Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιαν-2019 15:23

  Mε αποτίμηση 2,7 δισ. δολ. η N26 ξεπέρασε τη Revolut και έγινε η ευρωπαϊκή ψηφιακή τράπεζα με τη μεγαλύτερη αξία

  Mε αποτίμηση 2,7 δισ. δολ. η N26 ξεπέρασε τη Revolut και έγινε η ευρωπαϊκή ψηφιακή τράπεζα με τη μεγαλύτερη αξία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Oliver Smith

  Η γερμανική ψηφιακή τράπεζα N26 επισκίασε την αποτίμηση ύψους 1,7 δισ. δολ. της έτερης ψηφιακής τράπεζας Revolut, με την άντληση σήμερα 300 εκατ. δολ., της δίνει πλέον μια αποτίμηση 2,7 δισ. δολ. 

  Τώρα, με 2,3 εκατομμύρια χρήστες ανά την Ευρώπη -λιγότερους από τα 3 εκατομμύρια χρήστες της Revolut κατά δήλωσή της- η N26 δηλώνει ότι η χρηματοδότηση αυτή θα κατευθυνθεί στην υλοποίηση του σχεδίου της για είσοδο στις ΗΠΑ σύντομα αυτόν τον χρόνο. 

  "Μια ξεκάθαρη εστίαση που έχουμε για το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι η είσοδος στις ΗΠΑ. Έχουμε ιδρύσει γραφείο στη Νέα Υόρκη εδώ και έναν χρόνο, έχουμε μια ομάδα με πάνω από 20 άτομα που εργάζεται ήδη για την επέκτασή μας” δήλωσε τον Δεκέμβριο στο Forbes ο Alex Weber, επικεφαλής διεθνών αγορών της N26.

  Ανέφερε μάλιστα ότι η λίστα αναμονής της τράπεζας στις ΗΠΑ έχει ήδη "αυξηθεί σημαντικά". 

  Η σημερινή άντληση 300 εκατ. δολαρίων χαρακτηρίστηκε επίσης από τη N26 ως "ο μεγαλύτερος κύκλος χρηματοδότησης από εταιρεία private equity σε εταιρεία fintech στην Ευρώπη”, ένας ισχυρισμός που υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα στοιχεία στο Pitchbook.

  Αυτού του γύρου χρηματοδότησης ηγείται η εταιρεία private equity με έδρα τη Νέα Υόρκη Insight Venture Partners -ένας σημαντικός επενδυτής για τις φιλοδοξίες που έχει η N26 για την αγορά των ΗΠΑ- και πλέον αποτελεί μέρος των ήδη σημαντικών επενδυτών της γερμανικής ψηφιακής τράπεζας, στους οποίους περιλαμβάνονται ο κινεζικός κολοσσός Tencent και η Valar Ventures του Peter Thiel.

  Η N26 αυτή στιγμή λειτουργεί σε πέντε γλώσσες, σε 24 χώρες, με προσωπικό 700 ατόμων. Η πιο πρόσφατη δραστηριοποίησή της ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο. 

  Αν και έχουν εγερθεί ερωτήματα για την κερδοφορία ψηφιακών τραπεζών όπως η Monzo και η Starling, που αυτή τη στιγμή βγάζουν χρήματα από τον δανεισμό, η N26 έχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο για συνδρομητές παρόμοιο με τη Revolut.

  Ο βασικός λογαριασμός στην N26 είναι δωρεάν,  ενώ η Black κάρτα και η μεταλλική κάρτα, που δίνουν τη δυνατότητα υψηλότερων αναλήψεων στο εξωτερικό και προνόμια όπως η ταξιδιωτική ασφάλιση, παρέχονται με μηνιαία χρέωση. 

  "Στη Γερμανία και την Αυστρία υπάρχει επίσης η δυνατότητα υπερανάληψης και καταναλωτικών δανείων, στη Γαλλία υπάρχει επίσης η δυνατότητα καταναλωτικών δανείων, ενώ πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμες οι υπεραναλήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο" σημείωσε ο Weber.

  Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο η N26 προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές της είναι με τον παρουσιάζει τον εαυτό της ως πιο "ώριμο".

  "Ο μέσος όρος ηλικίας των πελατών μας είναι τα 31, επίσης πρόσφατα ξεπεράσαμε το 1 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, έτσι, αν σκέφτεστε πώς χρησιμοποιούν οι πελάτες το προϊόν, πρόκειται για κάτι πολύ ώριμο".

  Αυτό που υπονοείται από τα σχόλια του Weber είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την N26 για τον κύριο τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μόλις 2.702 άνθρωποι άλλαξαν τράπεζα για να έχουν στην ψηφιακή τράπεζα Monzo τον κύριο τραπεζικό λογαριασμό τους. 

  H αμερικανική αγορά πάντως είναι τελείως διαφορετική. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες fintech λόγω των ρυθμιστικών κανόνων, του τραπεζικού περιβάλλοντος και μιας ριζικά διαφορετικής καταναλωτικής αγοράς.  

  Τώρα, ο χρόνος θα δείξει αν η N26 έχει ό,τι χρειάζεται για αυτό το βήμα, ως η ευρωπαϊκή fintech με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  112,0 δισ. $

  +1.151,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,8 δισ. $

  +202,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,5 δισ. $

  +253,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  +0,3 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,6 δισ. $

  +276,1 εκ. $