Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιαν-2019 08:29

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Apple δεν είναι η Κίνα

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Apple δεν είναι η Κίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Apple δεν είναι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας ή του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αυτά δηλαδή που επικαλέστηκε η εταιρεία για τη μεγάλη υποβάθμιση των προβλέψεων για τις πωλήσεις.

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι θεωρεί δεδομένους τους καταναλωτές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

  Στις ΗΠΑ, η Apple υποθέτει ότι το iPhone είναι ένα μοναδικό προϊόν σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά, όπου οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να πληρώσουν ολοένα και υψηλότερες τιμές για τις νεότερες εκδόσεις. Αυτό ίσχυε σίγουρα πριν από μια δεκαετία, όταν η Apple ήταν η πρωτοπόρος εταιρεία στα smartphones και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιδοτούσαν νέες αγορές smartphone.

  Αλλά δεν ισχύει στις μέρες μας. Ενώ ορισμένοι οπαδοί της Apple εξακολουθούν να βρίσκουν μοναδικά τα προϊόντα της, υπάρχει πληθώρα ανταγωνισμού από άλλους κατασκευαστές smartphone.

  Εν τω μεταξύ, οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας δεν επιδοτούν πλέον τις πωλήσεις smartphone, καθώς ωριμάζει η αγορά.

  Αυτή η αλλαγή στο "πλαίσιο" -η συγκυρία και οι συνθήκες της αγοράς- καθιστά όλο και πιο δύσκολο για την Apple να συνεχίσει να εφαρμόζει την παλιά της στρατηγική: να εισαγάγει νέες εκδόσεις του προϊόντος της και να έχει τους καταναλωτές να πληρώνουν υψηλότερες τιμές γι 'αυτές. Εξού και η προειδοποίηση για μια επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων.

  "Για όσους δεν βλέπουν ρόδινο το μέλλον της Apple, το σημερινό περιβάλλον υπογραμμίζει τη θεμελιώδη πρόκληση που αντιμετωπίζει η εταιρεία στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της: να πείσει τους πελάτες να πληρώσουν περισσότερα για τα iPhone, σε μια εποχή που η βιομηχανία smartphone έχει φτάσει στο ζενίθ και φθηνότερα τηλέφωνα πλημμυρίζουν αγορά ", λέει ο Haris Anwar, Ανώτερος Αναλυτής της Investing.com.

  Στο εξωτερικό, η Apple υποθέτει ότι οι καταναλωτές είναι εξίσου ενθουσιασμένοι με τους Αμερικανούς καταναλωτές για τα προϊόντα της. Παρόλο που αυτό ισχύει για τους καταναλωτές σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, δεν συμβαίνει σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ένα κομμάτι από αυτό των ανεπτυγμένων χωρών.

  Στην πραγματικότητα, η Apple δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να αντιμετωπίσει την ιδιαιτερότητα και τις ειδικές συνθήκες αυτών των αγορών, αφήνοντάς τες σε Ασιάτες κατασκευαστές, οι οποίοι προσφέρουν οικονομικά προσιτά smartphones.

  Η Apple δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία που θεωρεί τους καταναλωτές δεδομένους και υποφέρει από τις συνέπειες.

  Πίσω, στη δεκαετία του 1990, η McDonald's επικεντρώθηκε στο άνοιγμα νέων εστιατορίων και την αγορά άλλων αλυσίδων τροφίμων και δεν φρόντισε να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της νέας γενιάς καταναλωτών -ένα μενού με περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας. Μεγάλο λάθος. Η ανάπτυξη και η κερδοφορία μειώθηκαν, καθώς οι καταναλωτές αναζητούσαν αλλού αξία.

  Στις αρχές του 2000, η Cisco Systems έπαθε εμμονή με την αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων και απομακρύνθηκε από τους τελικούς πελάτες της, χάνοντας μερίδια αγοράς από τις Juniper Networks και Huawei Technologies.

  Και έπειτα υπάρχει η περίπτωση της Research in Motion (τώρα BlackBerry). Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ανάπτυξη ήταν παρούσα για την Research In Motion. Κάθε τρίμηνο η εταιρεία ανακοίνωνε καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Τα BlackBerries ξεπέρασαν τα συμβατικά τηλέφωνα –αφήνοντας πίσω ακόμα και την Apple. Όμως, την επόμενη δεκαετία, η εταιρεία δεν κατάφερε να συμβαδίσει με την καινοτομία. Μεγάλο λάθος. Οι πελάτες της RIM αντέδρασαν αντικαθιστώντας τα τηλέφωνα BlackBerry με iPhones.

  Το αν θα παρατήσουν οι πελάτες της Apple το iPhone για ανταγωνιστικά προϊόντα μένει να φανεί.

  Εν τω μεταξύ, ο Anwar εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος για τη δυναμική της καινοτομίας της Apple. "Παραμένω αισιόδοξος για τη μελλοντική επέκταση της Apple και την τεράστια δύναμη της καινοτομίας της", λέει. "Νομίζω ότι αυτό είναι το θεμελιώδες στοιχείο που η αγορά προεξοφλεί αυτή τη στιγμή".

  Είναι επίσης αισιόδοξος για τη δυνατότητα ανάπτυξης της Apple στην Ινδία. "Και υπάρχει ακόμη ένας, δυνητικά σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης για την Apple: η Ινδία. Η χώρα παραμένει η μεγαλύτερη αναξιοποίητη αγορά smartphone για την εταιρεία με τα iPhones να αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των συνολικών πωλήσεων smartphone στην περιοχή."

  Αυτό, βέβαια, εξαρτάται κι από το εάν η Apple θα βρει το σωστό προϊόν για να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες αυτής της αγοράς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:07 10/12

  Η IPO της εταιρείας real estate JY Grandmark "εκτόξευσε" την περιουσία της οικογένειας Clan

  Η εισαγωγή της JY Grandmark στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτίναξε πάνω από το 1 δισ. δολάρια την περιουσία της οικογένειας Clan, από τις πλουσιότερες της Κίνας στον τομέα του real estate.

  08:32 10/12

  Amazon: Η "προσωπική αντιπάθεια" του Τραμπ για τον Bezos η αιτία απώλειας της σύμβασης του Πενταγώνου

  Η Amazon σε αγωγή που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Μπέζος και την Amazon, "παρενέβη ευθέως" στη διαδικασία επιλογής,...

  17:59 09/12

  T-Mobile-Sprint: Ξεκινά η δικαστική μάχη για την υπεράσπιση συγχώνευσης αξίας 26 δισ. δολ.

  Οι γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αγωγές για να εμποδίσουν τη συγχώνευση αξίας 26 δισ. δολ. των T-Mobile και Sprint, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τον ανταγωνισμό.

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  18:37 02/12

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;

  Ορισμένες μετοχές που "σνομπάρει" η αγορά, οι insiders φαίνεται να τις προτιμούν, πηγαίνοντας κόντρα στη γενικότερη τάση. Μήπως ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι επενδυτές αγνοούν;

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,4 δισ. $

  -592,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,8 δισ. $

  +78,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  105,3 δισ. $

  -625,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,3 δισ. $

  +55,0 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  74,4 δισ. $

  -170,8 εκ. $