Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιαν-2019 08:29

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Apple δεν είναι η Κίνα

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Apple δεν είναι η Κίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Apple δεν είναι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας ή του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αυτά δηλαδή που επικαλέστηκε η εταιρεία για τη μεγάλη υποβάθμιση των προβλέψεων για τις πωλήσεις.

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι θεωρεί δεδομένους τους καταναλωτές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

  Στις ΗΠΑ, η Apple υποθέτει ότι το iPhone είναι ένα μοναδικό προϊόν σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά, όπου οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να πληρώσουν ολοένα και υψηλότερες τιμές για τις νεότερες εκδόσεις. Αυτό ίσχυε σίγουρα πριν από μια δεκαετία, όταν η Apple ήταν η πρωτοπόρος εταιρεία στα smartphones και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιδοτούσαν νέες αγορές smartphone.

  Αλλά δεν ισχύει στις μέρες μας. Ενώ ορισμένοι οπαδοί της Apple εξακολουθούν να βρίσκουν μοναδικά τα προϊόντα της, υπάρχει πληθώρα ανταγωνισμού από άλλους κατασκευαστές smartphone.

  Εν τω μεταξύ, οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας δεν επιδοτούν πλέον τις πωλήσεις smartphone, καθώς ωριμάζει η αγορά.

  Αυτή η αλλαγή στο "πλαίσιο" -η συγκυρία και οι συνθήκες της αγοράς- καθιστά όλο και πιο δύσκολο για την Apple να συνεχίσει να εφαρμόζει την παλιά της στρατηγική: να εισαγάγει νέες εκδόσεις του προϊόντος της και να έχει τους καταναλωτές να πληρώνουν υψηλότερες τιμές γι 'αυτές. Εξού και η προειδοποίηση για μια επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων.

  "Για όσους δεν βλέπουν ρόδινο το μέλλον της Apple, το σημερινό περιβάλλον υπογραμμίζει τη θεμελιώδη πρόκληση που αντιμετωπίζει η εταιρεία στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της: να πείσει τους πελάτες να πληρώσουν περισσότερα για τα iPhone, σε μια εποχή που η βιομηχανία smartphone έχει φτάσει στο ζενίθ και φθηνότερα τηλέφωνα πλημμυρίζουν αγορά ", λέει ο Haris Anwar, Ανώτερος Αναλυτής της Investing.com.

  Στο εξωτερικό, η Apple υποθέτει ότι οι καταναλωτές είναι εξίσου ενθουσιασμένοι με τους Αμερικανούς καταναλωτές για τα προϊόντα της. Παρόλο που αυτό ισχύει για τους καταναλωτές σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, δεν συμβαίνει σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ένα κομμάτι από αυτό των ανεπτυγμένων χωρών.

  Στην πραγματικότητα, η Apple δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να αντιμετωπίσει την ιδιαιτερότητα και τις ειδικές συνθήκες αυτών των αγορών, αφήνοντάς τες σε Ασιάτες κατασκευαστές, οι οποίοι προσφέρουν οικονομικά προσιτά smartphones.

  Η Apple δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία που θεωρεί τους καταναλωτές δεδομένους και υποφέρει από τις συνέπειες.

  Πίσω, στη δεκαετία του 1990, η McDonald's επικεντρώθηκε στο άνοιγμα νέων εστιατορίων και την αγορά άλλων αλυσίδων τροφίμων και δεν φρόντισε να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της νέας γενιάς καταναλωτών -ένα μενού με περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας. Μεγάλο λάθος. Η ανάπτυξη και η κερδοφορία μειώθηκαν, καθώς οι καταναλωτές αναζητούσαν αλλού αξία.

  Στις αρχές του 2000, η Cisco Systems έπαθε εμμονή με την αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων και απομακρύνθηκε από τους τελικούς πελάτες της, χάνοντας μερίδια αγοράς από τις Juniper Networks και Huawei Technologies.

  Και έπειτα υπάρχει η περίπτωση της Research in Motion (τώρα BlackBerry). Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ανάπτυξη ήταν παρούσα για την Research In Motion. Κάθε τρίμηνο η εταιρεία ανακοίνωνε καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Τα BlackBerries ξεπέρασαν τα συμβατικά τηλέφωνα –αφήνοντας πίσω ακόμα και την Apple. Όμως, την επόμενη δεκαετία, η εταιρεία δεν κατάφερε να συμβαδίσει με την καινοτομία. Μεγάλο λάθος. Οι πελάτες της RIM αντέδρασαν αντικαθιστώντας τα τηλέφωνα BlackBerry με iPhones.

  Το αν θα παρατήσουν οι πελάτες της Apple το iPhone για ανταγωνιστικά προϊόντα μένει να φανεί.

  Εν τω μεταξύ, ο Anwar εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος για τη δυναμική της καινοτομίας της Apple. "Παραμένω αισιόδοξος για τη μελλοντική επέκταση της Apple και την τεράστια δύναμη της καινοτομίας της", λέει. "Νομίζω ότι αυτό είναι το θεμελιώδες στοιχείο που η αγορά προεξοφλεί αυτή τη στιγμή".

  Είναι επίσης αισιόδοξος για τη δυνατότητα ανάπτυξης της Apple στην Ινδία. "Και υπάρχει ακόμη ένας, δυνητικά σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης για την Apple: η Ινδία. Η χώρα παραμένει η μεγαλύτερη αναξιοποίητη αγορά smartphone για την εταιρεία με τα iPhones να αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των συνολικών πωλήσεων smartphone στην περιοχή."

  Αυτό, βέβαια, εξαρτάται κι από το εάν η Apple θα βρει το σωστό προϊόν για να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες αυτής της αγοράς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:25 06/04

  Η Κίνα πίστεψε ότι νίκησε τον κορονοϊό ωστόσο συνεχίζουν να εμφανίζονται νέα ασυμπτωματικά κρούσματα

  Σε μια στροφή 180 μοιρών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας άρχισε να συμπεριλαμβάνει ασυμπτωματικά κρούσματα στις αρχές Απριλίου, κάτι που δεν έπραττε προηγουμένως.

  09:17 06/04

  "Φως στην άκρη του τούνελ": Οι θάνατοι από κορονοϊό σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μειώνονται

  Αντίθετα, αυξητική τάση εξακολουθεί να εμφανίζει ο αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει το Σάββατο ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι οι "χειρότερες μέχρι σήμερα".

  10:06 05/04

  ΗΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ύφεση του κορονοϊού σε πέντε αριθμούς

  Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

  14:34 03/04

  Ο δισεκατομμυριούχος Philip Green παίρνει κρατικό χρήμα για να πληρώσει τους 14.000 υπαλλήλους του

  Ο όμιλος Arcadia, ο οποίος περιλαμβάνει τις αλυσίδες Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis, αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε τρία μέτωπα.

  08:13 03/04

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς...

  17:05 02/04

  ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες

  "Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνουν οι αναλυτές.

  08:21 02/04

  Νέο "καμπανάκι" Γκέιτς: Ακολουθούμε συνταγή καταστροφής-Ο κορονοϊός απαιτεί εθνικό "λουκέτο"

  "Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριότητας σημαίνει 'κλείνουν τα πάντα και παντού".

  14:25 01/04

  Συνεργασία Carrefour - Uber Eats για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών delivery λόγω lockdown στη Γαλλία

  Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 6 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη μέσω 15 καταστημάτων της Carrefour στην περιοχή του Παρισιού, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές της...

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο κατά της φυματίωσης στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

  00:41 31/03

  Μια Νεοϋορκέζα μιλά για την "καραντίνα" στο "Μεγάλο Μήλο"

  H διευθύντρια σύνταξης διεθνών εκδόσεων της Forbes Media, Katya Soldak, μας αποκαλύπτει μέσα από τα δικά της μάτια πώς βιώνει το lockdown η Νέα Υόρκη. Δεν αποκομίζεις την εικόνα της κοινωνικής...

  13:09 30/03

  Ο Trump επεκτείνει τα μέτρα και υπαναχωρεί από την ιδέα για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας έως το Πάσχα

  Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επεκτείνει τα ομοποσνδιακά μέτρα για κοινωνική απομάκρυνση μέχρι τις 30 Απριλίου, οπισθοχωρώντας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οπότε έλεγε πως ...

  00:06 30/03

  Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

  Η TS Lombard αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' τρίμηνο στο -17%.

  10:48 28/03

  Κινεζικές θεωρίες συνωμοσίας: Αμερικανίδα μετέδωσε τον κορονοϊό στην Ουχάν

  Η κινεζική εφημερίδα "Global Times" επικαλείται τους ισχυρισμούς ενός "ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του YouTube".

  12:57 27/03

  Ο δισεκατομμυριούχος Mike Ashley απολογείται για τις γκάφες του εν μέσω κορονοϊού

  Ο Mike Ashley, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Sports Direct, ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά την κριτική που δέχτηκε για το lobbying που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει ανοιχτά τα ...

  08:20 27/03

  Το πετρέλαιο οδεύει στα $10 το βαρέλι καθώς το lockdown εκμηδενίζει τη ζήτηση

  Στο χείλος του γκρεμού η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση.

  18:27 26/03

  Ο Branson δημιουργεί πακέτο διάσωσης $250 εκατ., για να προστατεύσει το μέλλον των υπαλλήλων του

  Ο Branson έγραψε σε σημείωμα του ότι τα χρήματα έχουν σκοπό να ''σώσουν θέσεις εργασίας'' και ότι τα τα 250 εκατ.  δολάρια "είναι πιθανότατα μόνο η αρχή".