Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιαν-2019 11:55

  Η Κίνα αξίζει να έχει ισχυρότερη φωνή στο ΔΝΤ από την Αμερική και την Ιαπωνία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Κίνα αξίζει να έχει ισχυρότερη φωνή στο ΔΝΤ από την Αμερική και την Ιαπωνία

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Κίνα ενισχύει εδώ και χρόνια το ρόλο της στην παγκόσμια οικονομία, αλλά όχι στις τάξεις οργανισμών όπως το ΔΝΤ, που εξακολουθούν να κυριαρχούνται από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

  Αυτό σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου Παγκόσμιας Πολιτικής A. T. Kearney. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 18,72% της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά έχει μόνο 6,06% επί των δικαιωμάτων ψήφου του ΔΝΤ.

  Αυτό έρχεται να συγκριθεί με τις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν το 15,17% της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά έχουν ποσοστό 16,52% στα δικαιώματα ψήφου του ΔΝΤ και την Ιαπωνία, η οποία αντιπροσωπεύει το 4,17% της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά συμμετέχει με 6,16% στις ψήφους του ΔΝΤ.

  "Ο ρόλος της Κίνας στο ΔΝΤ έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων του Κινέζου αξιωματούχου που υπηρετεί ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής και του γουάν που προστίθεται στο καλάθι των νομισμάτων που αποτελούν τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα", λέει ο Courtney Rickert McCaffrey, διευθυντής τομέα ηγετικής σκέψης για τη στρατηγική και διαχείριση στο Συμβούλιο Παγκόσμιας Πολιτικής της συμβουλευτικής AT Kearney και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. "Αλλά τα δικαιώματα ψήφου της Κίνας παραμένουν θλιβερά λίγα σε σχέση με την οικονομική της υπεροχή".

  Αυτό καθιστά δύσκολό για την Κίνα να πείσει το ΔΝΤ να διασώσει υπερχρεωμένες χώρες στις οποίες έχει ισχυρά συμφέροντα, όπως το Πακιστάν. Σε αυτή την περίπτωση, η Αμερική εξέφρασε ανησυχίες ότι ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας θα ήταν, κατ 'ουσία, ένα σχέδιο διάσωσης της Κίνας.

  Η Κίνα δεν είναι η μόνο αναδυόμενη αγορά που υπο-εκπροσωπείται στο σύστημα ψηφοφορίας του ΔΝΤ. Η Ινδία αντιπροσωπεύει το 7,69% της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά διαθέτει μόλις 2,64% επί των δικαιωμάτων ψήφου.

  Χώρα Ποσοστό στα δικαιώματα ψήφου του ΔΝΤ Ποσοστό στην παγκόσμια οικονομία
  Ηνωμένες Πολιτείες 16.52 15.17
  Ιαπωνία 6.15 4.17
  Κίνα 6.09 18.72
  Ινδία 2.64 7.69
  Ρωσία 2.59 3.09


  Υπάρχουν κάποιες καλές εξηγήσεις για αυτή την ασυμμετρία. Μία από αυτές είναι ότι η Αμερική είναι το βασικό ιδρυτικό μέλος του ΔΝΤ και, ως εκ τούτου, όρισε τους κανόνες του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένης της ισχύος του βέτο.

  Έπειτα, είναι και η επί μακρόν δεσπόζουσα θέση της Αμερικής στο παγκόσμιο εμπόριο και στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που υπήρχε πολύ πριν ανοιχτεί η Κίνα στο παγκόσμιο εμπόριο.

  Και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που περιλαμβάνονται στη φόρμουλα του ΔΝΤ για την κατανομή των δικαιωμάτων ψήφου, εξηγεί ο McCaffrey. Όπως το "άνοιγμα, η ποικιλομορφία, τα διεθνή αποθέματα και το ΑΕΠ μετρούμενο σε συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς - στα οποία η Κίνα αντιπροσωπεύει ένα ελαφρώς μικρότερο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας".

  Ακόμη κι έτσι, η Κίνα αξίζει μια ισχυρότερη φωνή στο ΔΝΤ από την Αμερική και την Ιαπωνία. "Έτσι, ενώ ο διάβολος βρίσκεται σαφώς στις λεπτομέρειες, υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα ότι η Κίνα (για να μην αναφέρουμε άλλες μεγάλες αναδυόμενες αγορές) αξίζει μια ισχυρότερη φωνή στο ΔΝΤ", προσθέτει ο McCaffrey.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  149,0 δισ. $

  -3.714,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,0 δισ. $

  -607,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  88,3 δισ. $

  -334,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,8 δισ. $

  -1.277,7 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,3 δισ. $

  -1.353,4 εκ. $