Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιαν-2019 19:14

  H Αpple βλέπει την κεφαλαιοποίηση της να μειώνεται στα $703 δισ., 36% χαμηλότερα από το υψηλό της

  H Αpple βλέπει την κεφαλαιοποίηση της να μειώνεται στα $703 δισ., 36% χαμηλότερα από το υψηλό της
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Roger Aitken

  Τι συμβαίνει με την Apple; Yπήρξε ένα γνωμικό κάποτε στις αγορές που έλεγε πως όσο η Apple πήγαινε καλά όλοι οι άλλοι θα ήταν εντάξει. Επομένως η σπάνια προειδοποίηση για τα κέρδη της εταιρείας που δόθηκε στην αρχή του έτους λειτούργησε ως "κόκκινη" σημαία για τους παρατηρητές της αγοράς. 

  Εκτός από το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση της στα τέλη της τελευταίας εβδομάδας ήταν λίγο πάνω από τα $703 δισ. – κάτω από το απίστευτο $1,1 τρισ. τον περασμένο Οκτώβριο - το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό αυτό έχει να κάνει με την ίδια την Apple ή αποτελεί περισσότερο ένα μακροοικονομικό στοιχείο. 

  Η ανακοίνωση της εταιρείας προς τους επενδυτές προκάλεσε σοκ. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε περισσότερο από το 7% κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου είχε χάσει $15,75 ή 9,98% και διαπραγματευόταν στα $142,16. Αλλά στο τέλος της εβδομάδας έφτασε να διαπραγματεύεται στα $148,26 ( +$6,07/4,27%) με την τιμή της μετοχής στις ηλεκτρονικές συναλλαγές να είναι ελάχιστα υψηλότερα στα $148,40. Σε σχέση με το υψηλό των 52 εβδομάδων που είχε βρεθεί στις 3 Οκτωβρίου η μετοχή της Apple παραμένει χαμηλότερα κατά 36,5%. 

  Επίσης η Apple σταμάτησε να αποκαλύπτει τις πωλήσεις των iPhone τον Νοέμβριο, μια κίνηση που έκανε τους επενδυτές και τους αναλυτές να πιστέψουν πως οι πωλήσεις του iPhone δεν θα ήταν ισχυρές. Οι μετοχές ήταν ήδη 31% κάτω.

  Τα έσοδα αναμένονται να φτάσουν τα $84 δισ. σε σύγκριση με μια προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο πως τα έσοδα θα κινηθούν μεταξύ των $89 και $93 δισ. 

  Η Αpple βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο διαφορετικά ζητήματα: οι χρήστες του iPhone στην αμερικανική αγορά δεν αλλάζουν τα iPhones τους τόσο συχνά όσο συνήθιζαν και η κινεζική αγορά παρουσιάζει επιβράδυνση και δεν παράγει τόσο έσοδα όσα περίμενε ο τεχνολογικός κολοσσός. 

  "Για πολλά από αυτά ευθύνεται η Apple" σημειώνει ο Νeil Wilson, αναλυτής στο Markets.com. "Η εταιρεία διαθέτει μια γκάμα τιμών στα τελευταία της τηλέφωνα γεγονός που προκαλεί σύγχυση. Δεν κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις τα τελευταία δύο χρόνια και βασίστηκε στις υψηλότερες τιμές χωρίς ωστόσο κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα το τελευταίο τρίμηνο."Επίσης πρόσθεσε "Οι καταναλωτές δεν αλλάζουν τις συσκευές τους αρκετά γρήγορα κυρίως επειδή η υψηλότερη τιμή σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξοφλήσουν τελικά το κινητό". 

  Πηγαίνοντας πίσω τέσσερα χρόνια θα βλέπαμε πως οι χρήστες iPhone  αποφάσιζαν να ανανεώνουν το κινητό τους κάθε δύο χρόνια. Αλλά μέχρι και το 2018, οι μελέτες αποκάλυψαν ότι ο τυπικός χρήστης ενός iPhone κρατούσε το κινητό του περίπου τρία χρόνια πριν ξοδέψει χρήματα για μια νέα συσκευή. 

  Και όσοι δεν θέλησαν να ανανεώσουν τη συσκευή τους, θεωρούσαν είτε πως η συσκευή τους ήταν αρκετά καλή είτε πως η τιμή ενός νέου κινητού ήταν υψηλή. Τελικά αυτό που πίστευε η Αpple πως οι χρήστες θα άλλαζαν κινητό κάθε δύο χρόνια δεν ίσχυε.

  Η προειδοποίηση για τα κέρδη επίσης μας δείχνει τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία και συγκεκριμένα στην Κίνα. Πάνω από το 100% της παγκόσμιας πτώσης των πωλήσεων σε ετήσια βάση σε iPhone, Mac και iPad σημειώθηκε στην Κίνα. Επίσης  εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση και τις δραστηριότητες της εταιρείας.

  Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ζήτηση για iPhone έχει επιβραδυνθεί ιδιαίτερα για τα μοντέλα iPhone XR και iPhone XS. 

  Υπάρχουν όμως και θετικά σημάδια. Τα έσοδα που προέρχονται από όλα τα υπόλοιπα εκτός από τα iPhone είναι κατά 19% υψηλότερα. Αυτό δείχνει πως οι πωλήσεις Mac και iPad είναι ισχυρές. 

  Μπορεί η πρώτη εταιρεία που άγγιξε το $1 τρισ να φαίνεται λίγο ασταθής τώρα, αλλά η τρέχουσα τιμή της μετοχής θα μπορούσε να είναι ευκαιρία. Αν όχι, τότε ζούμε σε ταραγμένες περιόδους. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -158,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,3 δισ. $

  -456,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -103,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,5 δισ. $

  +428,3 εκ. $