Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιαν-2019 10:48

  Οι 100 εταιρείες - "πρωταθλήτριες" της αειφορίας για το 2019

  Οι 100 εταιρείες - "πρωταθλήτριες" της αειφορίας για το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ώρα που η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ του πλανήτη συγκεντρώνεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, η λίστα των 100 εταιρειών που υπηρετούν με τη μεγαλύτερη συνέπεια την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη έρχεται στο προσκήνιο.

  Η κατάταξη Global 100 βαθμολογεί μεγάλες εταιρείες ανά τον πλανήτη ανάλογα με την απόδοσή τους στην μείωση της χρήσης υδρογονανθράκων, αλλά και στην ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, την ισορροπία των φύλων στα ηγετικά τους κλιμάκια, τα έσοδα από "καθαρά" προϊόντα και τη γενικότερη αειφορία τους.

  Για 15η χρονιά, η κατάταξη συντάσσεται από την εταιρεία χρηματοοικονομικών πληροφοριών και το ομώνυμο περιοδικό της, Corporate Knights, που εξειδικεύονται στο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας. Σε αυτήν καταγράφονται ούτε λίγο ούτε πολύ 7.500 επιχειρήσεις, όλες με ετήσια έσοδα τα οποία ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια.

  Στο Νο. 1 για το 2019 βρίσκεται η Chr. Hansen Holding, εταιρεία βιοεπιστήμης με έδρα τη Δανία, της οποίας το 80% των εσόδων της προέρχεται από ανάπτυξη φυσικών λύσεων για τη διατήρηση τροφίμων όπως το γιαούρτι και το γάλα, προστασία καλλιεργειών με τη χρήση φυσικών βακτηρίων αντί για φυτοφάρμακα και εναλλακτικές λύσεις στα αντιβιοτικά για τα ζώα.

  Ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Corporate Knights, Toby Heaps, δηλώνει στο Forbes ότι η "πρωτιά" της Chr. Hansen αποτελεί έκπληξη, καθώς η εταιρεία, η οποία υφίσταται από το 1874, είναι γενικά άγνωστη στο πλατύ κοινό. "Δεν είναι μία εταιρεία η οποία έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον καταναλωτή", σημειώνει ο Heaps, "ωστόσο επηρεάζει μεγάλο μέρος των θερμίδων που λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη και κάνει ασφαλέστερο το φαγητό που καταναλώνουν".

  Περί το 30% του ΔΣ της δανικής επιχείρησης το αποτελούν γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα της Corporate Knights, ενώ οι αποδοχές του CEO της είναι περίπου 24 φορές μεγαλύτερες των αποδοχών του μέσου εργαζόμενου σε αυτήν - μια σχετικά χαμηλή διαφορά για τον κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων.

  Στο Νο. 2 βρίσκεται η Kering, γαλλική εταιρεία η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τα brands που διαθέτει υπό την σκέπη της: Gucci, Yves Saint Laurent και Alexander McQueen, μεταξύ άλλων. Η εταιρεία έχει αποδείξει ότι λαμβάνει την αειφορία στα σοβαρά, προμηθευόμενη το 40% των προϊόντων της από πιστοποιημένα αειφόρες πηγές, σύμφωνα με τον Heaps, ενώ συνεχώς εξετάζει τρόπους να αυξήσει το συγκεκριμένο ποσοστό.

  Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το ΔΣ της Kering αποτελείται κατά 60% από γυναίκες, όταν ο μέσος όρος στις μεγάλες εταιρείες δεν ξεπερνά το 20%. Η λεγόμενη "γυάλινη οροφή", που θέτει εμπόδια στην επαγγεματική ανέλιξη γυναικών, καθώς και μελών μειονοτικών ομάδων του πληθυσμού, έχει "γκρεμιστεί απόλυτα" από την Kering, συμπληρώνει ο πρόεδρος της Corporate Knights.

  Στο No. 3 της κατάταξης βρίσκεται η Neste, η οποία βρισκόταν το 2018 στη δεύτερη θέση. Με έδρα τη Φινλανδία, η Neste είναι εταιρεία διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια.

  "Μέχρι πρόσφατα ήταν μια εταιρεία ορυκτών καυσίμων η οποία διύλιζε πετρέλαιο προς καύση και παρήγαγε αέρια του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία", δηλώνει ο Heaps. Η εταιρεία πραγματοποίησε στροφή και πλέον άνω του 50% των επενδύσεων της Neste αφορά την ανάπτυξη προϊόντων όπως τα ανανεώσιμα βιοκαύσιμα. Με τα σημερινά δεδομένα, το 25% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από διύλιση βιοκαυσίμων, με στόχο για περαιτέρω αύξηση αυτού του ποσοστού τα επόμενα χρόνια. Άξιο προσοχής είναι επίσης ότι το κομμάτι των βιοκαυσίμων κομίζει στη Neste το 50% των κερδών της. "Έχουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους στο πεδίο των βιοκαυσίμων, καθώς αυτά αποτελούν μόνον το ¼ των εσόδων τους, αλλά το ½ των κερδών τους".

  Η τιμή της μετοχής της Neste έχει αυξηθεί κατά 300% την τελευταία πενταετία, γεγονός που κάνει τους μετόχους να μην έχουν καμία αντίρρηση για τη στροφή της εταιρείας.

  Είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία η Corporate Knights χρησιμοποιεί τα "πράσινα έσοδα (clean revenue) σαν στοιχείο της κατάταξης, υπολογίζοντας τα έσοδα που έχει μια εταιρεία από "βιώσιμα προϊόντα". Για το 2019, μάλιστα, ο συγκεκριμένος δείκτης βάρυνε κατά 50% σε ό,τι αφορά την κατάταξη.

  Δείτε την λίστα Global 100 εδώ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:01 23/02

  Μια κακή εβδομάδα για τις αγορές αφού επέστρεψαν οι απειλές του κοροναϊού

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις αλυσίδες παραγωγής πολλών αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί.

  10:33 22/02

  Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παραγωγή του εμβολίου. Γιατί καθυστερεί, ποιοι έχουν αναλάβει τη δημιουργία του και πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία.

  14:04 21/02

  Ένας πολύ καλός λόγος για να μην αναμένουμε σύντομα μείωση επιτοκίων από την Fed

  Από την αρχή του έτους, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ξέφρενου ράλι. Μετοχές, ομόλογα κάθε είδους, χρυσός, παλλάδιο, bitcoin -όλα ανεβαίνουν και όλα στηρίζονται στη χαλαρή νομισματική...

  08:17 21/02

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον πολλών δισ. δολαρίων κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

  16:59 20/02

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών γίνεται η δεύτερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι η δεύτερη γυναίκα στη Ρωσία η οποία γίνεται δισεκατομμυριούχος.

  15:59 20/02

  Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται" καθώς οι επενδυτές αγοράζουν "διάστημα"

  Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, γράφοντας κέρδη πάνω από 200% από την αρχή του έτους, καθώς ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο στάδιο τελικών δοκιμών του τουριστικού...

  11:23 20/02

  Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

  Ο Ph. Reade, ιδρυτής του hedge fund, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό και παραμένει.

  10:16 20/02

  Λίον Κούπερμαν: Ο "κομμουνιστής" Μπέρνι Σάντερς αποτελεί "μεγαλύτερη απειλή" από τον κοροναϊό

  Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να καταγράψει βουτιά έως και 25% εάν ο Σάντερς λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Εκτιμά δε ότι ο μόνος που θα μπορούσε...

  15:58 19/02

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Σε μια προσπάθεια να "απαντήσει" στις επικρίσεις των αντιπάλων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διατηρήσει τη δυναμική του ο Μπλούμπεργκ σκληραίνει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Wall...

  10:45 19/02

  Η SoftBank εγκαινιάζει το δεύτερο Vision Fund με επένδυση ύψους $2,5 δισ. δολ.

  Ελπίζοντας να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

  08:40 19/02

  Η νέα "Νέμεσις" του Έλον Μασκ και της Tesla "ακούει" στο όνομα Rivian

  Ποια είναι η εταιρεία Rivian που ίδρυσε ο ΑρΤζει Σκάριντζ και έχει βάλει στόχο να απειλήσει την κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σημαντικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει, ...

  09:30 18/02

  Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

  Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεσμεύθηκε να δωρίσει 10 δισ. δολάρια ή περίπου το 10% της συνολικής περιουσίας του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής...

  14:18 17/02

  Ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε για τον κοροναϊό δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό

  Σύμφωνα με μια συνομιλία εκ των έσω που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια παραδοχή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

  08:15 17/02

  Ο κοροναϊός θα "προσγειώσει" τα έσοδα των αεροπορικών το α' τρίμηνο έως και $5 δισ.​​​​​​​

  Τα ⅔ των διεθνών πτήσεων από και προς Κίνα έχουν ανασταλεί, με τη χώρα πλέον να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% της διεθνούς αεροπορικής κυκλοφορίας.

  08:01 16/02

  Πώς η influencer Emily Ratajkowski κερδίζει από τους ακολούθους της

  "Όταν χτίζεις έναν λογαριασμό στο Instagram χτίζεις ένα brand", τονίζει σε συνέντευξή της στο Forbes.

  09:20 15/02

  Ξεπούλησε σε χρόνο ρεκόρ η βρετανική Vogue με τη Μέγκαν Μαρκλ

  Η Δούκισσα του Σάσεξ επιμελήθηκε την έκδοση του Σεπτεμβρίου 2019, η οποία εξαφανίστηκε από τα ράφια μέσα σε δέκα ημέρες.