Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Ιαν-2019 12:40

  Η SpaceX του Elon Musk μειώνει το προσωπικό της και κάνει σχέδια για το διάστημα

  Η SpaceX του Elon Musk μειώνει το προσωπικό της και κάνει σχέδια για το διάστημα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Alex Knapp

  Το πρωί της Παρασκευής η SpaceX ανακοίνωσε την πρώτη πετυχημένη εκτόξευση πυραύλου για το 2019. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, όμως, η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα περικόψει το 10% του προσωπικού της, που αριθμεί συνολικά 6.000 εργαζομένους, με σκοπό να γίνει πιο ανταγωνιστική και με λιγότερα λειτουργικά κόστη.

  Το 2019 αναμένεται να είναι χρονιά-σταθμός για την εταιρεία. Αν και πέρυσι προχώρησε σε δύο εκτοξεύσεις πυραύλων της, η SpaceX έχει αρκετά φιλόδοξα σχέδια για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2019 και το 2020. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση του Dragon, αυτήν τη φορά επανδρωμένου, αν και η όλη διαδικασία εξαρτάται από τη διάρκεια του shutdown στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Με αυτή την αποστολή η εταιρεία θα μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

  Επιπρόσθετα, η SpaceX σχεδιάζει να προχωρήσει σε άλλες δύο εκτοξεύσεις του πυραύλου Falcon Heavy, αλλά και να θέσει δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, με σκοπό τη δημιουργία ενός διαστημικού διαδικτύου το 2020.

  Εκτός αυτών, η εταιρεία θέλει το 2019 να ξεκινήσει δοκιμές με το διαπλανητικό διαστημικό σκάφος Starship, με το οποίο θα πραγματοποιεί αποστολές στη Σελήνη και στον Άρη.

  Για να υλοποιήσει όμως αυτά τα φιλόδοξα σχέδια η εταιρεία πιστεύει ότι πρέπει να περικόψει όσα περιττά κόστη μπορεί. Έτσι εξηγούνται οι επικείμενες απολύσεις περίπου 600 εργαζομένων της.

  "Για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της που αφορούν τα διαπλανητικά διαστημικά ταξίδια, η SpaceX πρέπει να περικόψει τα έξοδά της", σχολίασε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Forbes. "Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εταιρειών που χρεοκόπησαν επειδή τόλμησαν να υλοποιήσουν ένα τμήμα όσων σχεδιάζει η SpaceX, χωρίς να μειώσουν τα κόστη τους. Γι' αυτό και θα πρέπει να χωρίσουν οι δρόμοι μας με ορισμένους από τους εργαζομένους, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην εταιρεία. Αυτή η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά και μόνο λόγω των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η SpaceX επιχειρώντας να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Σε άλλη περίπτωση, δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  107,9 δισ. $

  -326,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,4 δισ. $

  -66,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,3 δισ. $

  +142,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,8 δισ. $

  -351,5 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  69,8 δισ. $

  -387,5 εκ. $