Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιαν-2019 15:27

  Οι crypto startups φεύγουν από τις ΗΠΑ - Ένα νομοσχέδιο προσπαθεί να τις σταματήσει

  Οι crypto startups φεύγουν από τις ΗΠΑ - Ένα νομοσχέδιο προσπαθεί να τις σταματήσει
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jeff Kauflin

  To φθινόπωρο του 2018, ο Ρεπουμπλικάνος του Κογκρέσου Warren Davidson συνάντησε έναν επιχειρηματία του κλάδου των κρυπτονομισμάτων στη Μασαχουσέτη. Ο CEO εκείνη την περίοδο αποφάσισε για το πού θα είναι η έδρα της startup του. Αυτό που συζήτησαν ήταν τις αβεβαιότητες του ρυθμιστικού πλαισίου γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα και τις αρχικές δημόσιες προσφορές κρυπτονομισμάτων (ICOs).

  Ο επιχειρηματίας είπε στον Davidson: "Κοίτα, δεν είναι προσωπικό, απλώς δεν σας εμπιστευόμαστε ότι θα διαχειριστείτε τα πράγματα σωστά. Έτσι, νιώθουμε κάπως Ελβετοί...". Ουσιαστικά υπαινισσόταν ότι μπορεί να μετακομίσει στην Ελβετία, μια χώρα που έχει μια πιο φιλική επιχειρηματικά προσέγγιση σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα. 

  Λίγα χρόνια νωρίτερα, οι περισσότερες εταιρείες που δημιουργούσαν ψηφιακά νομίσματα και τα πουλούσαν μέσω ICO's πίστευαν ότι αυτά δεν θα θεωρηθούν χρεόγραφα. Αλλά όταν οι ρυθμιστικές αρχές σκέφτονται διαφορετικά, οι startup μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλα νομικά προβλήματα. Τον Δεκέμβριο, ο Warren Davidson εισήγαγε ένα νέο νομοσχέδιο για τα ψηφιακά νομίσματα, με στόχο να εξαλείψει την αβεβαιότητα και να κρατήσει εντός των συνόρων των ΗΠΑ την καινοτομία.   

  "Η στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μαζική φυγή startup" δήλωσε ο Caitlin Long, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Morgan Stanley, ο οποίος βοήθησε το Wyoming να περάσει νέα νομοθεσία για το blockchain πέρυσι. "Δικηγόροι δεξιά και αριστερά έλεγαν στους πελάτες τους να μην εκδώσουν κρυπτονομίσματα για Αμερικανούς επενδυτές και να μην ιδρύσουν τις εταιρείες τους στις ΗΠΑ".

  Επίσης, οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα επισημαίνουν την ασάφεια του ρυθμιστικού πλαισίου ως αιτία για τη μεγάλη πτώση στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων το 2018, περίοδος κατά την οποία το bitcoin έχασε σχεδόν το 75% της αξίας του.

  Τον Φεβρουάριο του 2018 η Ελβετία ανακοίνωσε ότι κάποιες αρχικές δημόσιες προσφορές κρυπτονομισμάτων δεν είναι χρεόγραφα, κάτι που ικανοποιήσει όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Σήμερα, περίπου 420 crypto και blockchain startups έχουν την έδρα τους εκεί. Αν και ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι 40 φορές μεγαλύτερος, έχει μόνο 2.100 τέτοιες startup. Με άλλα λόγια, για κάθε 100.000 κατοίκους της κάθε χώρας, η Ελβετία έχει πέντε crypto startups, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μόνο μία. 

  Η Tezos, μια πλατφόρμα blockchain που ιδρύθηκε το 2016 από δύο Νεοϋορκέζους επιχειρηματίες, έχει το στρατηγείο της στην Ελβετία. Η Dfinity, μια σημαντική crypto startup, ο CEO της οποίας βρίσκεται στο Σαν Φραντζίσκο, ιδρύθηκε στην Ελβετία.

  Η εστιασμένη στα μίντια blockchain startup Singular DTV επέλεξε για έδρα της στην Ελβετία "γιατί εκεί τη χρονική περίοδο, το 2016, είχε το μόνο καθεστώς στον κόσμο που ήταν στην κατεύθυνση της κατανόησης της τεχνολογίας blockchain” λέε ο CEO της Zach LeBeau.

  Ο Warren Davidson προσπαθεί να κάνει τις ΗΠΑ πιο ελκυστικές στις crypto startups.

  Συγκεκριμένα, επιχειρεί να τροποποιήσει νόμους του 1933 και του 1934 που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να ορίσει τα χρεόγραφα, "ώστε η αγορά να νιώσει τη βεβαιότητα που αισθάνομαι ότι χρειάζεται". Ο πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να καθορίσει τα κριτήρια για το πότε μια αρχική δημόσια προσφορά κρυπτονομίσματος είναι χρεόγραφο.

  Βάσει του νέου νομοσχεδίου, ορισμένα από τα κριτήρια για την εξαίρεση από το καθεστώς των μετοχών είναι: η πλατφόρμα blockchain στην οποία "τρέχει" το κρυπτονόμισμα να έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, η παροχή κρυπτονομισμάτων να μην μπορεί να ελεγχθεί μόνο από ένα άτομο ή από μια ομάδα ανθρώπων και, αφού ολοκληρωθούν, οι μεταβιβάσεις να μην μπορούν να αλλάξουν μόνο από ένα άτομο ή από μια ομάδα ατόμων.

  Πάντως, αν και κάποιοι βλέπουν θετικά το νομοσχέδιο, ο Ari Lewis, συνιδρυτής  του crypto fund Grasshopper Capital σημείωσε: Αυτό το νομοσχέδιο δεν αλλάζει το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καποια χρήση σήμερα  [εκτός της κερδοσκοπίας] … αλλά ένα από τα προβλήματα της κυβέρνησης είναι ότι τα εξετάζουν όλα υπερβολικά".

  Ποιες είναι άραγε οι πιθανότητες το νομοσχέδιο να γίνει νόμος και πόσο καιρό θα πάρει; Ο Davidson εκτιμά ότι θα περάσει αλλά αρνήθηκε να προβλέψει πότε μπορεί να γίνει αυτό. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,2 δισ. $

  +1.783,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  +417,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,6 δισ. $

  +341,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,6 δισ. $

  +679,6 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,1 δισ. $

  +2.038,3 εκ. $