Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιαν-2019 10:24

  Η επίσημη και η ανεπίσημη εξήγηση για τις απολύσεις της Tesla

  Η επίσημη και η ανεπίσημη εξήγηση για τις απολύσεις της Tesla
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Γιατί μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία όπως η Tesla θα απομακρύνει το 7% του εργατικού της δυναμικού;

  Υπάρχει επίσημη και ανεπίσημη απάντηση. Η επίσημη απάντηση είναι για να μειώσει το κόστος παραγωγής και την τιμή για το Model 3 Sedan και να το κάνει προσιτό στις μάζες.

  Οι ειδικοί μάρκετινγκ θα συμφωνήσουν. Μία χαμηλότερη τιμή θα βοηθήσει την Tesla να περάσει από το "σημείο καμπής", δηλαδη τη στιγμή που τα προϊόντα της θα φθάσουν σε μια κρίσιμη μάζα καταναλωτών, όπως περιγράφεται στη βιβλιογραφία του μάρκετινγκ από την καμπύλη Rogers.

  Ο Everett Rogers υποστηρίζει ότι η εξάπλωση νέων προϊόντων είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων, η οποία αρχίζει με την αναγνώριση, το ενδιαφέρον, την αξιολόγηση, τη δοκιμή και την υιοθεσία. Στην αρχή, η αναγνωρισιμότητα των προϊόντων είναι αργή, καθώς μόνο οι "καινοτόμοι", μια μικρή ομάδα καταναλωτών, υιοθετούν το προϊόν. Στη συνέχεια, ο ρυθμός διάχυσης επιταχύνει, καθώς οι "πρώιμοι χρήστρες", μια άλλη μικρή ομάδα καταναλωτών που έρχονται σε επαφή με τους καινοτόμους, υιοθετούν επίσης το προϊόν.

  Και οι δύο ομάδες αγοράζουν το προϊόν από ενθουσιασμό και περιέργεια -για αυτό το λόγο δεν είναι ευαίσθητοι στην τιμή.

  Τελικά, η διάχυση μπορεί να φτάσει στο "σημείο καμπής", κατά το οποίο η "πρώιμη" και η "μεταγενέστερη πλειοψηφία" τροφοδοτούν έναν καταρράκτη (εκθετική αύξηση των πωλήσεων), ο οποίος συνδέεται με την εμπορική επιτυχία του νέου προϊόντος.

  Και οι δύο αυτές ομάδες αγοράζουν το προϊόν επειδή βλέπουν αξία σε αυτό, σε σύγκριση με τα εναλλακτικά προϊόντα. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ευαίσθητοι στις τιμές.

  Με απλά λόγια, η τιμή είναι ένας βασικός παράγοντας για ένα νέο προϊόν που φτάνει στις μάζες.

  Η Tesla δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Έτσι, έχει μεγάλο νόημα για την εταιρεία να μειώσει το κόστος παραγωγής της, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα για χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα της.

  Αλλά υπάρχει και μια ανεπίσημη ιστορία, κατά τη γνώμη μου.

  Η Tesla έχει μεγάλο χρέος. Και η εξυπηρέτησή του απορροφά σχεδόν όλα τα κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBIDA) - βλέπε κάτω. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μειωθεί το κόστος και να μειωθεί γρήγορα, με την απομάκρυνση μέρους του εργατικού δυναμικού της.

  Το μακροπρόθεσμο χρέος της Tesla

  Κι έπειτα υπάρχει η μεγάλη επένδυση της Tesla στην Κίνα. Τον περασμένο Αύγουστο, η εταιρεία ανακοίνωσε την κατασκευή ενός εργοστασίου αξίας 5 δισ. δολαρίων, η οποία πρέπει να χρηματοδοτηθεί με τη σειρά της από τη μείωση των δαπανών στις ΗΠΑ.

  Ως εναλλακτική στην περικοπή κόστους, η Tesla θα μπορούσε να εκδώσει νέες μετοχές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές τις ανάγκες. Αλλά αυτό θα ήταν διαβρωτικό για τους υφιστάμενους μετόχους.

  Στο μεταξύ, υπάρχει ανταγωνισμός από mainstream αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen. Εάν η Tesla μειώσει τις τιμές για τα οχήματά της θα δυσκολευτούν περισσότερο να μπουν στην αγορά.

  Το συμπέρασμα: Η μείωση του εργατικού κόστους μπορεί να εξυπηρετήσει σκοπούς για την Tesla βραχυπρόθεσμα, ωστόσο μπορεί να επιστρέψει και να την "στοιχειώσει" μακροπρόθεσμα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:13 22/01

  Ρεκόρ τηλεθέασης πρωτότυπου περιεχομένου ανακοίνωσε το Netflix, αφότου άλλαξε τον τρόπο μέτρησης

  Το Netflix άλλαξε τον τρόπο μέτρησης της τηλεθέασης στην πλατφόρμα του παρουσιάζοντας μερικά πολύ εντυπωσιακά στοιχεία όσον αφορά την παρακολούθηση πρωτότυπου περιεχομένου.

  08:25 22/01

  Τα πολυκαταστήματα αυτοκαταστρέφονται πουλώντας ρούχα από... "δεύτερο χέρι"

  Πολυκαταστήματα, όπως οι αλυσίδες Macy’s και JC Penney, στρέφονται στις πωλήσεις πολυτελών ρούχων "από δεύτερο χέρι" για να προσελκύσουν πελάτες στα καταστήματά τους όπου η πελατεία βαίνει συνεχώς...

  16:54 21/01

  Ο Τζεφ Μπέζος αύξησε την περιουσία του περισσότερο από όλους στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ

  Η μετοχή της Amazon έχει εκτοξευτεί κατά 130% και ο Μπέζος έχει προσθέσει 46 δισ. δολάρια στην καθαρή αξία του από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2017.

  08:22 21/01

  Ξεκινά η δίκη της παραπομπής Τραμπ - Τι πρέπει να ξέρετε

  Ξεκινά η ιστορική δίκη έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης και αγωνιώδεις φωνές περί "φάρσας".

  16:53 20/01

  Ο Άλαν Ντέρσοβιτς θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να αποπεμφθεί γιατί δεν έκανε κάποιο έγκλημα

  Θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να αποπεμφθεί από το αξίωμα, επειδή οι δημιουργοί του Συντάγματος, είχαν ως στόχο, η αποπέμψιμη συμπεριφορά να περιλαμβάνει συμπεριφορές που να ομοιάζουν με...

  08:38 20/01

  Η Louis Vuitton αγόρασε το 2ο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο

  Πριν από δύο μήνες εξαγόρασε την Tiffany έναντι $16,2 δισ., ενώ πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο. Στόχος της να μπει στο top-five της αγοράς κοσμημάτων.

  09:58 19/01

  Megxit: Τέλος η βασιλική ιδιότητα για τον Χάρι και τη Μέγκαν

  "Πρέπει να απεμπολήσουν τους βασιλικούς τίτλους. Πλέον δεν θα λαμβάνουν δημόσια κονδύλια για βασιλικά καθήκοντα".

  10:27 18/01

  Γνωρίστε την καλύτερη μετοχή των τελευταίων 30 ετών με απόδοση 47.500%

  Η Heico κρατά "κλειδωμένες" τις τιμές των προϊόντων της και σταθερό το περιθώριο κέρδους στο 15%.

  17:03 17/01

  Η καινοτομία για την Canon αποτελεί μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας

  Με τον συνδυασμό τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού, η Canon έχει εξαιρετικά θετικές προοπτικές στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά.

  08:05 17/01

  Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

  Παρά τα σκάνδαλα και τους ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών, η μετοχή βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

  19:15 16/01

  Το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός, σύμφωνα με μελέτη

  Το Bitcoin, αντίστοιχα όπως ο χρυσός, είναι ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων όπως οι εμπορικοί πόλεμοι.

  08:24 16/01

  Η μετοχή της Tesla εκτινάσσεται και ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να εισπράξει 346 εκατ. δολάρια

  Εάν η κεφαλαιοποίηση της Tesla φτάσει τα 100 δισ. δολάρια, ο Μασκ θα ανταμειφθεί με μετοχές ύψους 346 εκατ. δολαρίων. Εάν δε αγγίξει τα 650 δισ., τότε η "αμοιβή" του θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο...

  18:23 15/01

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο Google-Amazon από Τραμπ, Όπρα και Τομ Χανκς

  Αν και η δημοσκόπηση της Morning Consult έδειξε ότι η γενιά Z και οι Millennials έχουν στην προτεραιότητα την ιδιωτικότητα και την ισχυρή δεοντολογία στις επιχειρήσεις, η Google βρέθηκε στη πρώτη...

  08:39 15/01

  Οι CFOs της Αμερικής προειδοποιούν για ύφεση - Γιατί δεν πρέπει να τους αγνοήσει η χρηματαγορά

  Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο επικείμενου sell-off στην χρηματιστηριακή αγορά.

  14:45 14/01

  Γιατί η Visa εξαγοράζει τη fintech startup Plaid έναντι 5,3 δισ. δολαρίων

  Μέσω της Plaid, η Visa αποκτά πρόσβαση σε μια σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη βάση πελατών, στην οποία μπορεί να προωθήσει πρόσθετες υπηρεσίες πληρωμών, ενώ παράλληλα χάρη στο διεθνές δίκτυό της...

  08:37 14/01

  Αυξάνονται τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την εκτέλεση Σουλεϊμανί

  Οι αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το εάν υπήρχαν ή όχι πληροφορίες ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμερικανικών πρεσβειών ενισχύουν τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της απόφασης Τραμπ να ...