Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιαν-2019 12:15

  Ο Jack Bogle απεβίωσε στα 89 - ιδού η πολύτιμη συμβουλή του

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο Jack Bogle απεβίωσε στα 89 - ιδού η πολύτιμη συμβουλή του

  Ο Jack Bogle, ιδρυτής της Vanguard Group που καινοτόμησε με την ιδέα των επενδύσεων χαμηλού κόστους και με τα index funds απεβίωσε. Ήταν 89 ετών. Οι ιδέες του έχουν γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της επενδυτικής συμβουλευτικής για τους μέσους Αμερικανούς και ο Bogle δεν δίσταζε ποτέ να εκφράζει αυτό που σκέφτεται ή να μιλά για τη ζωή του. Το έκανε ξανά σε ένα δοκίμιο που δημοσιεύτηκε στο επετειακό τεύχος του Forbes για τα 100 του χρόνια το 2017 και αναδημοσιεύεται παρακάτω:

  'ΕΠΑΝΕΦΕΥΡΕΣΗ'

  Από τον Jack Bogle

  Το 1965 ο μέντοράς μου, Walter L. Morgan, ιδρυτής της Wellington Management Co., με κάλεσε στο γραφείο του. Ήταν η εποχή της κερδοσκοπίας μέσω αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων και βραχυπρόθεσμων αγοραπωλησιών μετοχών και εμείς είχαμε απλώς ένα παραδοσιακό, ισορροπημένο αμοιβαίο κεφάλαιο. "Θέλω να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να φτιάξεις την εταιρεία. Είσαι υπεύθυνος εσύ τώρα". Ήμουν 35 ετών. Έτσι, συγχωνεύτηκα με ένα πολύ επιθετικό equity fund από τη Βοστώνη με μάνατζερ νεότερους από εμένα. Φαινόταν μια κίνηση μεγαλοφυής, μέχρι που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν. Η εποχή του υψηλού ρίσκου κατέρρευσε και εκείνοι αποδείχθηκαν τελικά φρικτοί διαχειριστές του χρήματος. Τον Ιανουάριο του 1974 το διοικητικό συμβούλιο της Wellington Management, που ελεγχόταν από την ομάδα εκείνη της Βοστώνης, με απέλυσε.

  Μόνο που τα ίδια τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν ένα ξεχωριστό συμβούλιο που ελεγχόταν από ανεξάρτητα μέλη και εγώ έπεισα το συμβούλιο να μη με απολύσει. Έτσι, έγινε ένας μεγάλος καβγάς, που επιλύθηκε μέσω μιας τραγικής συμφωνίας: θα συνέχιζα ως πρόεδρος και CEO των funds, τα οποία θα ήταν υπεύθυνα για τη δική τους νομική συμμόρφωση, διοίκηση και τήρηση αρχείων. (Και εγώ έπρεπε να βρω ένα νέο όνομα – αυτή ήταν η αρχή της Vanguard Group.) Οι ανταγωνιστές μου, οι άνθρωποι που με είχαν απολύσει, θα συνέχιζαν να επιβλέπουν τη διανομή, το μάρκετινγκ και τη διαχείριση των επενδύσεων. Το καθεστώς αυτό ήταν εντελώς παράλογο.

  Έπρεπε να βρω έναν τρόπο για τη Vanguard να αναλάβει τη διαχείριση των επενδύσεων και τη διανομή των κεφαλαίων μας. Είχα ασχοληθεί με τα index funds στη διατριβή μου στο Princeton το 1951. Είχα βιώσει την αποτυχία της ενεργού διαχείρισης από πρώτο χέρι. Και είχα μόλις διαβάσει ένα άρθρο του βραβευμένου με Νόμπελ Paul Samuelson, που έλεγε, επί της ουσίας, ότι: "Κάποιος, κάπου, ας ξεκινήσει ένα index fund". Έφερα την ιδέα στο διοικητικό συμβούλιο και είπαν: "Δεν μπορείς να ανακατευτείς στη διαχείριση επενδύσεων". Και είπα: "Αυτό το fund δεν έχει διαχείριση επενδύσεων". Το "έχαψαν" και εκεί ξεκίνησε η επανάσταση των δεικτών. Τότε αποφάσισα ότι δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε στη Wellington και στους πωλητές της να συνεχίζουν να διανέμουν τα κεφάλαια, έτσι εξαλείψαμε όλες τις προμήθειες πωλήσεων εν μία νυκτί. Τα μέλη του συμβουλίου είπαν: "Δεν επιτρέπεται να αναλάβεις τη διανομή". Και είπα: "Δεν την αναλαμβάνουμε. Την εξαλείφουμε". Το "έχαψαν" και πάλι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,8 δισ. $

  -114,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +324,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  88,5 δισ. $

  +1.354,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,1 δισ. $

  +238,2 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,7 δισ. $

  +764,0 εκ. $