Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 06-Ιαν-2019 14:36

  Οι μικρές επιχειρήσεις έτοιμες να βιώσουν την τέλεια καταιγίδα του 2019

  Οι μικρές επιχειρήσεις έτοιμες να βιώσουν την τέλεια καταιγίδα του 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Οι μικρές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να βιώσουν την τέλεια καταιγίδα του 2019, εξαιτίας της οποίας πολλές από αυτές θα καταρρεύσουν.

  Το πρώτο τμήμα της καταιγίδας σχετίζεται με τις αμοιβές, και θα είναι τσουνάμι. Πολλές πόλεις και πολιτείες έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια να αυξάνουν τον βασικό μισθό, κάτι που θα συνεχιστεί και το 2019.

  Κάποιες πολιτείες, όπως το Οχάιο και το Νιου Τζέρσεϊ, θα αυξήσουν τον βασικό μισθό για να φτάσει στα επίπεδα του κόστους διαβίωσης. Άλλες θα τον αυξήσουν για να εναρμονιστούν με τη νομοθεσία που θέλει να καθιερώσει έναν μισθό αρκετό "να δώσει τα προς τα ζην στους ανθρώπους". Η Νέα Υόρκη πέρασε νόμο που προβλέπει την αύξηση του βασικού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα έως το τέλος του 2018, ενώ η Ουάσινγκτον θα εφαρμόσει έναν παρόμοιο νόμο που θα εφαρμοστεί έως τον Ιούλιο του 2020.

  "Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αύξηση του βασικού μισθού", λέει ο Themis Rizos, ιδιοκτήτης δύο καταστημάτων Mikel Coffee και ενός εστιατορίου στη νότια Μασαχουσέτη. "Είναι η δυσκολία να βρεθούν εργαζόμενοι. Καθώς και η αύξηση των τιμών σε πολλές από τις πρώτες ύλες που προμηθευόμαστε για τις επιχειρήσεις".

  Γι' αυτό και είναι τόσο απαισιόδοξος για το μέλλον. "Για τις μικρές επιχειρήσεις, η κατάσταση φαίνεται να θυμίζει την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ελληνική οικονομία πριν από την κρίση", συμπληρώνει. "Με όλα αυτά τα νέα έξοδα είναι δύσκολο να βγάλεις ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Είναι προτιμότερο να γίνεις δημόσιος υπάλληλος". Και δεν είναι ο μόνος που είναι τόσο απαισιόδοξος.

  Το δεύτερο τμήμα της καταιγίδας είναι η υποχώρηση του "εύκολου" χρήματος. Και αυτό συνέβη εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων που οδήγησε σε λιγότερη ρευστότητα, καθιστώντας δύσκολη τη χρηματοδότηση αυτών των επιχειρήσεων.

  Η μείωση του "εύκολου" χρήματος αναμένεται να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ πρόκειται να μειωθεί από το 3% του 2018 στο 2% το 2019, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

  Αυτά είναι οπωσδήποτε άσχημα νέα για τις επιχειρήσεις σε όλη την Αμερική, καθώς και για τους εργαζομένους σε αυτές.

  Με απλά λόγια, η τέλεια καταιγίδα θα ασκήσει τρομακτικές πιέσεις στις μικρές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, εξαιτίας των υψηλότερων εξόδων, αλλά και της μείωσης του κύκλου εργασιών, σε μια αργά αναπτυσσόμενη οικονομία.

  Υπάρχει όμως διαφορά μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, γι' αυτό δεν θα είναι τόσο δύσκολο για τους μεγάλους παίκτες, που έχουν και παρουσία και πόρους, για να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα.

  Οι μεγάλοι έμποροι λιανικής πώλησης, όπως η Target και η Walmart, είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τους υπαλλήλους βασικού μισθού με αυτοματοποιημένες λύσεις. Τα καταστήματα τροφίμων, όπως το Panera Bread και τα McDonald's, μπορούν να εισαγάγουν περισσότερα σημεία παραγγελίας για να αντικαταστήσουν τους ταμίες.

  Αυτές οι εταιρείες έχουν επίσης δυνατή θέση στην αγορά για να μεταφέρουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές τους, πράγμα που πετυχαίνουν με την αύξηση των τιμών τους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει μια ανεξάρτητη μικρή επιχείρηση, αφού δεν διαθέτει τόσο τους απαραίτητους πόρους όσο και μια ισχυρή παρουσία στην αγορά.

  Σημειωτέον, βέβαια, πως δεν είναι η πρώτη φορά που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Πριν από το 2008-2009, όταν η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια και η αμερικανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση, τα επιχειρηματικά λουκέτα στις ΗΠΑ έφτασαν τις 6.000 ανά τετράμηνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -159,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  99,9 δισ. $

  -806,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -103,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,4 δισ. $

  +306,0 εκ. $