Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιαν-2019 17:59

  Forbes: Λιγότεροι και φτωχότεροι δισεκατομμυριούχοι το 2019 στην Αφρική

  Forbes: Λιγότεροι και φτωχότεροι δισεκατομμυριούχοι το 2019 στην Αφρική
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Kerry A. Dolan

  Λόγω της πτώσης των μετοχών και της αποδυνάμωσης νομισμάτων, ο αριθμός των Αφρικανών δισεκατομμυριούχων έχει μειωθεί σε μόλις 20, από 23 που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα. Τέσσερις βγήκαν εκτός της ετήσιας λίστας του Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αφρική, ενώ ένας επέστρεψε σε αυτήν μετά από τετραετή απουσία. Όλοι, εκτός από τέσσερις, έχουν μικρότερη περιουσία σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. 

  Για όγδοη συνεχή χρονιά ο Νιγηριανός Aliko Dangote είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Αφρική. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 10,3 δισ. δολάρια, ωστόσο, είναι κατά περίπου 2 δισ. μικρότερη από πέρυσι, κυρίως λόγω της πτώσης κατά 20% της μετοχής της Dangote Cement, που είναι το περιουσιακό στοιχείο του με τη μεγαλύτερη αξία.

  Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στην Αφρική είναι ο Mike Adenuga, επίσης από τη Νιγηρία, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 9,2 δισ. δολάρια. Ο Adenuga έχει την Globacom, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη χώρα του, την εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου Conoil Producing, μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Νιγηρία και ένα δίκτυο 12.000 πύργων κινητής τηλεφωνίας. Η περιουσία του έχει αυξηθεί πολύ από τα 5,3 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2018.

  Τρίτος στη λίστα είναι ο κληρονόμος εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών Νοτιοαφρικανός Nicky Oppenheimer. Ο παππούς του ίδρυσε την εταιρεία DeBeers, την οποία διοικούσε ο Nicky και στη συνέχεια την πούλησε στον μεταλλευτικό κολοσσό Anglo American έναντι 5,1 δισ. δολάρια σε μετρητά το 2012. Αυτή τη στιγμή, η περιουσία του υπολογίζεται στα 7,3 δισ. δολάρια, από 7,7 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

  Μεταξύ των λίγων που βρίσκονται στη λίστα και είναι πιο πλούσιοι σε σχέση με πέρυσι είναι ο Strive Masiyiwa από τη Ζιμπάμπουε, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 2,3 δισ. δολάρια, από 1,6 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα. Έγινε πλουσιότερος λόγω της αύξησης της τιμής της μετοχής της Econet Wireless Zimbabwe και μιας νέας επένδυσης που αύξησε την αξία του μεριδίου του στην εταιρεία παροχής δορυφορικών υπηρεσιών και υπηρεσιών οπτικών ινών Liquid Telecom.

  Σε μια κατάταξη με βάση τη χώρα, η Αίγυπτος και η Νότιος Αφρική έχουν η καθεμία από πέντε δισεκατομμυριούχους, ακολουθεί η Νιγηρία με τέσσερις και το Μαρόκο με δύο. Από έναν δισεκατομμυριούχο έχουν η Αλγερία, η Ανγκόλα, η Τανζανία και η Ζιμπάμπουε. 

  Οι τρεις Αφρικανοί που βγήκαν από τη λίστα είναι ο Stephen Saad, ιδρυτής της εταιρείας γενόσημων φαρμάκων Aspen Pharmacare, ο Desmond Sacco, πρόεδρος της εταιρείας εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος Assore Group και ο Christoffel Wiese, ιδρυτής της εταιρείας λιανικού εμπορίου Pepkor και πρώην πρόεδρος της εταιρείας πώλησης επίπλων Steinhoff International, η οποία εξαγόρασε την Pepkor το 2015. H τέταρτη αποχώρηση από τη λίστα είναι αυτή του Onsi Sawiris από την Αίγυπτο, που έχει μερίδιο στην εδρεύουσα στην Ολλανδία εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων και χημικών OCI N.V. Όλοι τους βγήκαν εκτός λίστας λόγω της πτώσης της τιμής της μετοχής του βασικού τους περιουσιακού στοιχείου. 

  Ο Νιγηριανός μεγιστάνας στον κλάδο των εταιρειών τσιμέντου Abdulsamad Rabiu, που διοικεί και έχει την BUA Group, επιστρέφει στη λίστα για πρώτη φορά από το 2015. Συγχώνευσε την εταιρεία τσιμέντου που έχει, την Kalambaina Cement, με την εισηγμένη Cement Company της Βόρειας Νιγηρίας, της οποίας είχε τον έλεγχο, στα τέλη του 2018. Ο Rabiu τώρα κατέχει το 97% της οντότητας. Η Kalambaina, που πλέον έχει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου, άρχισε να πουλάει τσιμέντο στα μέσα του 2018. Παράλληλα, η  OBU Cement του Rabiu πρόσφατα επέκτεινε τις δραστηριότητές της, προσθέτοντας μια νέα γραμμή παραγωγής. 

  Δύο από τους 20 δισεκατομμυριούχους είναι γυναίκες: η Isabel dos Santos, κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλας Jose Eduardo dos Santos και η Folorunsho Alakija από τη Νιγηρία. Η περιουσία της Dos Santos μειώθηκε σε περίπου 2,3 δισ. δολάρια, από 2,7 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πτώσης της αξίας των μετοχών της στην πετρελαϊκή εταιρεία Galp και στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Nos —και οι δύο βρίσκονται στην Πορτογαλία— καθώς και της πτώσης της αξίας της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ανγκόλας Unitel, στην οποία κατέχει το 25%. Η Unitel βρίσκεται σε διαιτησία με έναν από τους μετόχους της, τη βραζιλιάνικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Oi, η οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να λάβει 608 εκατ. δολάρια από απλήρωτα μερίσματα από το 2014. (Η Unitel δεν απάντησε σε αίτημα του Forbes για σχόλιο). Η Νιγηριανή Alakija έχει μερίδιο σε ένα από τα πιο παραγωγικά πεδία εξόρυξης πετρελαίου στη Νιγηρία, το οποίο αυτή τη στιγμή το λειτουργεί η Chevron. Η περιουσία της μειώθηκε λόγω της πτώσης στην αξία του πεδίου εξόρυξης, εν μέρει γιατί η παραγωγή του μειώθηκε.

  Η περιουσία όλων μαζί των 20 δισεκατομμυριούχων ανέρχεται στα 68,7 δισ. δολάρια, από 75,4 δισ. που ήταν στη λίστα του περασμένου έτους. Ωστόσο, ο μέσος όρος της περιουσίας για κάθε μέλος της λίστας αυτή τη χρονιά αυξήθηκε στα 3,4 δισ. δολάρια από τα 3,3 δισ. στις αρχές του 2018.

  Μεθοδολογία

  Η λίστα περιλαμβάνει τους Αφρικανούς δισεκατομμυριούχους που κατοικούν στην Αφρική ή ασκούν εκεί τις βασικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες, και επομένως αποκλείει τον γεννημένο στο Σουδάν δισεκατομμυριούχο Mo Ibrahim, ο οποίος είναι πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου, και τον δισεκατομμυριούχο κάτοικο Λονδίνου Mohamed Al-Fayed, που είναι Αιγύπτιος πολίτης. (Ο Strive Masiyiwa, πολίτης της Ζιμπάμπουε και κάτοικος Λονδίνου, εμφανίζεται στη λίστα λόγω των μεριδίων που έχει στις τηλεπικοινωνίες στην Αφρική.) Η περιουσία του καθενός υπολογίστηκε με βάση τις τιμές των μετοχών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της 4ης Ιανουαρίου. 

  Ολόκληρη η λίστα με τους Αφρικανούς δισεκατομμυριούχους

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -158,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,0 δισ. $

  -691,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -103,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,5 δισ. $

  +367,2 εκ. $