτοί έβγαλαν 36 εκατομμύρια δολάρια βρίσκοντας τρόπους να πείσουν τους κατόχους Ether να δώσουν τα χρήματά τους. Το ποσό ήταν διπλάσιο σε σχέση με τα 17 εκατ. δολάρια του 2017, σύμφωνα με έκθεση της Chainalysis, η οποία παρακολουθεί τα κρυπτονομίσματα για λογαριασμό κυβερνητικών φορέων, ιδιωτικών οντοτήτων ή ανταλλακτηρίων. (H Chainanalysis διαχωρίζει τους απατεώνες από τους χάκερς καθώς οι τελευταίοι εκμεταλλεύονται τα ευάλωτα σημεία και κλέβουν απευθείας κρυπτονομίσματα, όπως εκείνοι που έκλεψαν 32 εκατομμύρια δολάρια σε Ether το 2017. Πράγματι, οι χάκερς έχουν βγάλει περισσότερα από τους απατεώνες, χάρη στις επανειλημμένες επιθέσεις από το 2016 έως το 2019.)

  Και ενώ ο αριθμός των περιστατικών απάτης άρχισε να υποχωρεί το 2018, αυτές που έγιναν ήταν "μεγαλύτερες, πιο εξελιγμένες και πολύ πιο κερδοφόρες", σύμφωνα με την έκθεση που έχει στα χέρια του το Forbes. Η Chainalysis βρήκε περισσότερες από 2.000 απάτες που είχαν στο στόχαστρο την Ethereum, την βασισμένη στο blockchain πλατφόρμα που διανέμει το Ether (επίσης γνωστό με το σύμβολο ETH). Αυτοί οι λογαριασμοί έλαβαν χρήματα από σχεδόν 40.000 μοναδικούς χρήστες το τελευταίο έτος. Αυτό σημαίνει ότι εξαπατήθηκε ο τετραπλάσιος αριθμός ανθρώπων  το 2018 σε σχέση με το 2017.

  Το γράφημα δείχνει πώς οι απατεώνες της Ethereum αυξάνουν τα κέρδη τους. 

  Δουλεύουν τα σχέδια ponzi

  Σύμφωνα με τον Philip Gradwell, επικεφαλής οικονομολόγο της Chainalysis, μία από τις σημαντικότερες απάτες του 2018 ήταν το κλασικό σχέδιο ponzi. Στο πλαίσιο αυτού, οι απατεώνες έστειλαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ιδιοκτήτες Ether, ζητώντας τους να συνεισφέρουν χρήματα για τα οποία θα έπαιρναν πίσω μια εγγυημένη απόδοση. Φυσικά, η απόδοση προερχόταν από άλλους κατόχους του κρυπτονομίσματος που συνεισέφεραν στο σχέδιο και όχι από κάποια  πραγματική επένδυση.

  Ένα από τα πιο σημαντικά σχέδια-πυραμίδα ήταν το 333 ETH, λέει ο Gradwell, το οποίο διαχειρίστηκε Ether αξίας 3,5 εκατ. δολαρίων. Έχοντας ως βάση λειτουργίας την αποκεντρωμένη εφαρμογή DApp με βάση την πλατφόρμα Ethereum, υποσχόταν ημερήσια απόδοση 3,33% από το αρχικό buy-in. Αν και χαρακτηρίστηκε ως απάτη, εξακολουθούσε να προσελκύει σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών Ether. Το Forbes επιχείρησε να βρει στοιχεία επικοινωνίας για το 333 ETH, αλλά η ιστοσελίδα του στη ρωσική γλώσσα είχε κατέβει τη στιγμή της δημοσίευσης και δεν υπήρχαν σχετικές επαφές επικοινωνίας.

  Η άλλη μεγάλη απάτη, η οποία επέφερε σημαντικότερες απώλειες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ήταν οι ανύπαρκτες αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICOs). Ο Gradwell εξήγησε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα του "πυρετού" των ICOs που εκδηλώθηκε στις αρχές του περασμένου έτους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργήθηκαν εντελώς ψεύτικες ICOs με ιστοσελίδες που έμοιαζαν νόμιμες και ολόκληρες εκστρατείες που ενθάρρυναν τον κόσμο να αγοράσει κάποιο φανταστικό νέο νόμισμα. Τα νομίσματα εξαφανίζονταν μυστηριωδώς, καθώς η ICO αποδεικνυόταν απάτη.

  Τέλος, υπήρξε το τυπικό ηλεκτρονικό "ψάρεμα" (phishing), όπου τα ανυποψίαστα θύματα την έπαθαν από τους κωδικούς πρόσβασης στο λογαριασμό τους. Μόλις εισέρχονταν στα πορτοφόλια Ether, οι χάκερ αποσπούσαν τον κωδικό τους.

  Μια αναδυόμενη απειλή για το Android

  Ενώ θα ήταν συνετό για τους ιδιοκτήτες Ether να χρησιμοποιούν πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης και να γνωρίζουν τα κόλπα των απατεώνων, υπάρχει μια αναδυόμενη απειλή έξω εκεί με τη μορφή ψεύτικων εφαρμογών Android.

  Ο Lukas Stefanko, ερευνητής του τομέα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της ESET, έχει βρει έναν αριθμό ψεύτικων πορτοφολιών Ether που τριγυρίζουν στο Google Play. Συχνά μιμούνται το MyEtherWallet ή το MetaMask, προσπαθώντας να αποσπάσουν τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών στις πραγματικές εφαρμογές. Κάθε φορά που ο Stefanko προειδοποιούσε την Google, οι εφαρμογές γρήγορα καταργούνταν.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,8 δισ. $

  -114,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +324,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  88,5 δισ. $

  +1.354,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,1 δισ. $

  +238,2 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,7 δισ. $

  +764,0 εκ. $