Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιαν-2019 17:47

  Οι δωρεές στο ίδρυμα του Έρικ Τραμπ μειώθηκαν λόγω σκανδάλου

  Οι δωρεές στο ίδρυμα του Έρικ Τραμπ μειώθηκαν λόγω σκανδάλου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Dan Alexander

  To ίδρυμα του Έρικ Τραμπ πήρε περίπου $900.000 τον 2017, το χαμηλότερο ποσό από το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Forbes. To φιλανθρωπικό ίδρυμα βοήθησε επίσης να συγκεντρωθούν επιπλέον $2 εκατ. που πήγαν απευθείας στο Ερευνητικό Νοσοκομείο για Παιδιά St. Jude χωρίς αυτά να περάσουν από τους λογαριασμούς της φιλανθρωπικής οργάνωσης η οποία τους τελευταίους 19 μήνες βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου. 

  Η νέα φορολογική δήλωση και ένας λογιστικός έλεγχος έδειξαν ότι το ίδρυμα Έρικ Τραμπ άλλαξε ριζικά την ίδια χρονιά που το Forbes δημοσίευσε μια έκθεση για το φιλανθρωπικό ίδρυμα προκαλώντας έτσι και διενέργεια έρευνας από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Το ίδρυμα άλλαξε το όνομά του σε "Curetivity" απομάκρυνε 13 από τους 17 διευθυντές, καθιέρωσε γραπτή πολιτική καταγγελιών και υιοθέτησε νέες μεθόδους λογιστικής. Πιο σημαντικό, για πρώτη φορά από το 2010 η οργάνωση σταμάτησε να μεταφέρει χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα εκτός του St. Jude, όπου είπε στους δωρητές του ότι στέλνει πίσω τα χρήματά τους. 

  "Αυτές είναι σημαντικές βελτιώσεις" δήλωσε ο Daniel Borochoff πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού CharityWatch. "Είναι καλό που τελικά κατάφεραν να ακολουθήσουν αυτούς τους βασικούς κανόνες των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων".

  Παρά τις αλλαγές, η "Curetivity" η οποία βοήθησε να συγκεντρωθούν $19,2 εκατ. για το νοσοκομείο για παιδιά με καρκίνο συνέχισε να φιλοξενεί το ετήσιο τουρνουά γκολφ στο Westchester Country, N.Y. κλαμπ του Ντόναλντ Τραμπ όπως γινόταν για χρόνια. "Είναι προφανές πως αυτό πρέπει να αλλάξει" δήλωσε ένας από τους δωρητές της φιλανθρωπικής οργάνωσης "Αλλά είναι επίσης εύκολο να  πραγματοποιείται εκεί εξαιτίας της συνήθειας".

  Η οργάνωση πραγματοποίησε επίσης εκδηλώσεις στο κλαμπ του προέδρoυ Fla, στο Palm Beach  και στο γήπεδο γκολφ του Τραμπ έξω από την Ουάσιγκτον σύμφωνα με τα  posts στα social media. Ο Έρικ Τραμπ εμφανίστηκε στις φωτογραφίες και στις τρεις εκδηλώσεις παρόλο που εκπρόσωπος του ιδρύματος ισχυρίστηκε πως ο γιος του προέδρου "δεν εμπλέκεται στην άντληση κεφαλαίων για το "Curetivity".

  Το "Curetivity" δεν αποκαλύπτει πολλές πληροφορίες σχετικά με τις πληρωμές στα ακίνητα του Τραμπ όπως συνήθιζε να κάνει, αφού πλέον δεν υπάρχει κανένας Τραμπ στο διοικητικό του συμβούλιο. Τα στοιχεία δείχνουν πως τα συνολικά έξοδα για το ετήσιο τουρνουά γκολφ του 2017 του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ανέρχονται στα $111.000 χωρίς ωστόσο να αναλύουν πόσα από αυτά πήγαν στην οικογενειακή επιχείρηση Τραμπ και πόσα σε εξωτερικούς προμηθευτές. Oύτε ο Ερικ Τραμπ ούτε ο εκπρόσωπος της "Curetivity" θέλησαν να σχολιάσουν το παραπάνω ζήτημα. 

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα $111.000 είναι πολλά χρήματα, περίπου διπλάσια από το κόστος της ετήσιας συνάντησης γκολφ τα πρώτα χρόνια πριν ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποιήσει ότι η επιχείρησή του ξεκινά να χρεώνει το ίδρυμα του γιου του. Αλλά τα έξοδα του 2017 ήταν λιγότερα από τα μισά. Τα έξοδα για τις ετήσιες εκδηλώσεις ξεπέρασαν τα $384.000 το 2016. 

  Τα νέα στοιχεία έριξαν φως στην έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Η αναφορά του λογιστικού ελέγχου έλεγε πως  "αυτός ο έλεγχος ήταν περισσότερο μια ενέργεια "συμμόρφωσης" πως το ίδρυμα δεν έχε λάβει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον έλεγχό του από τις αρχές του 2018".  

  Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το φιλανθρωπικό ίδρυμα είναι "καθαρό" σύμφωνα με τον Τζέιμς Φισμαν, έναν ειδικό σε ανάλογα ζητήματα που παλαιότερα είχε εργαστεί ως βοηθός γενικού εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη. "Συνήθως η λέξη "συμμόρφωση” σημαίνει πως συνεχίζουμε να το εξετάζουμε" δήλωσε ο Φισμαν. "Kαι μπορεί ο έλεγχος να συνεχιστεί για πολύ καιρό". Εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα δεν απάντησε σε πρόσφατο αίτημα του Forbes για σχολιασμό αλλά επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο πως η έρευνα ήταν ακόμα σε εξέλιξη. 

  Ο γενικός εισαγγελέα μήνυσε επίσης το Ίδρυμα Ντόναλντ Τραμπ για παρανομία και επίσης σκοπεύει να απαγορεύσει στον Ερικ Τραμπ και στα άλλα αδέρφια του, Ιβάνκα και Ντόναλντ Τζούνιορ, που υπηρετούσαν ως διευθυντές του ιδρύματος του πατέρα τους να μην υπηρετήσουν ως μέλη διοικητικού συμβουλίου σε κανένα άλλο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που λειτουργεί στην Νέα Υόρκη για ένα χρόνο. 

  Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα η οικογένεια Τραμπ εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε άλλες δωρεές, σε αυτές της προεκλογικής εκστρατείας. Τον Σεπτέμβριο του 2018, η εκστρατεία έκανε τρεις χορηγίες ύψους $10.000. Μία από αυτές πήγε σε καταφύγιο σκύλων στη Βόρεια Καρολίνα που είχε προηγουμένως λάβει χρηματοδότηση από το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Έρικ Τραμπ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -159,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  99,9 δισ. $

  -806,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -103,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,4 δισ. $

  +306,0 εκ. $